MONEY!!!

Thursday, March 31, 2011

Mengidam Punye pasal...

Apa nak dikato??? Kesian juga...Ye le bila baca METRO hari ni..Memang x patut la laki dia buat bini dia cenggitu...Tapi ye le yang bini pun tak tau ke laki tu balik keje penat2 sambut le dulu dengan wajah yang ceria, urut ke or buat apa yang patut..Ni tak sibuk nak melantak..Dahtu minta yang bukan2..Nasib badan la...Ha korang dulu ada tak mengidam yang pelik2?? Aku masa ngandung Marsya takde yang pelik cuma kalau boleh dapat makan roti canai pun dah bagus..Hinggakan kul 4 pagi pun aku kejut husband aku pasal nak mkn roti canai..Seb baik la kedai mamak 24 hours..Kalau tidak naye mane nak cekau tengah2 mlm...So, korang kalau nak mengidam cari mknan yg senang terutamanya senang dapat kat kedai yang buka 24 hours...Ngeh3x....Ha cuma masa ngandung Marissa, aku teringin nak mkn daging kijang...Dapat la juga rase..memang sedap buat rendang..Seb baik ler kwn husben aku baik hati...Terima kasih...
Moral of the story kalau mengandung jgn minta yang pelik2...Kalau boleh minta yang senang nak dicari...Tapi org pompuan ni biasa le sebelum tahu ngandung takde ape2 pun tapi bila dah tahu ngandung, mula la minta yg bukan2...Tu le ngada2 manja namanye...he..he..he..AKU KER????

Nape ye???

Semlm aku EL (cuti kecemasan)..Tak tau le nape maybe mood PMS kot...Yang pasti sejak akhir2 ni badan lemah2 n tak bermaya je dahtu siap sakit kepala..Korang pernah tak kena bila mana koraang bangun tidur jer sakit tang leher terus naik ke kepala??? Ha sebab kan tu le aku EL semlm..Nak gi doktor lagi la tak kuasa nak drive kereta..Sudahnya aku layan tidur aje le...Seb baik le bos aku kategori memahami...Tak tau le kot oksigen tak sampai ke otak ke, blood circulation tak betul ke...Yang pasti sakit kepalanya takleh nak bangun...Aku rasa cam aku stress + penat sbbnya routine life aku yang sangat pack....Kerja+belajar...Uisshh tak usah cakap le penatnya...Aktiviti bermula seawal 5 pagi & berakhir jam 11 mlm..dan waktu tidur aku selewat2nya jam 12...Tak cukup tidur beb..Tiap2 hari tidur dapat 5 jam jer...Tu yang bila Sabtu & Ahad tu aku qada' tidur habis-habisan....

Sakit kepala ler...
Sakit belakang leher....

Yang pasti tak sabar nak abis semester kali ni sebab dapat cuti lama..Almaklum la semua universiti nak standardizekan semester di mana semester baru akan bermula September...Ada 3 minggu lagi ni nak final exam..hopefully, semua paper pass..Doa2kan lah ye...

Poco-Poco HARAM!!!

Salam Bloggers...Untuk makluman, aku berkhidmat di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JAWI)..Glamer tau tapi Unit Kewangan, Bahagian Khidmat Pengurusan ok...Jaga BAJET jabatan tau...Anyway, nak citer pasal isu poco2 ni...Aku tau semua orang suka menari poco2 n layan giler poco2 ni tapi setahu aku poco2 ni HARAM sbb tariannya berkaitan dengan pemujaan agama bagi penganut agama Kristian..Kitorg kat JAWI ni ramai ustaz2 & ustazah serta ada pejabat mufti jadi, bila nak tanye pandangan berkaitan agama ni mudah la sikit rujuk dengan ustaz2 & ustazah2 kat sini...Alhamdulillah sejuk jer rasa (Wah insaf jap..he..he..he)..Pagi2 buka email dah dapat mesej berkaitan pengharaman poco2 ni...Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa pun dah confirm haramkan poco2 ni cuma tak diwartakan lagi...So, korang semua jangan memandai2 nak menari poco2 ni lagi tau...HARAM tau..Apa kata lepas ni kita senamrobik 1 Malaysia??? Ok jer layan....

Teletubbies menari poco2-Google

Tuesday, March 29, 2011

Mood Exam

Agak2nye camne ler mood korang bile time nak exam??? Kalau aku mood nak exam lebih kurang cam gambo2 kat bawah ni la...
Nervous

Gelisah
Almaklum la tinggal lagi sebulan jer nak final exam ni...Ada sape2 nak share pendapat nak hilangkan semua ni...Aduss runsing dan tension gak dibuatnya..Harapnye semua berjalan dengan lancar...Aku pun tak tau tiap kali exam camni la yang aku rasa...Padahal bukannya sekali ambik exam...Dah 7 semester dah tapi biasa la tu...Aku rasa semua orang alami bende yang sama...To all bloggers, pray for my success...Amin..Yang penting aku kena lulus semua exam sebab kalau kantoi, aku kena repeat paper..bila kena repeat paper bermaknanya kena la tambah sem lagi..Ohhh daku tak sanggup nak adap tangga Uitm lagi...Penat tul...

Daphne & Dahlia

Teruja hari ni nak baca KOSMO and tetiba terbaca pasal Daphne Iking...Well, Daphne & Dahlia adalah orang yang sama...Dan kini, sudah menganut agama Islam...Akhirnya...Banyak sangat kontroversi..Sudahnya kahwin & peluk Islam...So, nganga le kedua-dua lelaki yang sampai naik court berebut kan si Daphne ni...Alhamdulillah bertambah lagi umat NABI MUHAMMAD..Di harapkan selepas ni Dahlia dapat menjadi muslimah sejati..Sekurang2nya beliau sedar dan tahu bahawa masuk Islam bukan sekadar nak kawin je tapi lebih dari itu..Insya-Allah moga2 usahanya untuk mendekatkan diri kepada-Nya sentiasa dipermudahkan...


Daphne yang seksi

Transformasi ke dunia baru...
Aku memang suka dia jadi pengacara..Memang ada "STYLE"...Hope life dia dengan Hubby baru akan terus berkekalan...Buat semua kita doakan lah yang terbaik walaupun aku rasa maybe ada sesetgh yg "KURENG" dgn dia tapi biasa la kita cuma manusia biasa tidak lari dari kesilapan...Moga2 kehidupan baru dia sentiasa diberkati..Amin...

Monday, March 28, 2011

Artis Paling Seksi

Seksi ker??? Apa la artis2 sekarang ni..Bangga sangat la tu dapat title Artis Paling Seksi...Camne le peminat2 kat Malaysia ni boleh jadikan artis2 ni sebagai idola diorg...Tak paham tul aku...Tak kisah le sape2 seksi tapi yang pasti aku tak berminat sangat dengan life artis2 ni...Banyak sangat "PLASTIK" dari "REALISTIK"...Setakat suka tengok berlakon & nyanyi ok la tapi untuk jadikan idola, sorry to say...Meh kita tengok & telek gambo dua artis jelita kat bawah ni..Tang mana seksi diorg....Ngeh3x
Rozita Che Wan-Google
Fasha Sandha- Google


Tak dinafikan Rozita Che Wan & Fasha Sandha ni boleh dikategorikan "CANTIK & SEKSI" tapi citer2 & kontroversi pasal diorang ni pun boleh tahan gak...Bagi aku senang jer, seksi & cantik terlalu subjektif...Sukar nak diterjemahkan...Mata manusia ni semuanya lain2...Jadi terpulang la pada mereka2 yg menilai dan melihatnya...Ape yang penting luar & dalam harus cantik..Kena la seimbang baru la orang respect...Jangan cantik kat luar jer tapi kat dlm penuu dgn PHD (perasaan hasad dengki)...Korang rasa artis2 ni sesuai ke dijadikan idola...Mungkin ada tapi tak semua...Tepuk dada tanya Iman ye!!!

Ape guna SIGNAL???

Korang faham tak maksud aku pasal signal ni??? Sebenarnya pasal signal kereta..Aku rasa setiap kereta kat dunia ni ada signal, melainkan signal tu rosak je...Yang aku tak paham, nape ler sesetgh pemandu ni malas nak guna signal...Tak tau le kot diorg malas ker, tak tau nak guna ker atau rosak...Yang pasti aku selalu terkena oleh mereka2 yg tak menggunakan signal kereta dengan sebaiknya...Aku tahu la korang bayar road tax..Eh kau ingat kau sorang jer bayar, aku pun bayar tau... Membazir jer beli kereta mahal2 taknak guna signal...Takpun penat2 jer ambik test kereta 2-3 kali tapi still tak pandai guna signal...Suka hati nak pancung kereta orang lain...Wahai pemandu2 kereta di Malaysia, gunakan lah signal supaya orang lain tak langgar bontot kereta kau...Nanti kalau dah kena langgar baru la padan muka...
Yang ni dari dalam ye...Kalau dua2 nyala untuk kecemasan ye...

Signal belah kri...
Yang kes taknak bagi signal dah satu hal...Yang last minute bagi signal pun ada..Biasa la bile dah nak masuk simpang baru nak bagi signal...Hisshhh....ni pun kira kategori aku nyampah gak...Salah ker bagi signal awal2 jadi orang kat belkg boleh ler slow dari awal...Ni tak dah nak sampai baru terhegeh2 nak bagi signal...Jgn risau tak bazir pun...Tak susah pun guna signal tu...Aku rasa kebanyakan kereta signal seblh kanan..Setakat ni kereta M'sia, PROTON WAJA je yg signal belah kiri...Apa yang pasti, jangan ragu2 untuk menggunakan signal kereta anda apabila perlu...Jgn suka-suki nak pancung kereta orang terutamanya waktu jammed, lagi banyak ler kereta suka-suki nak pancung tanpa menggunkan signal...Tak paham betul...Rasanya iklan kat tv & radio pun dah banyak pasal signal ni...Sekurang2nya kalau taknak bagi signal, angkat la tangan...Betul tak??? Kita kan orang Malaysia...

Thursday, March 24, 2011

Terapi ikut cara aku...

En3 aku kali ni berkisar camne aku release stress & rehatkan minda dan badan mengikut cara aku sendiri...Aku tau setiap orang punye cara tersendiri...Ada yg suka dengar radio, jerit kuat2, baca buku dsb...Nak tau lak terapi cara aku untuk merehatkan badan yg penat & otak yang serabut...Tak susah n tak banyak pun..

1) TIDUR..
TIDUR...selain dari lapar, bile tengah stress & penat aku tidur jer le...Aku rasa ini lah the best therapy untuk aku...Fuyoo..Nikmatnya kalau dapat TIDUR...Pastikan tilam empuk, bantal empuk, udara nyaman, jauh dari gangguan (make sure anak tidur sekali ye)..Ngeh3x..
2) KARAOKE
Takde le selalu..tengok pada keadaan...Dah lama gak tak layan semenjak Marissa dilahirkan..Dulu2 masa zaman "PERCINTAAN" rajin sesgt tapi now ni dah slow sikit...Selalunya pegi karok dengan family & friends...Masa ni nak melalak ker, nak ber"jimba" ker, nak goyang Inul..Selamba ajer..Ada sape kesah???

3) SHOPPING
Bab shopping ni aku rasa semua orang suka buat dan bersetuju dengan cara aku...Ye le selain dapat perhabiskan duit dapat gak cuci2 mata ye...Macam2 bende kalau boleh nak beli..Aku sekrg ni takde le addicted sangat nak bershopping but I will make sure that every month I will spend my money on something that I really want as my appreciation to myself...Ye le penat kerja tiap2 hari...

4) BERCUTI
Memang seronok betulkan dapat bercuti...Aku akan pastikan setiap kali bercuti ada tempat untuk dituju..Selain dari terapi merehatkan badan & minda, bercuti juga mengeratkan silaturrahim sbb kita dapat meluangkan masa bersama2 dengan famili...Memang best giler kalau dapat bercuti kat tempat2 yg menarik ni...But depend on budget ok...Still planning next vacation...
5) BOLING
Yang ni pun best gak...Kau nak masuk longkang ker nak melantun ke belakang keR..Suka hati la ye bola TAPI takde le tahap asyik nak masuk longkang je..Janji puas dapat main...Lama gak tak layan..Maybe officemate nak buat tournament nanti...Tu yg tak dapat join Bowling CUTE MUM...Lenguh tangan memang la lenguh tapi tang mengena orang, siap jerit2 tu yg best...Tambah lagi kalau pegi ramai2 sama ada dengan kekwn atau famili..Memang tak pk ape dah...
6) BERURUT
 Syok giler beb kalau dapat kena urut..Masa tengah urut tu rasa cam nak tido jer...Bila dah lepas urut lak mesti badan rasa ringan jer...Nikmat tul..Ni yang nak pegi berurut...Untuk ibu2 semua digalakkan berurut ye untuk kesihatan dalaman & luaran...

Ok ler selain dari yg kat atas tu ada beberapa lagi terapi lain yg aku buat tengok wayang, baca buku & paling penting layan anak2 (pegi taman, baca buku, etc)...Cam banyak la pulak terapi aku ni..Takde le banyak pun..Aku pasti korang pun ada gak buat bende yang sama..Selain dari itu bersukan pun ada gak tapi sekrg ni boleh kira jer beberapa kali dalam setahun..nak katakan malas tak juga tapi time limit la so, kita sit-up sudah...Tapi aku rasa tiap2 hari aku senaman naik tangga...almaklum la ofis aku ni kena naik bukit+naik tangga baru sampai...Anak tangga jer dah bertangga-tangga...Aduh semput gak dibuatnya...Tak sempat nak kumpul lemak bila dah naik tangga...Pegi kelas pun kena naik tangga..ye le UITM kan berbukit2 n bnyk tangga..Takpe le baru ada semangat nak pegi kerja+kelas...Ye le tu semangat la sangat...Sampai kelas pun dah termengah-mengah dibuatnya...Nasib la kata nak menuntut ilmu kena la belajar untuk susah...

Ape korang buat bila lapar???

Selalunya bile korang lapar ape yang korang buat??? Kalau aku apa lagi jawabnya TIDUR...Peduli ape aku, itu saja cara untuk mengatasi rasa lapar terutamanya bulan pose n tengah malam...Ada orang perut lapar boleh tidur tapi ada gak orang lapar tak boleh tidur..Cam Hubby aku kalau perut lapar dia mesti kena makan sbb takleh tidur dengan perut berdendang pelbagai irama...Esok pagi jer aku bangun tengok dalam sinki ada mug & mangkuk..Atas dapur ada periuk...Sah dia masak 'MAGGI"..Dahtu ape lagi yang paling ringkas nak dimasak tengah malam selain dari maggi...Tetiba lak rajin laki aku ni...

Ni stok LAPAR GILER!!!
Inilah nak citer pasal alkisah malam tadi...Last aku mkn adalah pada pukul 12.30t/hari...Dahtu lepas mkn aku tidur sebab perut dah kenyangkan...Balik kul 5 terus pegi kelas...Kelas start kul 6.30 petang & dlm kul 8 ada break untuk solat & makan...Mulanya cam rasa lapar giler tapi bila sampai kat kafe tengok keropok lekor cam best lak..Sudahnya makan la keropok lekor shj...Balik rumah cam lapar tapi aku tak masak pun..Hubby pun tanya "Mama tak mkn ke??? Soalan dia tu menggambarkan seolah2 dia ada beli mknan untuk aku..Maka aku jawab la "Lapar gak..Nape ada beli ape2 ke untuk mama??..Jawabnya; Takde la, tanyer jer tak beli ape2 pun...Aduss suamiku soalanmu itu ingatkan nak bagi aku makan ker supaya boleh mengenyangkan perut isterimu yang lapar ni...Dahtu camne..Sudahnya aku tidur saje la dengan perut yang lapar kerana jam sudah menunjukkan angka 11.30pm..Ngantuk punye pasal, TIDUR la cara terbaik untuk hilang rasa lapar...

Nikmatnya tidur walaupun perut lapar
Ni nak bagitau since aku still breastfeed anak aku so, waktu mkn aku memang sangat kerap..Ye le org breastfeed ni cepat lapar & cepat haus..Almaklumlah 500 kalori telah terbakar kenala ganti balik...Tu le sebabnya mkn bnyk2 pun badan tak berapa nak naik..Dah mkn, breastfeed lak dahtu 500 kalori terbakar...Camne???

Wednesday, March 23, 2011

Pa & Ma...

SALAM...saje nak citer sikit pasal majalah kat atas tu...Anyway, ada sape2 dah beli keluaran April..Jgn lupe beli ye Pa & Ma bulan April ni tau sbb aku berpeluang masuk magazine...Even bukan stori pasal aku cuma ada ler kot seciput gambo aku...Testimonial pasal SARAKIDS...Blog ni sesuai untuk ibu2 terutamanya mereka2 yang kurang arif tentang penyusuan susu ibu...Rajin2 kanlah diri untuk melayari blog ni ye...Tu yg semlm tunjuk kat Hubby..Dia boleh kata ala setakat seciput jer gambo buat ape...But for me tak kisah lahkan yang penting apa yang tersirat disebalik tertimonial tu...So, friends & family boleh le layan Pa & Ma...Good info for parents...Yang penting ada Bonus April untuk ibu2...Banyak yg menarik bulan ni tau..Jgn lepaskan peluang, dapatkan segera di pasaran...Ok take care...

Monday, March 21, 2011

Bosannya...

Biasala Isnin jer mesti hari yang membosankan...Dahtu nak buat camne bukan aku sorang jer rasa perasaan yg sama...Orang lain pun sama tau..Tak caya??? Cer tanya orang sebelah..Cer tanye??? Anyway, takde mende pun nak stori-mori sbb since hari Sabtu badan x berapa sihat almaklum la Sabtu lepas kami di Unit Kewangan ber"jimba" di Ulu Yam...Aktiviti; BBQ, Mandi-manda, mkn2, & main ujan...Tu yg badan tak berapa sihat..Lagi la sejak 2-3 hari ni asyik nak ujan...2 hari cuti maka aku pun berselubung sepenuhnya sbb demam ok...Nak bagi kuar peluh & rasa sihat kena le berselubung...


Ulu Yam-Ihsan Google

Kakak takde kat umah since Jumaat lepas, ikut kakak ipar aku pegi Kelantan maka dengan itu tinggal adik kesorangan..Beberapa hari ni, adik agak blur n tercari-cari kakak..Yele dah biasa berdua kat rumah tetiba tinggal sorang cam pelik jugak dia...Seronok la tu kakak dapat berjalan..Hampir sebulan tak pegi ngaji..Ye le 2 minggu pertama ustazah takde, minggu ke-3 kakak demam & minggu ke-4 kakak berjalan pulak...Minggu ni pun nampak gayanya tak ke sekolah la kakak..Takpe le bukan selalu..Mesti Cikgu sibuk tanya kakak..Ye le budak paling "KECOH" x dtg sekolah mesti bosan punye Cikgu dia...Ayah pun tiap2 malam tidur dgn bantal kakak...Rindu la tu...Mama lak??? Mesti la rindu kat kakak..Jarang berjauhan lama2..Itu la kwn bergaduh & nangis...Kakak walaupun manja dengan Ayah tapi bila ape2 hal mesti cari mama...Ye le anak pompuan camne pun mesti la dengan mama...Korang lak camne???

Friday, March 18, 2011

Ke arah menjayakan Penyusuan Eksklusif

En3 hari ini lebih kepada kaum2 ibu, ibu2 mengandung, bakal2 ibu, bakal2 isteri orang & yang seangkatan dengannya tak lupa kaum adam yang berminat nak tau...Korang taukan kalu korang baca profile aku, "addicted to breastfeed my little Marissa exclusively" & alhamdulillah seusia umurnya 1Tahun 3 bulan, adik masih menyusu secara eksklusif...Apa kah rahsia aku ke arah penyusuan eksklusif ini??? Takde rahsia2 pun semuanya bergantung pada diri kita sendiri..Apa yang terbaik buat si manja kita...Langkah pertama yang aku ambik untuk penyusuan eksklusif ni:-
1) Nawaitu..Ya niat kepada diri sendiri bahawa aku ingin menyusukan anak aku tanpa bantuan FM
2) Cari & Gali ilmu tentang penyusuan secara eksklusif bagi memberi semangat kepada diri sendiri..Cth BLOG SARAKIDS
3) Buat target nak menyusu 6 bulan pertama..bila dah lepas, setahun lak..dahtu bila buka peti ais stok cam bnyk lagi terus target 2 tahun...Insya-Allah...
4) Masa dlm pantang, rajin2 kan diri buat stok bebnyk
5) Siap sedia dengan peralatan yang secukupnya spt pam susu (WAJIB), cooler bag+ice pack for travel
6) Rajin2 kan diri untuk mengepam setiap 3 jam..Ingat konsep more demand, more supply...
7) Yang penting, Don't give up

So, any bloggers yang nak sharing2 boleh le sama2 kita bersharing info together-gether...Kesian kat anak2 kita awl2 dah minum susu lembu, padahal susu ibu adalah yg terbaik...Aku sendiri nyesal sbb tak cukup ilmu untuk anak pertama n now Allah dah bagi aku peluang kedua untuk tebus kesilapan lalu..Dan aku harap aku dapat meneruskan penyusuan eksklusif ni untuk Marissa dan anak2 yg seterusnya (Insya-Allah)...Stok EBM dah tinggal 20 kat dlm peti ais...Masih cukup krn Marissa hanya minum 3x shj sepanjang aku takde...Dan dlm sehari aku dapat buat stok sebyk 4 botol sekurang-kurangnya 20oz...Alhamdulillah murah rezeki Marissa...Perjalanan penyusuan aku masih berbaki 7 bulan lagi ni...Harap semuanya ok berjalan dengan lancar & sempurna...Bangkitla semua kaum2 ibu..Jgn fikir susu takde..Set mind yang susu kita sentiasa ada untuk anak kita kerana Allah telah menciptakan kita kilang susu yang terbaik sekali di dunia...

The best ever milk in the world "BREAST MILK"

Sori gambo tertutup mata--Senang jer kan kat mane2 pun boleh..Yang penting "JAGA AURAT"

Yang ni stok susu yang lama masa ni bnyk lagi...

Cam2 botol ada tapi sekrg dah standardize...

Ni masa dalam pantang...

Cerita Pasal blogger

Korang ada baca tak pasal Isu Blogger kat dalam KOSMO hari ni...
Baguskan bila berblog ni..Banyak tul kebaikannya..
Boleh kenal ramai orang, tukar2 info & pendapat...
Walaupun kita bebas berblog untuk menyuarakan segalanya tapi jangan la sampai melampaui batasnya..
Ok check out the KOSMO issue hari ni ye..

KUALA LUMPUR - Kewujudan lebih dua juta blogger di negara ini membuktikan kerajaan mengamalkan kebebasan bersuara sekaligus menolak tanggapan sesetengah pihak yang cuba mempertikaikan hakikat itu.
Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan) Jabatan Penerangan, Ibrahim Abdul Rahman berkata, blog yang dikenali sebagai media baru itu membolehkan rakyat melontarkan pandangan dan kritikan terhadap sesuatu isu.
"Sebelum ini, ramai yang mempersoalkan kerajaan tidak mengamalkan kebebasan bersuara (media). Jumlah blogger yang semakin ramai kini membuktikan kerajaan memberi ruang kepada masyarakat untuk melontarkan pendapat masing-masing.
"Saya lihat blog di negara ini memiliki acuan tersendiri dan ia berbeza dengan amalan negara lain kerana media kita mengikut lunas perlembagaan dan perundangan," katanya.

Thursday, March 17, 2011

Nape Suka Berhutang???

Ape kes ni??? Kelmarin kuar kat paper lagi pasal Staff Gomen ni banyak sangat berhutang sampai kena declare "bankrap"...Aku akui sebagai penjwat awam memang senang sangat le staff gomen ni nak buat "loan"...Bertugas kat Unit Kewangan ni ada sajer staff yg dtg minta CTC (Certified True Copy) atau dlm BM, Salinan Sah Betul DAN sewaktu dengannya...Tiap2 hari ada jer "flyers" pasal "personal loan" bersepah kat JAWI ni...Tak paham aku nape le diorg ni nak buat "loan" bebnyk..Itu belum ditambah lagi hutang kredit kad, hutang kereta, hutang belajor, hutang Courts Mammoth dan seangkatan dengannya..Wah aku ni ngata orang, diri sendiri pun ada hutang (He..he..he..)..So, camne nak buat jgn berhutang???Antara sebab2 yg dapat aku kesan orang berhutang:-
1) Nak kawin
2) Nak beli umah
3) Nak beli brg2 dlm umah (tv, set sofa, dsb)
4) Jadi mangsa hutang (Guarantor)

Korang lak camne??? Apa yang menyebabkan korang berhutang??? Kalau tak hutang memang tak rasa la nak ada "ASET"..Tak kisah le ape2 aset pun asalkan hak mutlak milik diri sendiri..Tak gitu??? Jadi pada mereka2 yang berhutang tu, jangan lupe bayor hutang, jgn biarkan hidup anda diselubungi hutang..Esok, lusa kalau dah "sadakallahhulazim"..Ha sape yg susah??? Mereka2 yang ditinggalkan juga yg susah...Takpe le bayor je le sikit2 jgn sampai dibankrapkan...Naye tau kalau dah bankrap ni..Apa segala jenis loan pun susah nak buat..Nak pegi sana sini lagi la..Duk je le diam2 kat Mesia ni...Ada duit pening, takde duit lagi la pening...Dahtu camno??? Cer citer..cer citer...

Wednesday, March 16, 2011

KIsah Tsunami

Aku nak bagitau yang aku bukannya tak kisah pasal Tsunami yang sedang melanda negara Jepun sekrg ni..Memang kesian dan simpati dengan nasib diorg kat sana...Macam2 la kisah disebalik Tsunami yang melanda Jepun ni...Isu yang kuar paper pasal pelakon Fizz Fairuz buat statement kat laman Twitter, isu karikatur Ultraman yang sememangnya ada kaitan dengan Tsunami di Jepun...Sebagai rakyat Malaysia aku bersyukur sangat sebab tinggal di bumi bertuah ni walaupun beberapa negeri kita pernah dilanda Tsunami...Kadangkala setiap yang berlaku tu pasti ada hikmah disebaliknya dan kita ni manusia yang tidak mampu melawan kuasa Illahi...Jadi, semua rakyat Malaysia "BERSYUKURLAH"...Aku ada gak terima sms pasal kesan radiasi kat Jepun akan melanda Malaysia tapi gomen dah kuar statement kat tv it will not affect Malaysia..Alhamdulillah...Hubby lak tetiba semlm kata nak gi Jepun...Gila ko nak gi Jepun..Tambang flight+accomodation kat sana je, mahal giler beb..Dia kata susah la Jepun kena Tsunami, susah nak cari sparepart kereta...Orang lelaki ke situ la pemikirannya, ada ke patut pk pasal kereta...Ingatkan simpati rupanya lain yang dipk...Ye le semenjak dua menjak dah pakai kereta Jepun ni asyik nak pk psl sparepart Jepun jer... Dahtu nak buat camne..Sendiri mau ingat la!!!







Gambar Ihsan-Google
Our car...TOYOTA CAMRY 95..Design lama tapi yang penting boot belkg besar..Ha3x boleh masuk segala bagai jerambah (Gambar Ihsan-Google)


Tuesday, March 15, 2011

Botol Susu

Citer pasal Botol Susu, nape le lambat betul gomen nak "banned" botol susu yang ada BPA ni...Dahle tu lambat betul ada kesedaran pasal BPA ni...Aku pun tak paham, padahal rasanya isu Botol Susu ada BPA ni dah berkurun lama...Tapi BPA ni bukan hanya ada pada botol susu sajer tapi juga pada botol2 air yg budak2 selalu bawe gi sekolah...Aku dapat kesedaran pasal BPA ni waktu kakak baru belajar nak berenti hisap susu botol masa tu tak ngandungkan adik lagi...Then untuk adik aku guna botol susu brand "MAM" yang memang diakui "FREE BPA", brand lain "PUREEN". Itu sajer botol yang aku gunakan untuk adik...Ada gak "ter"beli brand AVENT sbb botolnya tahan lasak dan boleh pakai lama but now AVENT pun dah ada BPA FREE bottle...Untuk botol air biasa tentulah aku guna brand "TUPPERWARE"...Selamat walaupun mahal sikit but really worth it!!!

Support BPA FREE


Yes..BPA FREE
Nak bezakan botol ada BPA dengan takde BPA ni senang jer...Sesetengah botol ia akan tertulis kat luar packaging kalau takde tengok je botol tu berkilat atau tak...Kalau berkilat melampau tu memang sah le ada BPA...Aku ni takde le terer sangat pasal isu ni tapi kena le "GALI" ilmu sikit..Ye le bukan untuk sape pun, untuk anak2 kita gak dan semua rakyat Malaysia...Wah tetiba laks nak bagi kesedaran kat semua orang...He..he..he..Jgn marah ye kekwn...Just nak sharing...

"Asyik TEST aje"

Today's EN3 more to part of my life as "student"...Fuhh memang penat bile hari2 if ur routine life, WORK+STUDENT+FAMILY=TIRED...Dahtu nak buat camne, ini jalan yang aku pilih..Chewah...Ni ala2 nak meluah rasa...For a few weeks ni memang asyik kena adap buku jer...Ye le kata "TEST" kena la study..Penat juga le otak aku asyik nak memerah jawapan dan mencari kata2 yang bernas lagi power...Fuh panjang tul explanation aku..Dahle berturut-turut testnya...Nak taknak kena le aku study...Korang nak tau aku study kat ne??? Mana lagi kalau bukan kat ofis..Ye le kalu kat umah tak sempat nak buka buku adik dan merengek, kakak lak bukan nak layan adik dia...Kakak tu sibuk melayan tv jer sampai adik boring tak tau nak buat ape...Sian kat adik..Isnin lepas Test Law dahtu Test HR..This week lak Test Management Accounting....Jumaat laks reading test (Mandarin)...Test je le untuk mengumpul "carry mark"..Ye le kekdg waktu final orang malas nak struggle lebih2 jadi "carry mark" le target untuk lulus...Aku ni nak target A+ takde le sebab aku tau ability aku camne tapi kalau dah rezeki dapat A+, alhamdulillah..Setakat ni belum lagi le A+ setakat A & A- tu adalah...Tapi takpe ape yang penting aku lulus dan tak kantoi paper...Ye le aku ni student PLK, satu paper je bayor ikut kredit hour..Satu kredit hour je RM55 (the cheapest ok)..Kalau kantoi paper rugi tau...Dahtu nak kena extend2 ni..Tak rela la I...Dahtu Ape kes??? Bak kata P.Ramlee berkorban apa saja...


Friday, March 11, 2011

Cerita yang pelbagai...

Salam sayang, rindu muah...muah...to all bloggers...Sudah 4 hari aku tidak bersiaran di arena blog ini...Rindu rasanya nak baca blog u all...Anyway, ada beberapa citer nak share dengan korang ni...Sabar jap biar aku pk ayat opening dulu...Kisah bermula pada hari SABTU lepas...Rasanya takde aktiviti kot...Duk umah jer, kemas2 umah, basuh kain, lipat kain n mop umah..Aku rasa korang pun buat aktiviti yang sama..AHAD lak sebelah petang pegi JAKEL ok..Apa lagi membeli-belah kain nak buat raya..JAKEL tengah sale sekrg sempena cuti sekolah..So, colour of the theme "PURPLE"...Wah tetiba laks teringin colour purple ni ye...Pergi bersama bonda mertua, suami & anak2..Of course, harus la pegi dengan sang suami..Dahtu sapa nak bayor kain2 yang "mahal" tu..Mahal ke??? Takde maknenya mahal mana pun..Dah namanya SALE, murah ler juga...Yang pasti beli lebih RM250 dapat FREE kain washable silk...Dapat le aku pilih lagi xtra kain untuk buat ghaye..Kan main xcited aku nak tempah baju ni...Bukan apa malas nak gi lambat2 nanti ramai sngt orang..rimas mak oii...

Nak buat baju cam gini boleh???
Korang kan tahu ISNIN & SELASA aku bercuti..Ye le aku nak ambik mid-term test..Ha Isnin tu baru aku study ok untuk paper law...Selasa pun sama, paper HRM..Boleh ke cenggitu, study last minute ni?? Aku boleh jer...Dahtu nak buat camne??? Banyak sangat urusan (kalah PM siot...)
Runsing tul..Banyak sangat input...


Ha ni nak citer alkisah hari Selasa & Rabu laks yang membuatkan aku terbantut untuk mengupdate blog...Well, hari Selasa lepas jer abis jwb test, Hubby aku sms & inform kakak demam n muntah2..Aku pun tanpa berlengah terus pulang ke rumah...Sampai di rumah terus Hubby ajak pegi HKL sbb kakak mengadu sakit dada, sakit2 badan...Risau gak aku dibuatnya...Bila dah sampai HKL, dah masuk bilik jumpa doktor, Hubby kuar dari bilik doktor bagitau, kakak kena tahan wad...Kisah disebaliknya ialah kakak terkena "ELECTRICAL SHOT" kat umah "babysitter" dia untuk menyelamatkan adik pada hari Jumaat lepas (4.3.2011)...Tak tau le kot kakak terkezut sbbkan tu terus demam...Yang pasti jadi la aku penghuni Wad KK2, HKL selama 2 hari...So, hari ni baru masuk ofis dan sedang mengupdate blog... Alhamdulillah semuanya back to normal..Kakak dah sihat & adik memang naughty...Seb baik la ada kakak sebagai penyelamat...Doktor kata kakak "HEROIN"...Wah..wah...Moral of the story, lain kali kalau ank2 kena "ELECTRICAL SHOT" terus bawa pegi hospital sbb Doktor kata "it will affect our heartbeat"... and it was happened to kakak...Sian anak aku...

 Plug TV, 2 pins ni le yang KAKAK pegang hingga melukakan jari KAKAK...

Friday, March 4, 2011

CUTI LER...

Sebelum aku melangkah kaki meninggalkan pejabat pada hari ini, aku nak bagitau korang yang aku akan bercuti next week (ISNIN & SELASA)..Sebabnya aku nak study..Fuyoo..STUDY BEB..Ye le..Bersempena dgn Mid term Test..Isnin paper LAW & Selasa lak paper HRM...Jadi aku perlu fokus untuk study...Dah le Selasa nak antar assignment lagi bagai...Hampir siap la..So, don't miss me (Ape kes??? Ada ker orang nak "miss" aku ni??)..Ha..ha..ha...


Wednesday, March 2, 2011

Macammana nak cakap dengan orang yang dah tua bangke...

Wah sangat kureng ajar perkataan ku hari ini, TUA BANGKE..Takde le sesaje memain guna perkataan tu...Ala cam tak biasa lak sebut...Ini kira ala2 luahan hati dan perasaan gak la...Tapi lebih kepada konsep "SHARING IS CARING"..Wah I like that words!! Takde le, korang rasa camne kita nak berkata-kata dengan mereka2 yang dah dikategorikan "BALIGH" ni atau dalam perkataan lain "DEWASA" la... Sebab aku ni kekdg kalau cakap main lepas je...Kalau ckp bebaik, orang tak ambik serius lak...Camne??? Cer citer, cer citer...

Camne nak cakap ni...


Jom Join Bloglist Blogger Baru




Salam semua Blogger...Mari la kita join Blogslist untuk Blog di atas...
Senang jer just klik kat banner atas tu ye...