MONEY!!!

Sunday, July 31, 2011

Salam Ramadhan Buat Rakan Blogger

As-Salam buat semua rakan blogger...Atas kesempatan yang ada ini, aku ingin mengucapkan Salam Ramadhan kepada semua rakan blogger yang beragama Islam...Semoga Ramadhan kali ini memberikan kita peluang sekali lagi untuk lebih merasai nikmatNya...Di samping itu, melipat gandakan pahala dan mendapat keberkatan dari Yang Maha Esa...Semoga anda semua mendapat keberkatan di bulan yang mulia ini...

Thursday, July 28, 2011

Bila Malaysia vs Singapore...

Wah sangat excited hari ni tau...Ye le balik awal tau terus pegi pasar malam beli makanan untuk layan bola Malaysia vs Singapore...Kita berdoa moga2 pemain kita berjaya menempuh perlawanan yang hebat ni seterusnya mara ke "WORLD CUP 2014"...Sama2 kita bagi semangat kepada team kita...Aku yakin Malaysia boleh sebab gol hari tu pun bukannya dari the real player Singapore pun...Anyway, kepada mereka2 yang ke Stadium Bukit Jalil tu, bagi semangat lebih sikit kat player kita...Kita bakor, kita bakor!!! Yehaaa..Moga Malaysia akan mengharumkan nama negara dan menjadi terhebat di antara yang terhebat...Cayalah Malaysia!!!

(google)

Menyedapkan Halwa Telinga Dengan NASYID

As salam kepada semua rakan blogger...En3 hari ni aku pun tak sure betul ke tajuk kat atas tu (belasah aje le, janji faham)...Setiba di ofis jam 7.30 pagi...Awal ok walaupun aku masuk kul 8.00 pagi...Ni nak tanye korang suka dengar Nasyid tak??? Aku suka tau...Dolu2 masa zaman sekolah aku memang join nasyid2 sekolah...Dan kenangan yg paling terindah kumpulan kami pernah membuat persembahan semasa Forum Perdana...Kalau tak silap masa tu tahun 1999...Well, aku bukanlah nak bercerita pasal kenangan aku masuk nasyid...Just nak share yang hari ni bertempay di Dewan Muktamar, Pusat Islam telah di adakan Festival Nasyid Peringkat Wilayah Persekutuan...Sebanyak 2 kategori dipertandingkan iaitu moden & tradisional...5 group mewakili kategori moden dan 3 group tradisional...Memang hebat2 lah diorg ni...Kesemuanya datang dari pelbagai agensi kerajaan, bukan kerajaan & persendirian...Suara diorg memang power2 la...Cuma satu group saje perempuan dan mereka adalah juara bagi ketegori moden dan bakal mewakili Wilayah Persekutuan ke peringkat kebangsaan pulak...Anyway, tahniah diucapkan...Oklah rasanya setakat ini dulu perkongsian cerita hari ini...Kita ketemu lagi ok...
Festival Nasyid Peringkat Wilayah Persekutuan 2011 dianjurkan oleh JAWI, Kuala Lumpur dengan kerjasama Rabbani Production...(google)

Wednesday, July 27, 2011

Maaf Kerana Tidak Melawat Tapak...

Ceh tajuk taknak kalah...Cam la aku ni YB yek...Anyway, beberapa hari ni agak suram & kurang membuat lawatan tapak dari blog ke blog...Jangan salah faham ye, bukan tidak sudi untuk terjah tapi akibat dari aktiviti berblog di ofis telah di "BLOCKED" maka dengan itu agak ketinggalan dan kurang menampilkan diri...Masih menyusun jadual berblog dari rumah...Ye le bila dah sampai umah ada lak tanggungjawab wajib yang perlu diselesaikan terlebih dahulu dahtu baru pk bende lain lak...So, now ni everyday aku make sure kena buat autopublish en3 supaya blog aku tidak sepi tanpa berita...kepada rakan blogger sekalian, HAPPY BLOGGING...
(google)

Cuba Tengok Biskut Ni...

Apa kes tetiba gambar biskut??? Takde sedang aku nak menikmati biskut bersama-sama dengan milo, tetiba terpandang tulisan di biskut tu "SOPHIA"...OMG, my mother's name la...Ceh kecoh lak aku tetiba ada nama mak aku kat biskut...Tapi dah lapar punye pasal, aku telan juga la biskut tu...Cer tengok gambo kat bawah ni...

Ye le nama SOPHIA...
Tengok lagi dekat2...Nampak tak nama tu...
Yang ni agak blur tapi nampak la juga tulisan tu...

Tengok Senario Ops Opocot...

Kata dapat pass percuma Nuffnang...Apa lagi sebelah malam Ahad lepas kami ke TGV, Kepong tengok wayang la pulak...Sabtu & Ahad memang hari yang memenatkan dan dipenuhi dengan aktiviti...Takpe yang penting anak2 happy...Walaupun sebenarnya niat di hati nak tengok HARRY POTTER tapi demi anak2 kitorang layan citer senario...LAYAN jugalah citer ni...Kelakar tak kelakar la...Jom la terjah panggung...

Tuesday, July 26, 2011

Hari Membosankan Tanpa Aktiviti Berblog

Hari ni memang bosan giler lepak kat ofis...Segalanya tak boleh...Ingatkan bila Yahoo, FB, Youtube tak boleh buka, kira ok la blog on tapi semuanya hampeh belaka...Aku pun tak faham la diorg ni...Macam mane le nak berkembang otak2 kitorg yg keje kat sini...Alasan "SOCIAL NETWORKING"...So, orang keje JAWI ni memang takleh bersosial ke??? Ah tensi siot!!! Bak kata Nabil "Apa pun tak boleh"...Sudahnya baca paper N bila dah bosan tahap gaban, makan + borak2 + tidur (tapi tengok keadaan la)...Nampaknya aktiviti berblog di rumah saja la...Takpun minta keluar jabatan...Aku pun lama gak dah sangap duk kat sini...Takde aktiviti langsung...

BOSAN LA CAMNI TAKDE ENTERTAINMENT LANGSUNG!!! (google)

Monday, July 25, 2011

Hari Sukan Sekolah Kakak

Semalam, Ahad 24hb Julai 2011 adalah Hari Sukan sekolah Kakak...So, macam biasa le pagi2 dah bangun & siap sedia untuk Hari Sukan...Adik pun sama semangat juga bersiap pegi Hari Sukan sekolah Kakak...Jom kita layan a few pictures on SPORT DAY kakak...
Kakak semangat mengibarkan JALUR GEMILANG...
Yang ni masa ambik hadiah...Kakak dah menang JUARA untuk acara memancing...
Adik pun nak join kakak sama kat tengah padang...
Kakak dengan gerak rama ala2 gediks gitu...Sakan tau bila part2 joget ni
Semangatnya kakak baca ikrar...
Wajah Kepenatan...
Games untuk Ayah tapi nama games ni cengkelat sebab sepatutnya guna span masukkan air tapi tengok le Hubby ambik baldi terus masuk air dalam botol
Acara Kakak...memancing ikan...
Get ready nak pancing ikan..
Acara Perbarisan...
Apa2 pun biar pun kepenatan dari pagi sampai tengahari terbalas juga lah kepenatan tu sebab aku dapat hadiah untuk acara rebut kerusi untuk kaum ibu...Dapatlah no 3...Jadilah ye...

Layan Bola La Pulak...

Malam Sabtu, selepas abis beraktiviti sebelah siang, malamnya pula time to relax & layan bola la...The best part is adik iparku belanja SATE la...So, ipar duai & biras datang lepak rumah, makan sate sambil layan bola... MALAYSIA VS SINGAPURA yang aku rasa game sangat HAMPEH!!! Wah marah betul ni...Takde le marah sangat pun tapi tensi gak la tengok game Malaysia vs Singapura...Aku suka lagi game Malaysia vs Liverpool & Chelsea...Entah le diorg ni main cam main2 aje...Eh apa yang aku katakan ini??? Ye le maksudnya tak berapa serius la tapi serius yang bagaimanakah??? Takpe le kita berdoa aje le moga2 Malaysia menang seterusnya layak ke "WORLD CUP 2014"...Hopefully...Malaysia bukannya tak terer tapi mungkin bukan luck diorg...Semoga semuanya berjalan dengan lancar...Amin...Eh korang layan tak bola Sabtu lepas??? Mesti korang pun tensikan??? Aku tau korang sure tengok tak tengok kan bila 1st Half, Singapura dah lead...Mau taknya...Seb baik leh kejar lagi tu...Kalau takleh, tak ke NAYA!!!...
(google)

Teringin Nak Ubah Background Black & White...Klasik wooo tapi Mesti Nak Pinky...

Aku rasa cam nak ubah background blog aku ni...Ok tak??? Teringin nak ubah BLACK & WHITE coz nampak klasik gitu...Tapi tu le jiwa aku ni mesti nak ada ala2 shocking pinky gaks...Walaupun feveret kaler BIRU tapi cam tak sesuai laks dengan jiwa blog aku bila kaler biru, ditambah lagi dengan nama blog ni "MAMA VOGUE + PRETTY MOM"...Ye le blog pun kena ada jiwa tau...Baru le serasi aje...Sejuk mata memandang, orang pun rajin singgah...Tak gitu??? Takpun tukar background sebulan sekali ok tak???



Macam2 stylekan...Ni semua aku ambik contoh dari google...Belum decide lagi...Nanti akan kupikir2 kan ye...

Birthday Party Lagi...

Well, en3 sebelum ni aku ada cerita pasal "BIRTHDAY PARTY" kat Mid Valley...So, setelah balik dari Mid Valley, aku & anak pun lalok terus setibanya di rumah akibat kepenatan...Petang tu laks dalam kul 3.30 petang kami meneruskan destinasi "BIRTHDAY PARTY" seterusnya TAPI takpe dekat aje dengan rumah...Naik kereta dalam 10 minit dah sampai...Kali ni kami pergi 3 beranak saja kerana Hubby dah ke tempat kerja...Sepatutnya majlis bermula kul 2.00 petang tapi dah kepenatan tadi kul 3.30 petang baru kami gerak dari rumah ...Seb baik le Tuan Rumah tak marah...Kami pun apa lagi dihidangkan pula dengan nasi...Wah best betulkan...Jarang tau "BIRTHDAY PARTY" orang hidang makan tengahari...Nasi putih, ayam masak kari, asam pedas siap ulam & sambal belacan...Aku pun apa lagi ngap aje le...Dah le hujan lak tu, perut lapar...Makan aje...Rezeki jangan ditolak beb...Dah selesai makan tu kami balik dalam kul 5 petang sebab Hubby balik dari kerje dalam kul 6 petang...Fuh, seharian aku tak masak sebab makan kat "BIRTHDAY PARTY" aje...Yang bestnya anak2 le...Macam2 goodies le dapat...Walaupun penat tapi kakak & adik HAPPY sangat...Takpe le bukannya selalu...

Private Party at Barbie World, Mid Valley...

Alkisah hari Sabtu, 23hb Julai 2011...Oh hari yang boleh kukatakan hari memenatkan juga...Begini ye kekawan semua...Kami satu family bangun pagi2 siap untuk ke Mid Valley kerana ada jemputan "PRIVATE BIRTHDAY PARTY" at Barbie World at 10am...Setiba aje di sana kami di sambut oleh staff Barbie dan apa lagi kakak telah di "make over" ala2 princess oleh staff Barbie untuk "fashion show" sempena "BIRTHDAY PARTY" tersebut...Oh sangat seronok kakak & adik tapi adik tak boleh le make over, kecik lagi...Sori la ye gambar takde coz "camera is not allowed" sebab this is the first Barbie Boutique in Asia...So, motifnya aku rasa diorg taknak konsep diorg ditiru atau diciplak la kot...Ini pun gambar ambik dari orang yang menjemput, that is my idol in my BF JOURNEY, Puan Farah Farhan from SARAKIDS...Thanks Farah for inviting us!!! My girls sangat2 happy & teruja ok...A lots of activities yang diorg buat...Aku pun sakan gaks le...Mau tak happy, dengan fashion show, dancing time, singing time, photoshoot, games etc...Mak orang pun sekali-sekala nak berjimba cam bebudak...Hubby tengok & rakam je le...Habis dalam kul 12 tengahari...Anak2 memang penat jugalah...Balik tu apa lagi, terus tidur le sebab dah kepenatan tapi kesian kat Hubby sebab pukul 3 ada job...Dapatlah tidur dalam sejam...So, kalau rasa anak2 obses dengan Barbie tu, jom singgah Barbie World kat Mid Valley, tingkat 3 berdekatan dengan GSC Cinema ok...
Dapatle tangkap gambar sekeping sebelum dilarang berbuat demikian...Kakak di "make over" oleh Barbie Staff

Yang ni sessi singing & dancing atas pentas ok...Depan sekali...Adik la...Birthday girls 2 orang yang pakai gaun pink kat belakang sekali tu...(Pic taken from FARAH FARHAN FB)..

Team Kewangan Makan2 Di Restoren Warisan, Dataran Merdeka

Salam kepada semua rakan Blogger...Aku mulakan cerita hari ini dengan kisah hari Jumaat lepas...Biase le bila hari Jumaat, kami di Unit Kewangan ada saja planning...So, memandangkan bulan puasa akan bermula tak lama lagi kami pun apa lagi plan makan ramai2lah...Destinasi kami RESTOREN WARISAN, DATARAN MERDEKA...Senang & dekat pun dgn ofis, jalan kaki 15 minit dah sampai tapi penat le juga...Makanan not really superb tapi dah laparkan, bedal aje...Kat sini makanan ala buffet ok...RM15.90 satu kepala...Kami pergi seramai 18 orang so, dah mcm rombongan "MAK JEMAH" lah ye...Apa2 pun jom la layan beberapa keping gambar yang tetiba aku rajin nak upload ni tanpe editing sebab kes malas nak edit...he..he..

Bergambar dengan motor kat dalam restoren tu...Motor tu diorg buat hiasan aje...
Ni aku ala2 gediks gak nak bergambo...Belakang tu tukang sibuk aje...
Mee Kari...Tak makan pun...
Our team...Menjamu selera...Penuh satu meja...
Us again...Aku tukang ambik gambo...

Saturday, July 23, 2011

Aktiviti Berblog Telah Disekat...

Salam SABTU buat rakan Blogger sekalian...Nampaknya selepas ni kena auto publish en3 atau pun hanya berblog sahaja di rumah...Iye, aktiviti berblog aku di ofis telah disekat oleh pihak ICT atas arahan pengurusan...Bengang giler, patut le satu hari suntuk semalam takleh buka langsung...Ingatkan sistem problem...Dahtu camne??? Pengarah ni tak tau ke berblog adalah aktiviti sampingan aku...Aku rasa semenjak kes kontroversi "RAJA AZMI" tu lah terus Pengarah bagi arahan sekat semua aktiviti BLOG di ofis...Agaknya dia pun taknak baca blog yang duk citer pasal isu ni....Issshhh..ishhh..susah la nak cari makan lepas ni....He..he...
FB, Yahoo, Blogging, You Tube- no en3 here...Argghhh Tension semua takleh (google)

Thursday, July 21, 2011

Ke Ofis Nuffnang Untuk 4 Pas Wayang Percuma



Ceh dengan bangganya aku tunjukkan kat korang...Korang hari tu kan aku ada bagitau dapat 4 pas percuma dari Nuffnang untuk tengok wayang...Ha tu dia...Dah pegi ambik dah...Tapi ni tengah duk pk bila nak pegi & nak tengok citer ape??? Banyak sangat choice ni...Aku gi ambik kat ofis Nuffnang hari Selasa lepas...Sempat gak le borak dengan sorang staff Nuffnang yang peramah...Almaklum la aku nipun kategori peramah gaks...Borak2 n dia tanya aku, aktif ke aku berblog??? Wah soklan yg susah juga nak jawab...Aku pun jawab le dengan jujur ikhlas, boleh ler baru juga nak berjinak-jinak mengaktifkan diri untuk berblog....He..he..he..Betul la tu...So, tunggu aje next en3 aku pasal pass nuffnang ni, citer apa yang bakal aku tengok...Ok till then...Muuuahhh...

IDA : BLACK AND WHITE CONTEST

Salam Frens...Rasanya belum terlambat lagi nak join contest yg dianjurkan oleh Cik Ida ni... Apa kata korang klik banner tu kalau nak join contest ni....Well, aku dah pilih gambar aku yg aku rasa paling cun untuk di "BLACK & WHITE" kan...Jom tengok gambar aku ni...

Halooo...Just a simple "BLACK & WHITE" picture of me

Banyaknya Planning...Seb Baik Ada Diari Kehidupan...


Diari penting untuk perancangan kehidupan (google)


Lagi nak dekat puasa, lagi banyak planning...Almaklum la bila dah bulan pose nanti dah tak larat nak memenuhi tuntutan planning yang ada...Diari kehdidupan mesti kena bawa ke hulu ke hilir...Yes wajib tau!!! So, aku akan catatkan setiap planning aku setiap hari, minggu dan bulan....Eh korang guna diari tak untuk catatkan monthly planning korang??? Ye ler blog ni cam diari kehidupan untuk bercerita, berkongsi dan meluahkan tapi ini diari untuk korang catat petang ni nak buat apa, esok nak pegi mana, lusa, hujung minggu dan yang sewaktu dengannya??? Bagi aku diari ni dah macam satu keperluan, rasa tak complete kalau tak buka diari...Just in case kalau terlupa tarikh2 penting, temujanji or program yg mesti kena pegi...Ok for this week, aku punye planning jer "FULL" tau including Sabtu & Ahad...Issshh pening gaks ni but Insya-Allah kalau plan bebaik everything will run smoothly...

How Was Your First Met???

Salam & a very good morning to all my dear frens...Ok today I would like to share a topic about "HOW WAS YOUR FIRST MET???"...Ceh lama tak gi kelas...Normally, this is my intro for each sessions of my presentation...So, frens "HOW WAS YOUR FIRST MET???"..SINAR FM, hot topic today is "KISAH PERTEMUAN PERTAMA" aku saje ler translate to English...Pertemuan pertama aku dengan Hubby...At that time, I was studied at UiTM, Shah Alam...Masa tu umur aku baru 19 tahun sama le dengan Hubby...Kami diperkenalkan oleh sepupu Hubby yang merupakan senior aku masa di sekolah menengah...Actually, masa tu aku tengah "on,off" dengan somebody gaks tapi aku tak tau pun yg aku akan diperkenalkan dengan Hubby aku...So, kami pun keluar makan beramai-ramai, naik satu kereta ada 5 orang tau...3 lelaki & 2 perempuan...Lepaks & borak2 aje ler...Episod seterusnya aku rasa korang pun tahukan...Biasa le tukar2 no telefon and almost everyday tanpa bosan dia akan call aku dari ofis...The best part is kitorg memang tak pernah keluar berdua for the first 3 month...Setiap kali keluar aje mesti dengan best fren dia, sape lagi kalau bukan sepupu2 dia (dua2 lelaki)...Selepas aku "off" terus dengan "somebody" tu baru la aku berani untuk keluar berdua dgn Hubby dan terus berchenta selama 4 tahun...Nak kata part dugaan dan cabaran tu, biasa le asam garam dalam perhubungan tu...Kalau tak merajuk, tak gaduh tak best la kisah perchentaan tu...Orang kata takde "thrill"...Apa2 pun "KISAH PERTEMUAN PERTAMA" ni sentiasa juga aku ceritakan pada anak2 aku sebab Kakak sibuk nak tahu cammana ayah kenal dengan mama...Dahtu Kakak selalu tanya aku, kenapa Ayah suka kat Mama??? Korang nak tau aku jawab apa...Dengan selambanya aku jawab " Sebab mama cantik tu yang Ayah suka kat mama"...He..he..he..Sempoi tak jawapan aku???




Wednesday, July 20, 2011

[Contest] Anda Bagi Gambar, Prince Bagi RM50!!!


Klik Banner ye kalau nak join contest ni...


Well, aku pilih Kategori Gambar Terindah Bersama Keluarga...Sesungguhnya tiada momen yang terindah yang dapat kita gambarkan selain momen bersama keluarga sendiri...




Kedua2 gambar di atas adalah gambar sewaktu sambutan Hari Lahir Hubby di Naili's Place...Bagi aku ini adalah momen terindah kami sekeluarga kerana buat pertama kalinya Hubby menyambut Hari Lahirnya sepanjang hidupnya...



Gambar ini diambil sewaktu kami bercuti di Bukit Tinggi tahun lepas...Waktu ni kakak kata nak tunggang "KUDA" sebenarnya itu adalah "DONKEY"...Tapi mati2 dia kata KUDA juga...



Yang ni juga percutian di Bukit Tinggi...Gambar kami di "RABBIT FARM" bagi rabbit makan...Kakak tu action jer lebih sebenarnya...



Kami di COLMAR TROPICALE...Memang suke tempat ni walau pun tempatnya tak besar tapi menarik untuk beristirehat...Yang penting bercuti bersama keluarga...



Kami sukakan detik percutian ini...Sangat indah momen percutian bersama keluarga...

Firdaus Life : Berkawan Dalam Kumpulan


Kawan2 Blogger jom kita join segmen ni...Aku ni tengah boring2 takde kerje tu yang rajin join segmen...Klik ajer banner tu ye...Ok "MARI KITA SAMA-SAMA BERKAWAN"

shiema sufian : FIRST GIVEAWAY


Buat rakan2 Blogger yang berminat untuk join sila klik banner di atas ye...


Tentang bab nasihat/komen/pandangan pasal blog shiema ni ialah "SHOUTMIX" tu besar sangat di tengah2...Susah nak baca en3...Apa kata Shiema buat ia tersorok...Tergezut Mak Jemah tau tengok tetiba kuar shoutmix sebesar alam tu...Ok ler itu sajer...Jangan terasa & marah ye apa yang dinyatakan di atas tu...

Menyampah Tul Bila Artis Bagi Statement Camni


Persoalannya ke mana perginya ciri2 sebelum kahwin yang dinyatakan??? (google)


Korang perasan tak kekadang tukan bila artis2 nak kahwin ni antara soalan wajib yang ditanya oleh wartawan, apakah yang mebuatkan si dia menjadi pilihan hati atau apa ciri2 yang membuatkan anda suka pada dia??? Ala2 gitu ler...Yang aku nyampahnya masa sesetengah artis ni bagi jawapan "ooo dia memiliki ciri2 yang saya inginkan, dia memahami kerjaya saya, dia seorang yang caring, dia segala bagailah pujian melambung yang diberi...Itu masa nak kahwin la...Tup..tup bila dah sampai kes nak bercerai, ke manakah perginya statement dulu yang dijawab kepada wartawan??? Ha apa kes??? Bagi aku senang citer camni la, sebab aku pun dah kawin aku pun taknak la puji melambung pasangan aku nanti ape2 jadi (minta dijauhkan Allah) tak ke MALU atau dalam ertikata lain ke mana perginya sifat2 yang kau duk sibuk puji tu...Apa kata bagi jawapan yang takde ler terlalu nak memuji contohnya kalau wartawan tanya aku la..kekonon aku ni artis le, aku jawab "alhamdulillah setakat ini dialah calon terbaik di mata & hati saya"...Ok tak jawapan aku tu??? Aku tahu setiap jawapan bagi setiap persoalan memang le hak individu tapikan bila banyak sangat isu, nyampah siot...Kalau korang laks nak jawab ape???



Persoalan Hati, siapa yang tahu??? (google)

Siapa Harus Dipersalahkan Bila Ashraf Nak Jadi Aleesha


Ashraf-Aleesha Farhana (google)


Pagi Rabu semua rakan2 Blogger...Perrgghh nama taknak kalah...Eh korang perasan tak bila si "bapok2" ni kalau tukar jantina nama mesti nak yg glamer2 ajer??? Well, aku pun tak paham ler apa nak jadi dengan mamat yg dah tukar jantina ni??? Kesian mak bapak dia wei...Sapa nak dipersalahkan kalau dia dah pilih jalan sebegini, jadi pompuan...Korang rasa kenapa begini akhirnya??? Aku rasa mak bapak dia dah bagi didikan dan perhatian yg sempurnanya...Tapi yang pastinya naluri dia dari kecil memang dah menyerlah sifat kewanitaanya...DAHTU CAMNE???Kenapalah dia takleh nak pk mana yg baik & buruk??? Aku rasa dia bukannya kecik lagi...Entahlah dunia sekarang macam2 hal...Apa2 pun kita doakan yang terbaik untuk anak2 kita semoga dijauhkan Allah dari perkara2 yang tidak sepatutnya...Nauzubillah...

Tuesday, July 19, 2011

Resipi Simple-Moist Choc Cake



Ok geng Blogger semua...Meh sini Mak Jemah nak share resipi simple-Moist Choc Cake yang Hubby & anak2 suka tau...Hubby tak makan kek tapi bila Mak Jemah buat layan ler juga...


ADUNAN PERTAMA:

2 CAWAN TEPUNG KEK NAIK SENDIRI (tak kisah apa brand)

1 CAWAN GULA PASIR BIASA

1 CAWAN SERBUK KOKO

Gaulkan kesemua ADUNAN PERTAMA sehingga sebati...

ADUNAN KEDUA:

1 CAWAN SUSU PEKAT MANIS (tak kisah apa brand)

1 CAWAN MINYAK MASAK

1 CAWAN AIR PANAS MENDIDIH

2-3 BIJI TELUR


Gaulkan ADUNAN KEDUA hingga sebati...Kemudian masukkan ke dalam ADUNAN PERTAMA dan gaulkan sekali lagi hingga sebati...Kemudian ambik loyang, sapukan marjerin dikeliling loyang untuk elakkan dari melekat..Kemudian masukkan adunan yang telah siap dan kukus...Senang tak??? Kukus sehingga 30-45minit sehingga adunan betul2 masak...Kemudian sejukkan baru terbalikkan atas lapik kek ke, dulang ke, pinggan ke but make sure betul2 dah masak tengahnya...Supaya bila terbalik tak pecah...Bila dah sejuk kita prepare untuk topping laks..


BAHAN TOPPING: COOKING CHOCLATE

cair & masakkan secara double boiling...Bila dah cair leh sapu atas kek...Untuk perhiasan suka hati korang ler nak letak apa...Yang penting korang nampak cantik & boleh makan udah ler...Meh tengok hasil kek yang telah Mak Jemah buat 2 bulan lepas...Bulan ni nak buat lagi...Kepada semua rakan Blogger, apa tunggu lagi boleh le cuba resipi yang simple ni untuk dijamu di bulan puasa atau di pagi raya...Selamat Mencuba ye!!!



Ini kek yang sudah siap dikukus...Tunggu untuk disejukkan


Yang ini dah siap topping + hiasan bintang...Hasil kreativiti KAKAK...


Yang ni lagi...Sila abaikan pinggan dan kecomotan coklat yang melanda...

Taraa....Simple Moist Choc Cake by MAMA VOGUE + PRETTY MOM