MONEY!!!

Thursday, March 22, 2012

Naluri Seorang Ibu...

Sedih..itulah yang mampu aku ungkapkan bila terbaca 3 kanak2 yang diletakkan di JKM diabaikan...Tak dapat dibayangkan bagaimana kalau ianya terjadi pada anak2 aku sendiri...Bila terbaca sikecik minta susu tetapi diberi sirap teringat pulak kat Adik sebab sekrg ni dah tak berapa nak minum susu sebab tak boleh menerima susu lain selain dari susu badan aku sendiri...Setiap kali disuruh minum susu, jawapannya taknak, nak susu mama...Kesiannya anak mama, gara2 nak kurangkan penyusuan eksklusif.
Berbalik semula pada kisah 3 kanak2 itu tadi...Mereka adalah mangsa keadaan, dengan harapan siIbu, agar anak2nya terbela tapi apalah nasib...
Sebagai seorang Ibu, sentap juga rasanya bila melihat keadaan mereka diperlakukan sebegitu rupa...Kalau aku, biarlah aku rela bersusah asalkan anak2 berada didepan mata...Semoga pihak2 tebabit mengambil langkah untuk menangani permasalahan tersebut...Janganlah biarkan anak2 tersebut menderita kerana mereka berhak untuk bahagia dan hidup sempurna...Bukankah kita juga yang mencorakkan mereka???

Pandangan & Pendapat

Lama sungguh tak menyinggah...Bukan tak sudi tapi kekangan masa dan kerja ditambah pula dengan kelas yang sudah bermula...Sampai tak sempat rasanya nak update apa yang patut...Niat di hati tu macam2 perkara nak bercerita tapi takpe la, nanti2 kupikirkan..
Pandangan dan pendapat adalah perkara yang sama..Kadangkala kita perlu belajar menerima pendapat & pandangan orang lain sebagai salah satu alternatif untuk kita menyelesaikan sesuatu masalah...Sakitnya hati bila pandangan & pendapat kita dipandang enteng oleh orang lain bilamana mereka menganggap orang tersebut tidak bijak mana pun...Tapi janganlah menilai seseorang itu hanya berdasarkan luaran sahaja...Setiap orang punya kelebihan tersendiri..Manalah tahu pandangan & pendapat orang tersebut lebih memberi impak positif dalam membuat keputusan dan akhirnya siapa yang rugi akibat sikap bodoh sombong orang yang tak mahu menerima padangan & pendapat orang lain...Iye aku mungkin tak bijak dan kurang pengalaman tapi janganlah memikirkan yang negatif sahaja..Kesudahannya pandangan aku itu juga akhirnya diterima tapi dengan alasan lain yang munasabah..Konon tak nampaklah bulat2 itu pandangan & pendapat aku...Tu la, "HANG KATA HANG TERER"

Jom Borong Kasut di Festival Kasut 2012

Sapa2 kat sini hantu kasut cam aku??? Apakata 30hb Mac-1 April 2012 kita serbu PWTC untuk borong kasut sebab akan di adakan Festival Kasut selama tiga hari...Suka aje kalau dapat borong kasut ni...
Since, 30hb Mac tu aku confirm semua org dah dapat gaji so, apa lagi borong sakanlah semua...Beli jangan tak beli, borong jangan tak borong tau!!!

Friday, March 9, 2012

MATTA FAIR datang lagi...JOM SERBU!!!

Haloooo Bloggers...Kali ni nak cerita MATTA FAIR yang bakal berlangsung di PWTC selama 3 hari bermula dari 16hb Mac 2012-18hb Mac 2012...So, apa lagi jomlah kita serbu PWTC ramai2..Almaklumlah kalau ada sesiapa yang planning bercuti tahun ni, masa nilah harga runtuh yang dinanti2kan...
Aku dah confirm nak serbu hari Jumaat tu dengan bebudak ofis ni...Banyak sangat planning vacation untuk tahun ni...Yang pasti pilih betul2 dan rancang betul2 yek...Biar berbaloi dengan apa yang diinginkan...

Confirm Kerajaan Naik Gaji, Barang Pun Mesti Naik

Inilah lumrah kat Malaysia, kalau PM umumkan kenaikan gaji, barang pun mesti nak naik harga...Padahal gaji orang Gomen ni bukanlah banyak mana pun tapi sibuk pulak orang2 meniaga barang ni nak naikkan harga barang...Apa kaitan???
Barulah nak merasa nikmat kenaikan gaji, dah harga barang naik habis duit beli barang juga...Mujurlah aku dapat jimat kat susu...Paham2 aje ler susu formula kat Malaysia ni berlumba-lumba naikkan harga...MAHAL SESANGAT!!! Ceh sempat juga aku nak promote kat korang supaya amalkan penyusuan eksklusif...JIMAT BEB!!!
Apa pun nak tinggalkan pesanan kat semua peniaga barangan runcit terutamanya yang jual barang makan ni, Tolonglah jangan naikkan harga barang lagi...Sudah2 la tu, dah le taraf hidup kat KL ni tinggi, kalau korang naikkan harga makin susutlah poket kami dan simpanan kami...Takde guna pun korang nak naikkan harga pun sebab kitorg tetap akan beli barang korang juga sama ada kitorg senang atau susah...Tolonglah jangan nak susahkan hidup kitorg lagi dengan naikkan harga...Korang tetap untung juga....
Jom beramai-ramai buat rayuan kat semua peniaga runcit agar tidak naikkan harga barang...Bayangkanlah habis semua dapat kesan dari kenaikan barang ni...

Bila SBPA dibatalkan...

Berita yang sangat mengujakan buat semua Penjawat Awam tatkala PM kita mengumumkan pembatalan SBPA...Semua Penajwat Awam bersorak, bertepuk tangan keriangan termasuklah aku juga...Yang pasti pembatalan SBPA melegakan semua Penjawat Awam di mana sebelum ni banyak sungguh ketidakpuasan hati...
Apa2 pun bersyukur dan berterima kasih kepada PM kerana mendengar luahan dan rintihan Penjawat Awam yang tidak berpuas hati dengan isi kandungan SBPA (walaupun aku dah sign SBPA) kerana terpaksa rela...Boleh ker camtu???
Nampaknya KPPA perlu letak jawatan atas usaha yang sia-sia ini kerana hanya membuang waktu melaksanakan sesuatu yang akhirnya berkubur begitu sahaja....Pembaziran kertas bak kata kekawan FB sudah pasti...Bayangkan menyediakan dokumen dari mula draf sehingga diumumkan..Berapa banyak telah dibazirkan...Lu pikirlah sendiri...
Yang pasti usaha CUEPACS tidak sia-sia...Terima kasih kepada Presiden CUEPACS, Dato Omar for your excellent job...U did very well...Walaupun tak semua permintaan dipenuhi sekurang-kurangnya keadilan dengan peratus kenaikan gaji sama rata, memberi kepuasan kepada semua Penjawat Awam....
Kepada semua Penjawat Awam, gaji dah naik, apa lagi tingkatkan prestasi kerja anda ye...Jangan malas2 ok...Moaga2 hujung tahun ni diumumkan bonus 2 bulan...Insya-Allah...

Thursday, March 8, 2012

Rindu...


Rindu sering membuatkan hati rasa gundah...Bila rindu itu hadir, fikiran melayang entah ke mana...Bagi orang bercinta, mengharapkan si dia hadir tatkala rindu itu bagai menusuk jiwa kalbu...Rindu pada dirinya, suaranya dan segala-gala tentang dirinya...Berharap agar rindu itu lenyap tetapi semakin ditepis rindu itu, semakin membuak-buak rasanya...
Mengharapkan si dia juga begitu, punya rasa yang sama...Bagaimana hendak diluahkan rasa rindu itu??? Indahnya percinttan itu jika punya rasa rindu...Namun perlukah terus mengharapkan rindu itu berterusan...Terseksa rasanya batin jika terus merindui...
Rindu seorang hamba kepada Illahi...Rindu yang penuh dengan keindahan dan kenikmatannya...Mengaharapkan rinduku padaMu, Ya Rabb sentiasa mekar tanpa ada penghujungnya...Tuhanku, aku tidak layak masuk SyurgaMu, Namun tak upaya menghadapi api nerakaMu, Terima taubatku dan ampunkan dosa2ku, Sesungguhnya kau Maha Pengampun dosa2 Besar

Wednesday, March 7, 2012

Adnan Sempit 2

Salam Rabu semua...Maaf tak mengupdate beberapa hari lepas...Cuba baca tajuk en3 aku kat atas tu...Ni le nak bagitau wlaaupun aku tau cerita Adnan Sempit 2 ni dah lama kuar tapi aku nak citer gak kisah aku, Hubby & anak2 ke Mid Valley untuk tengok wayang...
Disebabkan dah lama tak spend time dengan anak2 so, Sabtu lepas aku decide untuk pegi tengok wayang...Hari Jumaat lagi dah booking tiket online pukul 11.15 pagi...Kakak sibuk sangat nak tengok Adnan Sempit 2 ni...So, mama booking aje ler...
Pagi Sabtu tu masing2 bangun awal..Kul 9 pagi dah bertolak dari rumah ke Mid Valley...Almaklum la hari Sabtu ni hari tak terduga..Mana le tau kot tetiba jalan sesak...Sampai2 aje, panggung baru buka terus pegi ambik tiket..Tak yah nak beratur panjang2...Itupun dah ramai gak orang beratur...
Memang syok giler layan Adnan Sempit 2 ni...Dari mula sampai akhir cerita asyik ketawa aje...So, aku memang sarankan kat korang semua untuk tengok cerita ni...Pelakon pun best2 gaks...Cepat2 ye korang pegi tengok...Anak2 aku pun layan abis tengok Adnan Sempit 2 tapi biasala kalau dengan Si Kecik Marissa ni ada2 aje bila kat dalam panggung ni...Panas bon betul yg sorang ni...
Apa2 pun Adnan Sempit 2 memang terbaik!!! Yang best lagi, balik dari Mid Valley, jalan clear giler..Aku & Hubby memang tergezut gak sebab jalan tak jem langsung kuar dari Mid Valley...Selalunya kalau tengahari kat Mid Valley ni, sesak sampai tak bergerak...Memang pelik bila jalan tak jem ditambah pulak dengan parking yg agak kosong...Maybe sebab 2nd week so, tu yg tak ramai...Lepas ni kalau nak jln2 kena turun 2nd week so that, jalan takde la sesak sgt...

Saturday, March 3, 2012

Bila Phone Rosak

Adus rasanya baru 6 bulan jer pakai Samsung Ace ni dah buat hal...Pening gaks kepala bila takde phone ni..Tambah2 lagi kalau ada "emergency"...Memang ketinggalanlah jawabnya...Sudah2nya ada juga sahabat ofis baik hati pinjamkan telefon "biasa2" untuk aku...Takpe le janji aku boleh "HELLO" kat org...
Tak tau le apa kes??? Sedang aku "charge" phone tetiba saja tak boleh "ON"...Maka kesudahannya hantar balik pegi kedai telefon untuk diservis...Mujur la masih ada "warranty"...Kalau tak mau naya gak nak membayar...
Rasanya aku takde niat pun nak tukar phone sehingga boleh membuatkan phone ni merajuk....Ceh macamlah phone tu paham apa yg aku pikirkan...TAPI biasalakan phone ni bila sekali dah buat hal tak mustahil dua, tiga kali akan datang dia buat hal lagi...Takpe le tunggu masyuk sikit baru boleh rembat phone baru...Apakah phone idaman hati??? Amboi banyak benor list phone idaman hati ni...Kalau boleh biarlah yg fleksibel untuk semua keadaan...Ha...ha..ha..entah apa2 daaa....

Friday, March 2, 2012

ON AIR


Aku suka dengan rancangan ON AIR...Hari tu niat di hati ada gak nak pegi ujibakat siap dah praktis kat rumah tapi sudahnya tak jadi...Minat tu memang ada almaklum la aku ni bekas pelajar Mass Comm & Media Studies, semua tu dah serasi dengan jiwa aku...Ceh cakap lebey laks aku ni...
Cuma yang tak bestnya tang kena kutuk tu...Aduh makan dalam siot!!! Ada ke patut...Memang tak patut betul...Bagi aku cantik tu subjektif..Yang penting bakat dan boleh mengacara..Semua pakej tu mesti kena ada...
Apa2 pun persediaan untuk ujibakat tu mesti kena ada...Tak kisah la ujibakat apa pun sekali pun...Serupa la macam nak pegi interview, kena ada persediaan...Mental & Fizikal semua perlu ada...CONFIDENT IS NUMBER ONE!!! Ada sapa2 lagi tak yang layan ON AIR ni???

Pergilah Sepi...


Kadangkala sepi itu membuatkan kita rasa rindu...Namun begitu sepi itu juga memberikan kita kedamaian dan ketenangan tatkala otak serabut...Tapi bukankah hidup ini lebih ceria bila semua yang disayangi berada di sekeliling kita..
Sepi itu perlu tatkala kita inginkan ruang untuk bersendiri...Namun harus jua berwaspada kerana sepi boleh membuatkan kita jauh...Jauh dari kehidupan nyata...Jangan biarkan sepi itu menghantui kehidupan kita...
Aku gembira kerana sepi itu mengajar aku tentang menghargai...Menghargai apa yang berada disekeliling, menghargai satu perhubungan...Pergilah kau sepi...Aku tak ingin kau hadir dalam hidupku..

Thursday, March 1, 2012

Tak Reti Sabar Langsung

Biasa la bila rutin harian ke tempat kerja dengan memandu kereta..Pasti jumpa dengan pemandu2 sengal yang sangat2 kurang hajor...Yang tak reti nak beratur, of coz ingatkan sekolah ajer, atas jalan & kuar simpang pun kena beratur gak noks!!!
Tiap2 hari mesti jumpa dengan orang cenggini yang tak reti adab & sopan di jalan raya...Kononnya budi bahasa budaya kita tapi kalau kat jalan hilang semua adab dan sopan...Rasanya kena tukar budi bahasa di jalan raya amat penting untuk kita semua...
Dan aku tau korang juga menghadapi situasi yg sama dengan aku...Jangan korang sendiri jadi kurang hajor kat jalan raya udah..Opppss jangan marah ok!!!
Apa2 pun berhati-hati di jalan raya..Ingat orang yg tersayang...Jagalah peribadi dan tingkah laku di atas jalan raya..Jangan sampai menyakitkan hati orang lain hinggakan orang lain menggelarkan anda "SENGAL"....Ha..ha...Ingatan untuk diri sendiri juga...

Dah masuk bulan Mac...


Alhamdulillah dah masuk bulan Mac..Lama juga aku menyepikan diri..takde cerita menarik pun...Kalau boleh memang nak update setiap hari tapi apakan daya..Kekangan masa yang menggangu perjalanan update blog...
So, next week semester baru akan bermula...Hope tahun ni adalah tahun terakhir aku bergelar pelajar sebab aku malas dah nak ulang-alik ke Shah Alam just to attend class...Semangat belajar tu masih ada tapi bila dah ujung2 ni memang rasa cepat nak abis je...
Apa2 pun rakan2 blogger sekalian, doakan yang terbaik buat diri ini...Semoga perjalanan hidup kita semua dipermudahkan hendaknya...Ok moga ketemu lagi di lain waktu...Sayang kamu semua...