MONEY!!!

Tuesday, May 31, 2011

Korang Rasa Korang CUTE Tak???


Blogger sekalian...Kalau korang rasa korang CUTE jomlah sertai Contest Cutest Thing...Macam bestkan...Sangat senang & mudah saja nak masuk contest ni...Korang tangkap je gambo korang banyak2..Dahtu pilihlah yang mana korang rasa paling CUTE...Tarikh tutup contest 6 Jun 2011...So, cepat la Blogger tangkap gambar & hantar cepat2...

Kakak Yang Suka Hisap Jari...Apa Faedahnya Pada Kanak-Kanak???

Nak share sikit pasal kakak yang suka hisap ibu jari...Actually, dari dalam perut lagi masa buat ultrasound, kakak memang dah hisap jari...Dan sehingga berusia 5 tahun, dia masih hisap jari...Dan paling penting hisap jari & kain napkin...Orang2 tua kata budak yang hisap jari ni baik dalam ertikata lain senang...Alhamdulillah dari dalam pantang sehingga kini memang senang nak dijaga atau tak banyak ragam...Apa yang aku terbaca mengenai kanak2 yg suka hisap jari ni, mereka menghisap jari apabila penat, takut, bosan, sakit atau cuba menyesuaikan
diri dengan cabaran baru...Yang pasti Kakak menghisap jari bila dia nak tidur, tengok tv atau duduk dalam kereta...Aku perhatikan bila dia hisap jari secara automatiknya dia akan terus tenang...Duduk diam sambil menghisap jari...Sekarang ni cuba untuk "STOP" tapi susah sebab dah sejak azali lagi...Jadi, aku biarkan aje dia berhenti sendiri tapi tak tau le sampai bila...Jom kita layan gambar2 kakak dengan "best friend"...Jari & Napkin...Susu takde pun takpe, janji jari & napkin ada...


Ketika berumur setahun lebih
Umur 3 tahun
4 tahun
setahun lebih..baru bangun tido..
Sedap betul jari ni...
Close-up hisap jari
Dalam kereta...
Dalam train...
The latest pic...5 tahun dah...
Dalam kereta nak pegi beraya...

Ada sape2 tak yang nak share anak2 yang hisap jari...Sebenarnya setiap perkara yang terjadi ada baik & buruknya...Kita tak boleh nak paksa anak2 kita berubah...Selagi "HISAP JARI" ni tak memudaratkan diri, biarlah janji mereka bahagia...

Apabila Gambit Bersuara Di Blog Cik Epal...

Sangat "HOT" ok!!! Kontroversi gile pasal isu Video Prema Yin dan Shah Jaszle raba raba di blog Cik Epal...Klik la ye...Boleh baca terus kat blog Cik Epal bagaimana Cik Epal mengupas isu ini..Kemudian Gambit memberi jawapan beliau dan sekali lagi Cik Epal menjawab apa yang Gambit katakan...Cik Epal siap download video yang kontroversi tu lagi...Apa lagi nak tau lebih lanjut terjah blog Cik Epal...Aku sokong apa yang Cik Epal katakan...Ok ape2 pun salute gak pada Cik Epal kerana berani memberi jawapan kepada Gambit...Jangan fikir anda adalah artis so, boleh buat sesuka hati sajer...





Gambit Saifullah (google)





Prema Yin tapi aku tak kenal la dia ni..Femes ke??? Penyanyi ke pelakon???

Lepas Isu Telur Tiruan Sekarang Ni Daging Tiruan La...



Well, just nak kongsi dengan semua Blogger...Anyway, baru dapat email from my officemate berkaitan dengan isu ini..Macam2 sekarang..Lepas satu2 di"TIRUAN"kan...Lepas ni apa lagi nak di"TIRUAN"kan...Mereka2 ni jenis nak kaut untung aje tanpa memikirkan orang lain...Dasar pentingkan diri sendiri...Marah tul aku ni!!! Meh baca petikan email berikut :


Just do not buy beef from chunks anymore..Must go to the wet market and make sure the meat are cut from the cow carcass in front of us !!!THIS IS A WORLD OF DESPERADOSSS.. !!SO WE HAVE TO EXCERCISE AMPLE CAUTION AND DO NOT BE COUGHT IN ITS WEB !THIS IS TERRIBLE...

Orang China ni bukan saje pandai buat telur tiruan malah depa ni dok pandai buat daging lembu tiruan jugak. Yang gelinye, menggunakan DAGING BABI! Di sana, harga daging lembu dua kali lebih mahal daripada daging babi. Jadi mereka pakat tipu semua orang dengan menjadikan daging babi seolah-olah daging lembu. Dalam masa 90 minit saja, daging babi yang digoreng menjadi sesedap daging lembu. Macam mana mereka buat? Mereka menggunakan “beef extract” yang dijual dalam bentuk botol dan berleluasa di sana. Mereka gaulkan daging babi dengan rempah tersebut, dan wallah! Daging babi yang dihidang rasanya seperti daging lembu. Orang ramai pun tak dapat bezakan daging lembu tiruan tersebut. Dalam jangka masa panjang ia boleh menyebabkan cancer. Adakah teknologi ini sudah tiba di negara Malaysia? Anda tentukan...Memang dasar pengotor la diorg ni...


Daging Tiruan & Daging Betul...


Bahan yang digunakan


Ha dah nak siap...




Taraaa, Dah siap...

Tukar Design Lagi...

Ishhh..aku ni asyik tukar design blog aje...Tak pernah tahan la lebih dari 2-3 bulan...Well, korang semua, aku memang cepat bosan bila asyik dengan satu design je...Ni pun tak tau le sampai bila bertahan...Cam takde trademark lak aku nikan??? Kalau CUTE MUM dengan purplenya, kalau orang yang minat pink ni, semua design pinky jer...Aku lak??? Ikut mood...Rasa nak tukar, tukarlah...But for the time being, I wanted to have white, black & grey as main colour of my blog...Yezza!! Kalau korang perasan la..Other than that is "shocking pink"...Really like this colour n hope that one day I would have my own car with this colour..Fuyyoo!!! Terangkat beb!!! Giler kau dari jauh orang dah tau sape punye kereta..Ha..ha..Hopefullylah ye...So, kenalah ada kereta sendiri sebab kereta sekarang laki aku yang punye...Siapa punye??? Laki aku yang punye..Ha..ha..ha..


Ni dia colour "shocking pink"



Beg pun cantik gak colour ni



Ha ambik kau colour die!!!


p/s: Thanks to google for all colour pics...Lepas ni nak tukar colour pink or blue colour lak untuk blog...

Sari Yanti & Serina Redzuawan Mengandung Anak Kedua...

Alhamdulillah...Dalam aku sibuk duk blogwalking subuh2 ni terbaca alkisah dua orang artis muda ni...Walaupun tak sampai setahun menimang cahaya mata nampaknya anak kedua bakal menyusul...Tahniah aku ucapkan untuk Sari Yanti & Serina kerana kedua2nya bakal menimang cahaya mata kedua...Murah rezeki diorg ye...Sari Yanti dah hamil 4 bulan manakala Serina baru hamil sebulan...Kedua-duanya mengharapkan anak perempuan kerana sebelum ni baik Serina mahupun Sari Yanti anak pertama mereka adalah lelaki...Sama2lah kita mendoakan kesihatan mereka...Dikurniakan baby girl yang comel mcm diorg gak...
Sari Yanti yang comei...
Sari Yanti dan anaknya...
Serina...
Serina bersama suami & anak..

p/s: Kredit to GOOGLE for all the pics...

Monday, May 30, 2011

"A HAPPY WEEKEND"


"HAPPY SANGAT"

Memang seronok sangat Adik & Kakak weekend ni...Saturday, back to Rawang...Tidur sehari & petang semalam from Rawang kami ke Tasik Titiwangsa...Apalagi jalan2 sambil cuci mata...Sampai je target utama Adik adalah "BELON GAS"...Ayah pun belilah sorang satu untuk Adik & Kakak...Adik punye "TWEETY", Kakak punye "BUTTERFLY"...Memang seronok diorg main belon tengah padang...Dah lama juga kami sekeluarga tak keluar berjalan2...Kebetulan dah keluar, cuaca pun menarik bawa la anak2 ke sana even Kakak not feeling well...On d way back singgah Mc D...Dah kenyang, balik rumah kita layan Mentor pulak...He..he..Yang tak bestnya, dalam kereta belon Kakak dah kena gigit dengan Adik...Kesian Kakak, belon dah pecah...Adik..Adik..


Tasik Titiwangsa (google)


Belon Gas Tweety (google)

Suami Punca Utama Perceraian...


Siapa harus dipersalahkan??? (google)

Macam2 hal sekarang ni...Jangan salah sangka statement ni bukan aku yang buat tau..Well, KOSMO hari ni menyorot mengenai punca perceraian yang terjadi di kalangan pasangan Islam di Malaysia adalah berpunca dari suami...Benarkah dakwaan itu??? Perkara ini telah terbukti melalui hasil kajian yang dilakukan olehJabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)...Actually, kalau nak lebih tepat lagi statistik perkahwinan dan perceraian di Kuala Lumpur ni dibuat oleh JAWI...Mengapa & Kenapa??? Ini terjadi kerana suami gagal melaksanakan tanggungjawab dalam rumahtangga sehinggakan ada isteri menganggap kalau takde suami pun diorg tak kisah kerana sekiranya adapun hanya mendatangkan beban kepada mereka...Sampai macam tu sekali...Jadi apakah sebenarnya peranan suami ini dalam rumahtangga??? Selain sebagai Ketua Keluarga, memberi nafkah apalagi tanggungjawab seorang suami??? Entahlah sebenarnya sebelum melangkah ke gerbang perkahwinan bakal2 suami ni perlu memantapkan diri dengan pelbagai persediaan terutamanya dari segi kewangan kerana zaman sekarang ni kebanyakan punca perceraian adalah "DUIT"...Ye le takde duit pun susah gak...Yang si isteri pun janganlah mata duitan sangat ye...Hidup sama2kan jadi "yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing"...Jauhi perceraian..Hidup bahagia selamanya...Insya-Allah..Sama2lah kita berdoa ke arah kebaikan...


Berdoalah & Bertawakkallah (google)

Mahkamah Syariah Waktu Malam...Setuju Tak???


Mahkamah Syariah Kuala Lumpur (google)

Terbaca kisah ni di KOSMO di mana Mahkamah Syariah berkemungkinan perlu beroperasi waktu malam untuk selesaikan kes rumah tangga...Ini adalah merupakan salah satu langkah untuk menyelesaikan segala kes2 tertunggak serta mempercepatkan penyelesaian kes berkaitan isu rumah tangga...Wah nampaknya lepas ni ramai la staff Mahkamah Syariah kena buat OT ye...Tapikan banyak sangat ke kes rumahtangga yang belum selesai hinggakan kena beroperasi waktu malam pulak...Kesian jugalah pada Pendakwa Syarie & Hakim2 Mahkamah Syariah ni...Buatnya satu kes tu makan masa berjam2 mahu sampai pukul 12 tengah malam diorg bersidang...Korang rasa ok tak???


Waktu Malam??? Sesuai ke??? (google)

Yeay!!! Akhirnya Juara Mentor 5 Milik Erra Fazira & Salma


Mereka...Shiha, Salma & Iqa (google)


Salam Bloggers semua...Hari yang boleh dikatakan ceria sebab jalan sangat clear almaklum la dah start cuti sekolah...So, sape yang layan Mentor semalam??? Memang best la...Sape tak tengok memang rugi...Dan akhirnya SALMA protege ERRA telah dinobatkan sebagai juara...Memang power & kelasss la suara Salma semalam...Walaupun hampir tersingkir di peringkat Semifinal tapi Salma bangkit di Final Mentor semalam...Lagu pertama nyanyian BEYONCE dibawa oleh Salma dengan penuh penghayatan dan stail tersendiri...Vokal sangat MANTOP!!!..Lagu kedua berduet dengan Jaclyn Victor pun MANTOP!!! dan lagu baru agak emo sikit la...Memang MANTOP la "high note" Salma ni...Aku tau juara je, nombor 2 dan nombor 3 aku tak tau sebab aku dah tido...Yang pasti memang dahsyat la suara Salma...Iqa & Shiha bukan tak best tapi rezeki cuma tak berpihak pada mereka...Hadiah pun best...Mentor & Protege dapat RM100K dan beberapa hadiah sampingan lain termasuk kereta ok...Anyway, congratulation to Erra & Salma...Walaupun hampir tersingkir dan markah dari juri awam paling rendah tapi Salma telah membuktikannya bahawa dia adalah JUARA MENTOR 5...Cayalah!!!


Penyampaian Hadiah untuk Mentor & Protege (google)




Tahniah buat mereka...(google)

Saturday, May 28, 2011

Layan BABY TV...Thanks CUTE MUM...

Bile bace en3 CUTE MUM terus aku layan dengan anak2 hari ni...Adik & Kakak pun apa lagi layan gak la...Bila nyanyi, aku pun sama le nyanyi, bila berjoget, joget la sesama dengan anak2...Kakak yang selalunya layan CERIA, petang ni sama2 dengan adik layan BABY TV...Good for Adik sebab selalunya Adik taknak sangat layan TV tapi bila buka Baby TV, terus dia layan because it's full of colourfull...Very attractive n nice...So, pada mak2 yang ada baby tu boleh le buka channel 618...Letak anak depan TV, jom kita layan sama...Mesti anak happy punye la...Thanks to CUTE MUM sebab bagi info pasal BABY TV...

Ni la logo BABY TV...Channel 618 (google)

THE FACEBLOG GEMPAK BLOGLIST (JUN)


Jom la join Faceblog Gempak Bloglist edisi Jun...Caranya seperti biasa la klik je banner kat atas tu...Senang sangatkan...Dahtu cam biasa la ikut je apa yang dinyatakan...Selagi boleh tambah kenalan blogger, kita tambah2kan lah ye...

FACEBLOG...

SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH

Edit
Pada semua blogger yang berminat untuk menambahkan kenalan di kalangan Blogger jom kita ramai2 join FACEBLOG ni...Rasanya tak rugi kalau kita join FACEBLOG ni...Macam2 ada...

Dear Haffiz : Thousand Followers Bloglist!


Tahniah kepada HAFIZZ kerana telah mencapai 1000 followera...Apa2 pun kepada geng blogger yang nak join bloglist Haffiz ni klik banner kat atas tu...Boleh le Haffiz promo blog kita pulak...Blog saya mestilah dalam kategori Blog Wanita Pilihan...Ok, salam blogger untuk Haffiz...

"Saya Nak Jadi Bloglist Terbaru Cik Purple"

Salam semua Blogger...Cik Purple nak cari bloglist terbaru lagi...Apa lagi wahai rakan2 blogger marilah kita join Bloglist Cik Purple ni...Klik je banner kat atas & just follow apa yang Cik Purple nyatakan tu ye...

TAG :

BLOGLIST NMIRMO



Tengah boring2 lepak kat umah...So, bila buka blog baca blog CUTE MUM terus nak join BLOGLIST NMIRMO...Tak tau pun kartun ape pun tapi memang sweet & comel sangat...Salam perkenalan untuk Tira...Nickname panggil je MARIA...Kalau Tira sudi cerita la sikit pasal kartun & karakter kartun2 NMIRMO ni...Thank you...

"Mencari Blogger Wanita"

Joker Gurl mencari semua "BLOGGER WANITA" untuk sama2 join bloglist yang JOKER GURL anjurkan...Apa lagi klik banner di atas dan follow apa yang Joker Gurl tulis tu ye...Join cepat sebab tarikh akhir 30 May 2011 still sempat lagi nak buat en3...Selagi boleh meramaikan member blogger selagi tu la kita join bloglist blogger lain...

Blogger Support Blogger. Wajib Support


Just nak tambahkan kenalan di kalangan Blogger...Pada sape2 yang nak join boleh klik banner di atas...Kepada semua blogger kita memang memerlukan antara satu sama lain dan saling support antara satu sama lain kerana minat kita semua adalah sama iaitu "BLOG"...Jomlah kita support...

Friday, May 27, 2011

Gembiranya Rasa Hati Bila Tengok Mereka Gembira

Inilah wajah2 keriangan mereka...Tawa & Tangis mereka menjadi hiburan buat mama & ayah setiap hari...Tanpa mereka berdua rasanya tak lengkap hari yang dilalui..Begitulah juga kakak & adik, bila mana salah seorang takde yang sorang lagi pasti tercari-cari...Tanpa adik tak riuh le rumah begitu juga sebaliknya kalau takde kakak...Merekalah sahabat karib & teman bergaduh...Walaupun mereka belum memahami "the reality of life" but apa yang aku harapkan hubungan mereka biarlah ibarat "aur dengan tebing"...Sentiasa memerlukan, saling tolong menolong, menyayangi antara satu sama lain...Hubungan adik -beradik takkan dapat dipisahkan sehingga ke akhir hayat...Inilah rutin harian mereka berdua..Kalau baik, baik sangat tapi bila gaduh, ada sajalah yang akan menangis...Tak sah kalau kakak tak sakat adik, adik tak usik kakak...Itulah rencah kehidupan adik-beradik...Mama sentiasa doakan yang terbaik buat anak2 mama...Semoga kakak & adik sentiasa menyayangi antara satu sama lain...Amin...Jom layan wajah2 keriangan mereka berdua...






Kakak & Adik- Teman berborak, Bergurau & Bergaduh...
Peace..Kakak kemaruk minum botol Adik
Kakak & Adik..They completed each other even they are different...

Banyak Sangat Yang Haram...

Berita ini diambil dari email yang aku terima dari rakan sekerja..Jadi adalah menjadi tanggungjawab aku juga sebagai umat Islam untuk berkongsi bersama-sama dengan semua muslimin & muslimat...Sekarang ni banyak sangat benda2 yang haram kita makan...Jadi, berhati-hatilah semua dan ambil berat dengan apa yang kita makan...Wallahhua'lam...



Binatang ni memang betul2 menyusahkan semua orang tapikan ada hikmah Allah menciptanya


Kopi campur gelatin babi (google)


PETALING JAYA: Mesyuarat Panel Pengesahan Halal Malaysia mendedahkanpenemuan mengejutkan iaitu asid deoksiribonukleik (DNA) babi di dalambahan ramuan Whole Egg Powder dan Whole Milk Powder yang digunakan syarikat Puratos Malaysia Sdn. Bhd.Lebih memeranjatkan, blog Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), http://persatuanpenggunaislammalaysia.blogspot.com turut mendakwa bahawa bahan-bahan berkenaan kini dikatakan digunakan oleh rangkaian kedai pembuat kek terkenal dalam produk mereka yang sebahagian besar pelanggan adalah masyarakat Islam.


Laman web www.halal.gov.my milik Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim)menyebut, mesyuarat yang diadakan pada 12 Mei lalu memutuskan permohonan Puratos Malaysia Sdn Bhd adalah tidak berjaya berikutan penemuan DNA babi berkenaan. Jakim turut menyenaraikan bahan makanan itu digunakan rangkaian kedaikek berkenaan."Sehubungan itu, semua pemegang atau pemohon baru Sijil Pengesahan HalalMalaysia yang menggunakan produk keluaran Puratos Malaysia Sdn. Bhd.dikehendaki menukar produk tersebut kepada produk lain yang memiliki sijil halal yang diiktiraf dan mengemukakan resit pembelian produk baru daripada pembekal yang memiliki sijil halal yang diiktiraf."Selain itu, mereka perlu melakukan proses samak dan mengemukakan bukti surat akuan samak daripada pihak Jabatan Agama Islam Negeri," menurut laman web itu.


Khamis lalu, tiga pengarah syarikat didakwa di Mahkamah Majistret diKluang atas dua tuduhan menjual kopi mengandungi DNA babi di kedai minuman, Kluang Rail Coffee tanpa meletakkan pernyataan kewujudannya pada label pembungkusan kopi itu. Ketiga-tiga pengarah syarikat Rail Passion Sdn. Bhd. (Rail Passion)t ersebut iaitu Lim Jit Chiang, 37, dan abangnya, Lim Jit Tong, 42, serta sepupu mereka, Lim Jit Chen, 58, mengaku tidak bersalah atas kedua-dua pertuduhan.Syarikat pengilang Cheng Hiong Coffee Powder Trading pula menghadapi tuduhan menyedia dan membungkus kopi campuran dalam bungkusan yang belum dibuka dan tidak berlabel untuk jualan kepada syarikat Rail Passion.




Tiga Pengarah yang didakwa..

Jom Kita Serbu Putrajaya Sambut Hari Belia Negara 2011


(google)

Seperti yang diuar2kan di Media Massa, HARI BELIA NEGARA 2011 bakal disambut pada tanggal 27-29 Mei 2011 di Putrajaya...Apa lagi wahai Warga Belia semua marilah kita sama2 meraikannya...Targetnya kali ini supaya dapat mengumpul 1 juta Belia seluruh negara...Insya-Allah bakal tercapai sekiranya semua belia negara kita turut serta dalam perhimpunan ini...Temanya "BELIA PEMANGKIN TRANSFORMASI' pasti akan menjadi sejarah negara kita...Turut dianjurkan pelbagai aktiviti yang menarik sepanjang 3 hari di Putrajaya...Apalagi, marilah sama2 kita menyokong HARI BELIA NEGARA 2011...Adakah korang tergolong dalam golongan BELIA??? Aku??? Haruslah...Kata "SWEET 29" (Ngeh3x...)...Jomlah kita ramai2 serbu Putrajaya menjadi sebahagian 1 juta Belia...



(google)

Wednesday, May 25, 2011

Asyik Baca Berita Sedih Je...

Hari ni sekali lagi seorang budak 3 tahun meninggal kerana lemas ditinggalkan dalam kereta...Aduh sedih lagi...Baru je hari tu pasal anak meninggal tersedak susu...Hari ni alkisah lain lak...Ape kes??? Segalanya berpunca dari kelalaian ibubapa...Kenapa mesti tinggalkan anak dalam kereta??? Sebagai pengajaran buat semua ibubapa tolonglah jangan sekali-kali anda meninggalkan anak anda dalam kereta dalam keadaan mati enjin & tingkap tutup di bawah terik matahari walaupun sekejap hatta dia tidur sekalipun...Aku, walaupun anak aku tidur aku kejut takpun angkat bawa keluar kereta kerana aku tak sanggup & taknak pun meninggalkan anak2 aku dalam kereta...Macam2 boleh terjadi tau...Biarlah dia nak nangis sebab kena kejut bangun tidur ke, nangis sebab dukung & kacau dia tidur daripada kita pula menangis kemudian...Betul tak??? Sedarlah ibubapa semua hanya disebabkan kelalaian kita, siapa yang menjadi mangsa??? Anak-anak yang bakal mewarisi dunia pada masa hadapan...Generasi kita...Jadi sayangi & hargailah nyawa mereka...Mereka tu kan amanah buat kita...Sama2lah kita menghargai anak2 kita...

Anak2 ku yang tersayang...Merekalah segalanya..Racun & Penawar...