MONEY!!!

Tuesday, July 23, 2013

Selera Makan Yang Tak Kunjung Tiba

Oh nampaknya tri-semester pertama sudah berakhir tapi masalah muntah2 masih belum selesai..Oh semakin membimbangkan adalah..Hampir setiap minggu aku MC..Mujurlah dapat doktor2 pompuan yang sangat memahami..So, senang la nak dapat MC..Dahtu camne letih mak noks..
Selera makan masih belum bertambah..Asal makan je, rasa nak muntah..dahtu teringin nak makan tapi kesudahannya tak abis pun makanannya...Issshhh ruginye aku rasa..Bilalah selera makan aku nak kembali seperti sediakala..Badan pun dah susut balik sebab takde selera...Hope tak berpanjangan selera aku terhenti...Kalau tak rugi la raya nanti..
Niat di hati nak puasa penuh tahun ni tapi apakan daya..Keadaan kesihatan sangat membimbangkan jadi taknak ambik risiko...Semoga selera makan aku di Hari Raya nanti akan kembali normal hendaknya..he..he..he..

Tuesday, July 16, 2013

Shopping Raya Sebelum Puasa

Shopping sakan noks...Mau taknye sebelum puasa lagi aku dan Hubby dah setelkan untuk anak2..Kalau pegi bulan pose, penat katanya...Nak jalan sana-sini, dengan letih berjalan mesti tak larat..mesti haus dan lapar...So, untuk mengelakkan semua itu terjadi, sebelum puasa kami dah shopping..
Tempat shopping yang dituju adalah One Utama..Walaupun bukan dalam suasana "SALE" kami tetap shopping..Kami pergi hari biasa..Malas nak ramai2, nak sesak di hujung minggu. Almaklumla kat Malaysia ni, kalu hujung minggu ramai sangat manusia yang berpeleseran...Cuma last week, kami ke Sunway Pyramid pada hari Ahad untuk beli kasut..Akhirnya dapat juga aku kasut...Anak2 pun suka sebab dapat kasut baru..
Adik, balik rumah je asyik nak pakai kasut baru...Kesudahannya kena soroklah ye..Takut nanti tak sempat nak sambut raya, kasut dah jadi belacan..Hubby hanya beli 2 helai baju..Aku tak beli baju pun sebabnya duk mengenangkan keadaaan diri yang bakal membesar..So, last minute la beli walaupun dah tempah baju awal2..Tak tau la muat ke tak...Sian aku nanti..he..he..he..Hope muat le baju aku nanti..

Tukar lagi

Mood tukar kaler blog...Takde kerje kena tukor la yer...Sebulan sekali kalau boleh nak tukor...Saje jer...Uols jangan taknak dtg laks bila tgk muka baru ni...he..he..he..
Almaklumla, bosan kalau asyik ruper yang sama jer...Nak update yang canggih-manggih, jiwa tak reti sangat bahasa IT ni...Apa2 pun selamat membaca blog semua..Sayang uols dan selamat berpuasa..

Juadah Buka Pose

Bercerita alkisah juadah buka pose, aku rasa semua orang ada menu wajib setiap kali buka pose..Betul tak??? Selalunya juadah wajib yang mesti ada Tepung Pelita, Murtabak, Roti John, Popia antara menu yang femes di bulan Ramadhan...Air laks mesti soya..takpun mangga atau tembikai susu..Ceh sukahati aku je nak teka..he..he..he..
Anyway, cam aku laks, murtabak ni memang dah jadi feveret terutama pada anak2..Kalau tak bulan pose pun bila pegi pasar malam, murtabak adalah menu wajib..Cuma bulan pose ni dengan keadaan diri yang masih tidak berapa normal ni, selera aku bagaikan disekat...Tak tau nak makan apa..Makan pun ala kadar..setakat cukup syarat..Yang bestnya takde lak aku mengidam apa2 lagi..
Bila tengok orang lain makan cukup berselera, tekak tu memang bagai disentap untuk makan..sekali ku telan makanan..semuanya hampeh belaka...Apakan daya...berat badan pun dah turun...Hopefully, menjelang hari raya yang bakal tiba ni, selera aku akan kembali kepada asal..Kalau tak apakah maknanya Raya kalau tak dapat makan...he..he..he..

Friday, July 12, 2013

Solat Terawih

Syukur sangat sebab dah 3 malam berturut2 dapat solat sunat terawih bersama anak2...Harapnya tahun ni puasa penuh dan dapat buat terawih sepenuhnye sbb hampir 3 tahun tak dapat buat terawih sebab Adik masih kecil...So, bila adik dah umur nak masuk 4 tahun ni, aku bawe dia ke surau sama untuk merasai suasana solat terawih beramai-ramai...Kakak pun untuk pertama kalinya belajar solat sunat terawaih....Walaupun penat katanya dapat buat 8 rakaat pun dah ok untuk kakak yang baru umur 7 tahun...Adik pula walaupun suka kacau kakak tapi kena ugut sikit dengan mama terus diam terkedu...Yang kelakarnya, suara dia aje yang dengar setiap kali selesai 2 rakaat...Sibuk temuramah orang lain...Macam kawan2 je dibuat je...Tapi bawa dia memang menarik perhatian  sebab dia sorang je budak kecik so, semua la duk usik2 dia...Apa pun happy sebab dapat buat terawih bersama anak2...Dari awal sekrg ni kenalah didik anak2 supaya diorg biasa dengan suasana solat beramai-ramai dan didedahkan dengan perkara yang baik2...Yang penting kena belajar campur orang ramai...Barulah orang lain suka...

Morning Sickness VS Evening Sickness

Aku rasa setiap dari ibu mengandung akan melalui proses yang sama...Sama ada teruk atau tidak bergantung kepada kekuatan diri untuk melawan...Tapi untuk kali ketiga ini, apa yg aku alami adalah berlainan sekali dengan yang pertama dan kedua, ...Anyway, alhamdulillah untuk makluman semua pembaca, usia kandungan aku kini sudah mencecah 11 minggu..Kelmarin ke klinik untuk scan dan doktor maklumkan baby sangat aktif...Mana taknye mama aktif sangat asyik nak berjalan ke sana sini..
Ok bercerita pasal alahan yang aku alami..Aku mengalami evening sickness yang agak teruk jugalah...Balik jer dari ofis terus lembik dibuatnya..Kekadang tu rasa nak kuar tapi tak kuar2...Tak cukup tidur dibuatnya...Tapi kalau uols la lagi ok morning sickness atau evening sickness??? Cer citer...
#google...aduss tak laratnye kalau cenggini..

Thursday, July 11, 2013

Hari Ini 8 Julai...

Tak kusangka hari ini usiaku genap 31 tahun...Alhamdulillah dikurniakan kesihatan yang baik dan masih bernafas di bumi ini...Yang pasti anugerah tak ternilai 2 orang cahayamata yang aku miliki kini bersama suami tercinta...
Perjalanan ini masih jauh...Harapanku semoga perjalanan ini hidup ini berjalan dengan lancar tanpa halangan mendatang...Di usia begini banyak perkara yang telah aku lalui dan tempuhi...Setiap satu perkara punyai cerita tersendiri..Apapun harapan aku diharapkan semuanya berjalan dengan lancar tanpa halangan..Ya Allah permudahkan segalanya...Amin...

Thursday, July 4, 2013

Proses Pembelajaran dan Tumbesaran Anak-Anak

Assalamualaikum...Lama sungguh tak bercerita alkisah anak2 yang semakin membesar...Anak-anak daraku yang dua orang...Si kakak, MARSYA ILMI kini berusia 7 tahun dan si adik MARISSA ILMI akan berusia 4 tahun pada bulan Disember ini...Oh cepat sungguh mereka membesar...Rasa seakan baru sahaja melahirkan mereka...Apa2 pun Mama bangga menjadi insan yang telah melahirkan kakak dan adik...Bercerita alksiah PROSES PEMBELAJARAN DAN TUMBESARAN anak2 ni...Ok aku mulakan dengan kakak- 

MARSYA ILMI
Menjadi seorang kakak ketika berusia 3 tahun 10 bulan..Jarak yang agak jauh...Apa yang aku perhatikan, dia sangat penyabar setelah menjadi kakak walaupun hakikatnya kadangkala memberontak dengan perangai si adik..Menjadi seorang kakak juga menjadikan dia seorang yang berdikari dan mengalah dengan adik walau apa jua keadaan..Hinggakan kadangkala pernah sampai tahap dia mengatakan 'kakak taknak kalah"...Jadi sebagai seorang Mama, aku pujuk kakak dengan kata-kata "mengalah tak bererti kita kalah, takpe biar kita mengalah demi menggembirakan hati orang lain"...Wah ayat aku...cam la anak aku dah besar sangat..Terkebil-kebil kakak dengar "statement" aku...Apa2 pun banyak perkara yang kakak pelajari setelah menjadi seorang kakak kerana dia juga merupakan contoh kepada adik..Setiap perkara yang dia lakukan akan menjadi ikutan adik, jadi aku memang mengharapkan kakak memberi contoh yang terbaik buat adik...Berkongsi dan bermain bersama adalah hakikat setelah menjadi seorang kakak yang aku lihat ada pada diri Marsya Ilmi...Setiap perkara yang dilakukan sama ada makan atau membeli barang di kedai, adik takkan dilupakan..Harapan Mama, Moga kakak menjadi kakak terbaik yang menjadi contoh kepada adik...
MARISSA ILMI
Seorang adik yang garang tapi hatinya lembut...Manja sangat sebab tahu dirinya yang paling kecil dan yang pasti kuat makan...Aku bangga kerana dapat menyusukan adik secara eksklusif selama 2 tahun 8 bulan...Banyak belajar perkara baru dengan kakak (mungkin sebab perbezaan usia yang jauh...Cepat belajar setiap perkara...Alhamdulillah telah mampu berdikari sendiri untuk buat apa2...Setiap apa yang dia mahu dan dia katakan, tidak akan ada pilihan lain...Kalau hitam maka hitamlah dan begitulah juga sebaliknya...Kini dia yang paling gembira bila dapat tahu nak dapat adik lagi...Setiap malam cakap dengan baby siap tepuk2 perut mama tapi taknak dipanggil kakak masih nak dipanggil adik..Pening kepala mama dan ayah...

Apa2 pun Mama bangga punya anak2 seperti kakak dan adik...Masing2 punyai karakter tersendiri dan sebenarnya itulah yang menceriakan lagi kehidupan Mama dan Ayah walaupun kadangkala dah tak terkawal dibuatnya...Kalau takde salah sorang sunyi saja rasanye terutamanya adik yang memang sangat "happening"...Masing2 kini sedang meniti usia...Moga sinar kejayaan dan kebahagiaan sentiasa mengiringi perjalanan hidup kalian..