MONEY!!!

Thursday, February 23, 2012

Redha atau Pasrah...


Pasrah itu ikhlas tapi redha itu terpaksa...Entah di mana ye aku dengar bait2 indah ini...Kalau tak silap dari drama Gemersik Kalbu...Benarkah begitu??? Mungkin ya dan hanya mereka yang merasainya dapat mengerti apa itu redha, apa itu pasrah...
Bagaimana pula dengan "KEREDHAAN ILLAHI??? Semua insan di dunia ini mengharapkan keredhaan Illahi...Alangkah bahagianya kehidupan dan alangkah indahnya perjalanan menuju barakah kiranya hidup ini mendapat keredhaan-Nya..
Dugaan itu pasti datang pada setiap insan...Itulah ujian, bukti kasih sayang Illahi kepada kita...Sekadar menguji keutuhan iman makhluknya...Bagi yang tabah dan sabar dengan ujian itu, sinar bahagia pasti menanti di hadapan...Bagi yang sebaliknya, teruslah bangkit, jangan toleh ke belakang dan jangan sesekali kau sesali apa yang kau hadapi kerana hikmahnya pasti ada...Ingatlah ia bukan noktah kehidupan ini...

Wednesday, February 22, 2012

Pertemuan Dan Perpisahan...


Setiap yang berlaku adalah atas kehendak Illahi...Pertemuan itu di tangan Allah, juga perpisahan itu adalah kehendak-Nya...Yang pasti setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya...
Kita sering berkata "Tanpa Perpisahan tiadalah Pertemuan dan begitu jugalah sebaliknya"...Pertemuan mengeratkan silaturrahim, bertambahnya kenalan tetapi tatkala terjadi perpisahan, kesedihan pasti menyelubungi...
Perpisahan yang tak diduga, perpisahan yang menguji keimanan, perpisahan yang mengecewakan hati dan perasaan...Hanya kepada-Nya tempat kita mengadu...Tatkala hati bagai diremuk2, dipijak2 dan disiat2 hanya air mata peneman setia...Bersabarlah menerimanya...Semua itu ujian dari-Nya...
Indahnya suatu pertemuan itu sekiranya ia menyatukan dua hati...Pertemuan yang membahagiakan kehidupan dua jiwa...Moga pertemuan ini berakhir dengan kegembiraan...
Percayalah Pertemua dan Perpisahan itu bukan kehendak kita...Kita hanya mampu merancang tetapi Tuhan penentu segalanya....Yang pasti jangan disesali Pertemuan dan Perpisahan itu kerana setiap yang berlaku pasti ada tersiratnya yang telah termaktub di Loh Mahfuz..

Mencintai dan Dicintai...


Mencintai mu
Seumur hidup ku
Selamanya
Setia menanti

Walau di hati saja
Seluruh hidup ku
Selamanya
Kau tetap milik ku

( korus )
Hanya satu yang tak mungkin kembali
Hanya satu yang tak pernah terjadi
Segalanya teramat berarti di hati ku
Selamanya...

Mencintai mu
Seumur hidup ku
Selamanya
Kau tetap milik ku

Mencintai dan Dicintai dua maksud yang berbeza namun kaedahnya adalah sama...Yang mana satu pilihan hati sama ada mencintai atau dicintai??? Just make it simple, sekiranya ingin dicintai, belajarlah untuk mencintai...
Aku bersyukur ke hadrat Illahi kerana mengurniakan nikmat mencintai dan dicintai...Berterima kasih kerana dicintai oleh keluarga, suami & anak2 serta mereka yang berada disekeliling aku...Moga cinta ini kekal abadi...
Bahagia dan indahnya kehidupan ini bila kita mencintai dan dicintai...

Thursday, February 16, 2012

Lama Tak Join Contest atau GA..

Ada sape2 tak nak buat contest atau GA yang simple2??? Lama juga aku tak join contest atau GA ni...Almaklumla aku ni kalau syarat yang simple2 dan senang nak buat terus aje join tapi kalau banyak sgt syarat, memang tak kuasa nak join...
Ceh aku ni asyik nak join contest orang aje...Aku sendiri tak tau ler bila nak buat...Plan macam2 tapi sudahnya hampeh...he..he..he...Kemalasan melanda nak buat camne...Nak join atau buat contest, GA ni kena tunggu ada mood dulu baru boleh buat...
Apa2 pun aku memang salute pada mereka2 yang rajin buat & join GA, contest bagai...Korang memang rajin...Aku ni bukan tak rajin tapi tu ler tengok mood...Anyway, jangan lupa ajak kalau nak buat GA atau CONTEST...Insya-Allah, ada mood aku join tapi jangan bagi syarat banyak sangat tau...Ceh demand lak aku yek..He...he..he..

Wednesday, February 15, 2012

Rotan adakah jalan penyelesaiannya???


Minggu lepas jalan2 pegi Giant Batu Caves n terjumpa satu gerai yang jual semua barang2nya berharga RM1...Dalam banyak2 barang tu aku berkenan dengan rotan...Yes rotan dulu2 yang panjang nipis tu...Tapi masa tu tak jadi beli lagi...
Dan akhirnya..hari ni aku telah berjaya beli rotan...Bukan apa2 kekadang tu anak2 kalau marah, dimarahnya balik kita...So, kalau rotan boleh buat diorg takut, rotan aje penyelesaiannya...Tapi kekadang tu aku psiko juga bila cakap dengan anak2 ni...Dah tak larat nak psiko, jawabnya ROTAN...
Korang laks camne??? Ada guna rotan untuk ajar anak?? Tapi tak kisahlah pendekatan apa yang masing2 guna janji anak2 tetap hormat pada kita...Setiap ibubapa punya cara tersendiri untuk ajar anak2...Biar apa pun terpulang pada hak masing2 kerana kita yang mencorakkan anak2 kita...Semoga anak2 kita menjadi insan yang sempurna hendaknya...

Selamat Hari Lahir Marsya Ilmi yang ke-6 tahun...





Syukur ke hadrat Illahi kerana 6 tahun lalu Allah telah mengurniakan aku seorang puteri comel yang diberi nama Marsya Ilmi Binti Zairul...Pelengkap kehidupan aku dan suami...Maka sempurnalah sudah diri aku sebagai seorang wanita tatkala bergelar seorang ibu...
Dan hari ini genap usianya 6 tahun...Terasa cepat masa berlalu...Dah besar anak aku rupanya...Rasa baru semalam ditatang dan dikendong...Terasa baru saja Ayah menyambut kelahiran kakak...Ya Tuhan, terima kasih atas kurniaan ini...
Tahun ni sambutan ala kadar saja...Beli kek dan sambut kat sekolah sahaja...Dari riak wajah kakak, mama tahu kakak happy...Bila balik rumah pun kakak masih berkata pada mama, "kakak happy sangat sebab dapat sambut besday dengan kawan-kawan"...Yes sharing is caring...Berkongsi kegembiraan dengan orang sekeliling memang akan membahagiakan hidup kita...Itulah agaknya yang kakak rasa bila dia dapat berkongsi kegembiraan hari lahirnya bersama kawan-kawan di sekolah dan juga cikgu dia...
Walaupun tak semeriah dulu2 dan tak sehebat mana, yang penting kakak gembira menyambutnya bersama kawan2...Walaupun kek impiannya "kek Barbie" tak dapat dipenuhi atas sebab2 tertentu, yang penting kek perisa strawberi menjadi pilihan jua...Dan dia pun tak kisah tak dapat hadiah dari kawan2...
Apa pun jua Marsya Ilmi Binti Zairul, mama ucapkan Selamat Ulangtahun Kelahiran yang ke-6...Moga kakak menjadi anak yang sentiasa patuh dan taat pada mama & ayah dan juga sayang pada adik2 (Insya-Allah)...Mama juga berharap agar suatu hari nanti kakak menjadi insan yang cemerlang, gemilang dan terbilang (wah semangat lak aku)...Apalah lagi harapan seorang mama & ayah selain melihat kebahagiaan dan kejayaan anak2...Dan itulah juga harapan mama & ayah kepada kakak...Sayang selalu...

Friday, February 10, 2012

Gemersik Kalbu dah abis...


Bila Gemersik Kalbu dah abis seronok lah juga dapat tengok kesudahan cerite tu...Walaupun dalam realiti kehidupan kita belum tentu ada kisah sebegini...Kalau ada pun mungkin sikit2 je ler kot...
Ye le orang selalu kata cerita dalam novel hanya khayalan semata-mata tapi aku ni walaupun baca novel kalau bab sedih tu mau juga leleh...Almaklum la "JIWA SENSITIP"...
Apa-pun memang layan abis la citer Gemersik Kalbu ni...Next week kita layan citer lain pulak yek...To all, back to reality ok...

Thursday, February 9, 2012

TV atau iPAD???

Hajat di hati memang nak beli dua-duanya tapi kalau boleh taknak ler tamak sangat sampai nak rembat dua-dua..Dahtu kena ler tengok bajet...Aku nak beli nipun bukan untuk aku tapi untuk kakak...
Kesian juga kat dia...Dari tahun lepas duk mintak...Tapi aku bagi option whether to choose TV or iPAD??? TV untuk dipasang dalam kereta ye...
Mulanya dia nak kedua-dua sekali tapi as a mother aku tak boleh nak manja sangatkan dia dengan nak bagi dua-dua...Sudahnya nanti asyik takde bende lain nak dibuatnya...Setelah memikirkan sedalam-dalamnya, kakak decide to choose iPAD...Then I asked her why u choose iPAD??? the reason is u can bring iPAD anywhere rather than TV static in the car...Oh good reason...So, at last I have decided to buy iPAD for her but not now...Have to wait my EPF money...Yeay orang kaya baru!!! Alhamdulillah rezeki...

Alhamdulillah...Bila Penyusuan Eksklusif Dapat Sambutan

Syukur sangat...Walaupun dulu aku bukanlah seorang ibu yang menyusukan anak sulung secara eksklusif tetapi aku tetap sokong usaha-usaha Ibu dan para pengamal penyusuan eksklusif...Dan sehinggalah aku sendiri merasai nikmat dan susah payahnya penyusuan eksklusif ini kerana rasa bangga sangat penyusuan eksklusif ini dah menular ke seluruh pelusuk Malaysia...
Hari ini penyusuan eksklusif telah mendapat sambutan yang menggalakkan di kalangan ibu-ibu di Malaysia...Ini telah menunjukkan betapa penyusuan eksklusif ini telah memberi impak yang besar kepada ibu-ibu di Malaysia...Dah banyak hospital2, klinik2 rakan bayi diwujudkan semata-mata untuk menggalakkan penyusuan eksklusif ini...
Dan baru2 ini juga satu iklan TV berkenaan penyusuan eksklusif susu ibu telah ke udara di saluran TV (tapi x ingat lak channel mana yang aku tengok)...rasa berbangga sangat2 kerana penyusuan eksklusif ini dah mula keluar di kaca TV dan bakal bersaing dengan susu formula yang kehebatannya belum tentu setanding dengan susu ibu...
Buka saja internet, dah banyak grup FB dan blog berkenaan penyusuan eksklusif diwujudkan...Antara grup yang aku follow di FB "Kumpulan Ibu Menyusukan"...Kalau blog tak usah cakap ler...By the way, kepada bakal2 ibu yang ingin melaksanakan penyusuan eksklusif, boleh dan digalakkan sangat join grup FB yang aku sebut kat atas tu...Pelbagai isu, masalah, pertanyaan boleh dkongsi dan ditanya...
Kalau nak tanya direct kat aku pun boleh sebab alhamdulillah aku dah berjaya menyempurnakan penyusuan eksklusif 2 tahun ini tapi sehingga kini masih mengepam dan menyusukan anakanda Marissa Ilmi...Insya-Allah, aku ni takde le hebat mana tapi kalau sikit2 tu bolehlah...Perkara yang baik haruslah dikongsi bersama agar semua orang dapat manfaatnya

Wednesday, February 8, 2012

Ohhh U look HOT!!!


Wah dalam sibuk berblogwalking hari ni, ramai ler pula kawan2 blog yang bakal menimang cahayamata baru...Wah memang seronok...Apa2 pun, aku ucapkan tahniah pada mereka2 yang bakal dapat baby baru...Aku pulak akan aku pikirkan projek ni tahun depan...Tahun ni, mungkin tidak!!! sebabnya tahun ni nak abiskan blajar dulu, dahtu planning percutian yang memang dah ada dalam list otak aku ni...Pendekkan citer, kita selesaikan satu2 dulu yek...Enjoy dulu la baru pk "PROJEK BAIK"...
Selalunya ibu2 mengandung ni memang "LOOK HOT"...Iye memang betul, walaupun bawa perut memboyot tapi seksi tau...Janganlah pikir seksi dari perspektif dedah sana sini tapi "appearance" diorg yang buat diorg nampak "HOT"...Jangan tak tau walaupun bertutup-litup tapi ibu2 mengandung ni masih nampak "HOT" tau cuma kena dengan gayanya ler...

Lama Tak Berblogwalking

Oh tetiba rasa rindu sama dengan kekawan blog...So, hari ni merajinkan diri buat lawatan tapak dan mengikuti perkembangan masa korang semua...Unexpected stories...
Macam2 stori baru dari kekawan...Best juga layan dan sambil2 tu tinggalkan komen sebagai tanda ingatan...
Kepada rakan2 blogger semua, maaf kerana sudah jarang diri ini membuat lawatan tapak...Apa2 hal "HAPPY BLOGGING"...Sayang semua...

Friday, February 3, 2012

Drama Yang Aku Syok Nak Layan

Well, saja nak share beberapa drama yang aku tengah syok layan sekarang ni...Aku tau korang pun mesti layan drama yang sama...Jom kita share sesama...

1) Gemersik Kalbu
2) Vanilla Coklat
3) Pelangi Kasih
4) Dingin Lavenda
5) BFF
6) Santau Merasuk

Ha apa lagi pilih drama hebat yang korang layan sekarang ni...Bicara Hati mula2 tu aku layan gaks tapi disebabkan aku dah layan Vanilla Coklat dulu so, kita setia pada satu citer aje ler...So, SELAMAT MENONTON semua...

Thursday, February 2, 2012

Sori Tak Sempat Nak Citer Lagi

Gara-gara google takleh buka kat ofis so, citer percutian aku masih terbantut dibuatnya...Nak tunggu adap pc kat umah kena curi2 juga dibuatnya...Bila anak dara kecik tu leka baru boleh layan...Apa2 pun Insya-Allah akan diupdate...Thanks to all my bloggers frens...Sayang anda semua...Itu saja short note from me...