MONEY!!!

Wednesday, October 26, 2011

Lama Tak Terjah, Tak Update, Tak Jejak...RINDDDUUUU...

Rindu sama ini blog, juga sama kamu2 semua....Tetiba pulak malam ni nak menghabiskan waktu untuk menaip...Ohhh hari2 yang sangat dahsyat...Sebabnya, 2 hari demam dan hanya melepek di rumah...Itu kejadian Rabu & Khamis lepas...Ahad lepas pula akibat keracunan makanan yang tidak disengajakan...Oh selepas ini mungkin pk banyak kali untuk makan "STEAMBOAT" kat "downtown", Danau...So, ada sapa2 pernah mengalaminya seperti saya akibat "STEAMBOAT" tepi jalan ni??? Siap dah ala2 ibu hamil dan tak mau kuar dari tandas ok (muntah2+cirit-birit)...Ngeri rasanya sebab dah lama tak kena...Kesudahan yang sangat melampau dan hanya mampu terbaring dan tidur, tidur dan tidur...Hinggakan hanya mampu minum 100 plus sahaja...Makanan2 lain tolak tepi...Sangat2 memenatkan dan lemah hinggakan demam semula tapi kuatkan semangat juga untuk bekerja pada hari Isnin...Dan maka itu tiada masa untuk menjengah ke sini...Dan malam ini, bertemankan percikan dan dentuman bunga api & mercun, aku pun menaip...So, end story...Ada masa kita citer lagi....

Tuesday, October 18, 2011

Perjalanan Penyusuan Aku & Anak Susuan...

As-salam buat semua rakan blogger...Dengan berbakikan sebulan lebih lagi maka akan lengkaplah penyusuan eksklusif Marissa Ilmi Binti Zairul selama 2 tahun...Dan alhamdulillah bekalan susu masih cukup dan yang pastinya aku bangga dengan diri aku sendiri...Tanpa usaha dan semangat yang kuat tak mungkin dapat aku tempuhi perjalanan ini...Aku dah rasa bangun mengepam di tengah malam untuk membuat stok, tatkala berjauhan ketika menghadiri Kursus Induksi selama 5 hari, mengepam ketika waktu rehat sewaktu menghadiri kelas, mesyuarat, seminar & kursus....Semua dah rasa...Syukur sangat kerana Allah telah mempermudahkan segalanya...Tipulah kalau aku kata tak rasa penat dan malas...Memang terkadang tu wujud perasaan malas, rasa letih dan sebagainya tapi mengenangkan apa akan jadi kalau susu aku takde...Adik nak minum susu apa??? Secara automatiknya perasaan kasihkan anak melebihi segalanya demi susu untuk Adik, perasaan malas tu aku buang jauh2...Dan Adik pun dah ada rakan kongsi iaitu Alisya Nuralis yang kini berusia 2 bulan lebih...Anak buah "cum" anak susuan aku...Walaupun baru beberapa kali aku susukan dia tapi "bonding" antara kami telah wujud...Itulah indahnya penyusuan susu ibu ini...Bonding dan kasih sayang akan wujud sewaktu kita menyusukan bayi... Jom tengok gambar Alisya Nuralis kat bawah ni...








Yang ini gambar Kakak & Adik



Walaupun berlainan ibu tetapi mereka bertiga berkongsi susu yang sama...Walaupun kakak hanya menyusu sehingga 8 bulan secara tidak eksklusif tetapi tetap sama di hati mama...Sayang semua selalu...

Monday, October 17, 2011

Suka Tau Jadi Cantik Tapi Dugaannya...


Alhamdulillah bersyukur sangat pada Allah bila kita dikurniakan kecantikan...Maksud aku kecantikan paras rupa...Tapi dugaan menjadi cantik hanya Allah sahaja Maha Mengetahui...Tidak mahu alpa dan leka dengan kecantikan yang diberi tapi setiap hari sentiasa beringat bahawa kecantikan hanyalah sementara...Susahkan kalau jadi cantik yang sentiasa mendapat pujian dari orang lain...Fitnah, kata2 caciannya lebih hebat...Kadangkala serba salah dibuatnya...Bukan menidakkan permberian Illahi mahupun riak tapi kita ni hanya manusia biasa...Terkadang hati berdetik, bagus juga jadi cantik sentiasa mendapat perhatian tetapi yang dengki dan yang irihati pun ramai menanti...Gedik, menyampah, gatal, sombong dan pelbagai istilah diberikan kepada mereka2 yang cantik ni...Yang suka tu, sukalah tapi yang membenci ni tak daya nak ubah persepsi mereka...Apa2 pun bersyukur sahaja atas nikmat yang diberi...Bagi aku pula cukup sahaja pujian kecantikan dari suami tercinta...Kata2 pujian dari orang lain "terima kasih" aku ucapkan tapi sekadar di angin lalu kerana tidak membekas langsung di hati...Kalau dulu mungkin bangga tapi kini kecantikan diri hanya untuk suami tercinta semata-mata...Yang penting suamiku menghargai kecantikan aku yang dikurniakan Illahi...Wah tetiba bermonolog...Sekadar bercerita & berkongsi rasa...

Kalau Empat-empat Isteri Dapat Title...Camne???


(google)


Semalam borak2 dengan Hubby n buka la topik pasal suami yang berkahwin empat ni atau istilah biasanya "poligami"...Dalam pada duk bercerita tu, Hubby pun kata kemungkinan akan ada akta di mana isteri ke-2, ke-3 dan ke-4 akan dapat "title" juga sekiranya berkahwin dengan lelaki2 yang bergelar ni..Contohnya kalau hasben Datuk, Tan Sri maka secara automatiknya isteri yang lain akan dapat juga "title" Datin dan yang seangkatan dengannya...Agak2 koranglah ada tak mana2 isteri pertama orang kenamaan yang nak "fight" isu title ni??? Kononya nak berlaku adillah ye...Jangan jadi isu lain sudah le...Maka secara kesimpulannya, ramailah anak2 dara dan yang bujang2 yang nak dapat "title" ni akan kejar orang2 kenamaan ni...Oleh yang demikian, mak2 datin ni pun kenalah "Jaga-jaga Cik Salmah"...he..he...he...

Saturday, October 15, 2011

Gambar Cuti Langkawi...

Just nak share dengan korang semua a few pictures of us in Pulau Langkawi...Tak banyak mana pun sebab banyak kat kamera orang lain...Ada sikit kat kamera sendiri, ada sikit kat adik ipar, kakak ipar & abang ipar...Kat bawah ni kamera aku & adik ipar aku...Jomlah layansss aje ler...


My little Marissa
Kami naik cable car...
Our family...
Wif my biras & adik ipar...
Kakak & Adik
Ayah wif our 2 daughters...
Kakak ala2 model lollypop..
Wif my Hubby atas feri...
My Hubby again wif kakak & adik
Me...
Dah nak balik...
Jeti yang penuh dgn kapal...

Thursday, October 13, 2011

Kami ke Pulau Langkawi...


(google)


Assalamualaikum buat semua sahabat blogger...Lama sudah kita tidak bersua..Hampir seminggu rasa2nya bila kuhitung kembali...Mood tak berapa nak best so, kesudahannya "memalaskan" diri untuk update blog...Well, lagipun hari Isnin lepas baru balik dari bercuti ke Pulau Langkawi selama 3 hari 2 malam...Sekadar merehatkan minda dan berseronok dengan kaum keluarga...Bukan selalu pun perhabiskan duit tapi kali ni betul2 habis...Ha...ha...ha...Target utama "COKLAT"...Barang2 lain nanti dulu tak muat nak simpan dalam rumah...Itupun seminggu sebelum kami ke Pulau Langkawi, bos Hubby pun baru pulang dari Langkawi dan bagi "COKLAT"...Ha ambik kau melantak coklat aje ler...Selain tu target lain, naik cable car sebab belum pernah naik lagi kat Langkawi ni...This is my Hubby's first ever visits...So, excited lebih sikit la...Apa2 hal nanti aku upload gambar kemudian untuk tatapan bersama...Sayang korang semua...Have a good day & Happy Blogging...

Wednesday, October 5, 2011

Hari Potensi Tabika KEMAS 2011

Alkisah Hari Potensi Tabika KEMAS 2011 telah berlangsung di Stadium Tasik Titiwangsa pada 20 September 2011 yang lalu, So, ni kirenya cerita lama yang baru nak diceritakan...Kakak masuk pertandingan "gerakrama"...Ala2 macam teater muzikal la...Temanya ialah "FANTASI"...Tajuk teater kumpulan kakak ialah "Alam Haiwan- Merak Yang Sombong"...Kakak mewakili Parlimen Batu di mana ada 13 parlimen yang bertanding...Johan bagi pertandingan ini akan mewakili Wilayah Persekutuan...Dan alhamdulillah untuk pertandingan "gerakrama" ni Parlimen Batu telah memenangi tempat pertama dan akan mewakili Wilayah Persekutuan untuk ke peringkat kebangsaan...Wah cam tak caya noks!!! Apa2 pun jom kita layan gambar2 kat bawah ni:-



Kakak yang telah siap di make-up



Adik pun nak tengok kakak menari sama...



Kakak di touch-up sekali lagi...Rosak muka anak aku tau Cikgu ni..



Sessi bergambar dulu dengan kekawan...



Sessi "ceramah" sikit dari tenaga pengajar...Nampak tak kakak dah siap pakai kostum...



Close-up sikit gambar kakak yang dah siap pakai kostum ayam...



Ada pulak kawan kakak yang sibuk nak usik "janggut" kakak...he..he..he...


So, nak buat announcement kat semua orang yang kakak bakal ke Johor untuk mewakili Wilayah Persekutuan pada 31/10/2011-3/11/2011 tapi semalam dia dah siap bagitau mama & ayah tak boleh ikut sbb kakak tidur kat sana...So, memandangkan pertandingan tu berlangsung pada hari Isnin-Khamis, kemungkinan besar aku & Hubby akan ambik cuti pada hari pertandingan kakak sahaja untuk ke Johor...Doakan kakak berjaya...Insya-Allah...

Lepas Sorang-Sorang Tinggalkan Unit Kewangan

Ni nak cerita kisah sedih jugalah ni...Setelah hampir 3 tahun bekerja di Unit Kewangan, JAWI, Kuala Lumpur beberapa staff telah pun pergi meninggalkan unit kami...Sedih juga sebab lepas sorang2 meninggalkan unit kami...Meh aku kenalkan mereka2 yang telah meninggalkan unit kami...Walaupun begitu kami still calling2 sebab relationship kami ni dah macam adik-beradik..



Orang pertama yang meninggalkan kami tahun ni namanya NORAINI BINTI GIHAT...Dah pindah Johor sebab dapat naik pangkat ke gred W27...


Yang ni Akauntan aku...Namanya Nurhalidawati Binti Rambli...Telah berpindah ke Kementerian Luar Negeri...Dia nipun dah macam kakak aku di ofis...




Yang ini namanya Nurashikin Binti Zulkifli...Baru je pindah sebelum raya hari tu...Sekrg keje kat Penang sebab husben dia duk sana..So, kenalah ikut husben...



Yang depan tengah sengih ni namanya Siti Alisa Binti Zaharin...Last day dia, hari Jumaat lepas...Alhamdulillah dia dapat naik pangkat sama dengan jawatan aku la...Penolong Pegawai Tadbir N27...Sekrg ni pun tengah berkursus kat PD...


Apa2 hal pun aku juga bakal berpindah tapi tak tahu le ke mana...Setelah hampir 3 tahun berkhidmat di Unit Kewangan, JAWI ni rasanya dah tiba masanya aku berhijrah...Berhijrah untuk kebaikan...

Tuesday, October 4, 2011

Khas Untuk Kakitangan Kerajaan...Gaji Naik!!!


(google)


Well, bajet 2012 belum pun dibentangkan lagi...Apa yang pasti gaji confirm naik beb...Anggaran tak dapat dipastikan...Apa2 hal pun kita tunggu sajalah berita baik dari Dato' Sri Najib...Aku yakin & pasti gaji confirm naik...Kalau tak naik camne??? Kalau tak naik padanlah muka..Ha...ha..ha...Aku dapat info nipun dari sumber2 yang boleh dipercayai sebab aku duk Unit Kewangan di bawah seliaan JPM...So, paham2 je ler...Kalau dah orang JPM ni..Senang sangatlah info2 yang bernas ni aku dapat..Chewaahhh...Takpele kita tunggu aje ler...Apa yang pasti masa hari pembentangan bajet tu, aku takde sebab aku nak pegi cuti2 Malaysia...Ok bye KL n have a good day everybody...

Monday, October 3, 2011

Shopping Lagi...


(google)




Lamanya tak berceloteh...Semenjak dah mula kelas ni memang takde masa nak adap laptop di rumah...Asik2 anakanda Marsya sahaja yg menghabiskan masa bermain game di rumah...

Apa cer hari ni ye??? Seperti biasalah aktiviti di hujung minggu punye cerite...Sabtu lepas sebelah pagi, kami hanya duduk di rumah sahaja..Cuma di sebelah malam selepas Maghrib, kami ke rumah sepupu di U5, Subang sebab buat kenduri doa selamat untuk makcik nak menunaikan haji nanti...Insya-Allah, moga haji mabrur hendaknya...Kami pulang dalam pukul 10.30malam...Since, lauk-pauk pun banyak kami bawalah pulang ayam masak merah yang memang terangkat abis dan pecal yang memang sedap giler kuahnya...Kakak yang jarang2 makan pecal pun sama2 layan jugak tapi makan taugeh sahaja ok...Sayur lain tolak tepi...

Pagi Ahad lak, Hubby bangun terus pegi beli "breakfast"...Kalau korang nak tau satu rahsia, selalunya Sabtu & Ahad memang hari yg Hubby bangun awal sebab dia pun paham Sabtu & Ahad lah bini dia nak qada' tidur..Ngeh..ngeh..neh..Boleh ke cenggitu??? Boleh ajer...Lepas dah breakfast tu, berehat-rehat ajer dan sebelah petang barulah kami keluar berjalan2 hujung minggu..

Destinasi sebenarnya Kedai Al-Ikhsan sebab Hubby sibuk nak beli sandal...Tup..tup..Al-Ikhsan tak jumpe terus singgah SOGO...Seperti biasala, SOGO ni sentiasa penuh dgn manusia..Ditambah pula awal bulan dahtu siap ada SALE...Havoc jugalah dibuatnya...Sudahnya kami lepak saje di Secret Recipe...Apa lagi "soru"lah...Dah selesai makan terus ke Al-Ikhsan, Shah Alam...Hubby aku ni perangainya kalau nak something mesti nak kena beli juga walau ke hujung dunia...Sanggup susah payah sampai ke Shah Alam beli sandal punye pasal...Dan aku juga terjebak rembat bag Nike yang sgt cumil..He..he..he...CUMIL ke??? Nanti I share gambar ok...

Bila dah selesai sessi shopping-mopping, kami pulang ke rumah dengan hati yg gumbira...Kononya niat di hati Hubbyku mahu menyinggah ke rumah sepupu dia tapi bila jam sudah menunjukkan angka 8 lebih, baiklah kita pulang ajer sebab ada kain baju mahu digosok....Itu sahajalah alkisah cerita-ceriti yang dikongsi...Ok take care semua...