MONEY!!!

Tuesday, July 31, 2012

Bulan Puasa Tak Baik Membazir Tau...


Alkisah di bulan Ramadhan, bulan yang penuh dengan barakah...Yang pasti ramadhan kali ni aku elakkan pembaziran...Memang tak kunafikan, tak sempat nak memasak bila dah sampai ke rumah..Kalau pulang dari ofis saje sudah jam 5 petang...Sampai rumah saja dah pukul 6 petang...Padahal jarak perjalanan dari ofis ke rumah takde le jauh mana pun tapi rasa cam bercinta jer...
Sampai rumah nak settle hal anak dulu..Sorang ambik kat tingkat 3, sorang lagi ambik kat tingkat 8 dahtu baru balik...Kurang-kurang dah 6.30 petang..Belum lagi nak kuarkan lauk basah yang sejuk beku dalam peti ais untuk masak...Nak tunggu cair je dah ambik masa kat sejam, ditambah lagi sejam nak masak..Pukul brape nak mkn??? Mau kul 8 lebih baru buka puasa...
Akhirnya untuk mengelakkan masa yang sgt mencemburui aku, kita beli saja...Strategi aku beli pelbagai juadah tapi semuanya dalam kuantiti yg sedikit..Just cover untuk berbuka dan makan sahur aje...Yang pasti sahur je lauk2 tu dah abis...Takde le berlaku pembaziran dan pembuangan makanan yg keterlaluan...Kesian makanan tu...
So, kalau nak masak pun kena masak yg simple2 je...Kalau hari cuti baru boleh sempat masak...Kekadang tu bile tengok status kakak sendiri kat FB, tiap2 hari masak berjenis2 lauk pauk, siap dengan kuih-muih tp takpe le, kakak aku tu suri rumah sepenuh masa...Bab-bab memasak ni, dia memang pakar...Suruh masak apa pun, dia ok ajer...Cuma lately ni bersilat jugalah dia..Almaklumla anak2 kecik lagi..Sorang baru nak masuk 3 tahun..Yg sorang lagi baru 5 bulan...
So, pesanan aku...Elakkan pembaziran di bulan puasa ye...Lapar perut takpe, jangan lapar mata sbb kalau lapar mata pantang nampak je mesti mau beli
SELAMAT BERPUASA SEMUA...

2 comments:

eB said...

eB pn sm, dari opis dh pkl 6... sampai Pram area umah dh pkl 7. abes bli 715. sampai umah ngam2 pkl 730... hik3... nk msk? brangan la... ari minggu yer... mskkkkkkkkkk kalox jln la... :)

syawalsimpsons said...

sue pon kalo masak kat umah mmg selaloo abis sampai ke sahur...senang....sahur cuci pinggan mangkuk je...mmmm....kalo makan kat luar pon beli makanan tok sahur cukup la sekadar yang simple2 N kuantiti sikit