MONEY!!!

Thursday, November 10, 2011

Makan Jamu...Ok tak???


(google)


Ada sapa2 yang suka makan jamu??? tak kisahlah apa2 jamu tapi tentulah jamu untuk kesihatan badan...Kalau dulu2, zaman2 nenek kita, memang terkenal sangat dengan amalan pemakanan jamu ni tapi jamu serbuk bukan pil ok...Aku tak pernah cuba lagilah jamu serbuk ni...Rasanya tak lalu kot aku nak makan...Telan pil aje senang...


Well, masa aku berpantang anak nombor satu aku memang ada makan jamu yang aku beli dari tukang urut kat kampung mak mertua aku...Memang rasa best je bila makan jamu ni...badan rasa hangat tapi yang tak tahannya bila peluhlah...Tak hengat punye!!! Lagi satu yang kesiannya kat anak la...Disebabkan jamu ni panas maka anak aku pun kena cirit-birit...Fuuhhh..Baik punye cirit-birit...Bila anak kedua pulak, aku tak dapat makan jamu sebab anak kena jaundis...So, to avoid any circumstances, "no jamu" at all dan hingga kini aku tak makan pun apa2 jamu untuk kesihatan diri...Ada juga yang cadangkan pelbagai jenis jamu kat aku tapi cam takut laks nak cuba....


Anyway, nilah nak cerita tapi member2 ofis yang pegi...Baru2 ni bertempat di Masjid Negara diadakan "Ceramah Ibu Mengandung" dan antara intipati ceramah itu adalah berkaitan amalan berpantang dan apa2 yang boleh diamalkan atau dimakan ketika berpantang termasuklah alkisah pemakanan jamu...Untuk pengetahuan semua jamu ni ada kebaikan dan keburukannya juga...Aku pun tak tahu nak kata camne...Sebab ada sesetengah orang sesuai makan jamu dan ada yang tidak...Bergantung juga pada hormon dan penerimaan badan kita...Menurut kata doktor yang bagi ceramah tu (aku tak pegi so, tak tau nama), majoriti wanita2 yang mengalami kanser rahim adalah wanita yang mengamalkan makan jamu...Diorg kata kebanyakkan mereka yang kena kanser rahim ni antara kandungan yang mereka kesan adalah bahan2 dalam jamu...Not sure how it's happen but that's the reality...


Bila dah dengar camtu ngeri gak aku nak ambik jamu...Well, it's truly that "jamu" is good to our internal health but my advice is please refer to the doctor before u take it...Kita tak tahu sama ada kandungannya sesuai atau tidak dengan hormon dan badan kita...So to all my dear frens, jaga kesihatan diri dan jangan pandai2 nak ambik sebarang ubat/jamu tanpa merujuk kepada doktor@pakar terlebih dahulu...

6 comments:

azam said...

bagus jamu ni.....
kurang bahan kimia skit

armouris said...

info tentang berpantang selepas bersalin di SIHAT SELALU - Cara Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

Mazz Lynn said...

Jamu yg dikatakan boleh menyebabkan dapat kanser rahim tu mmg benar. Tp dgn penggunaan yg betul, penyakit2 ni dapat di elak malah dpt jamu membantu menyihatkan rahim wanita. Yg jadi kanser adalah sekiranya kita mengambil jamu2 yg ketatkan faraj sahaja. Jadi kotoran2 dlm saluran rahim yg terdiri drp keputihan, sisa2 air mani, sisa haid/nifas akan terkumpul dan terjadilah apa yg dinamakan ketumbuhan/kanser. Sebagusnya, kita gunakan dulu jamu yg jenis membersihkan kotoran dlm saluran rahim terlebih dahulu sebelum makan jamu yg mengetatkan. Baru lah rahim akan bersih dan sihat . ;)

Mazz Lynn said...

Jamu yg dikatakan boleh menyebabkan dapat kanser rahim tu mmg benar. Tp dgn penggunaan yg betul, penyakit2 ni dapat di elak malah dpt jamu membantu menyihatkan rahim wanita. Yg jadi kanser adalah sekiranya kita mengambil jamu2 yg ketatkan faraj sahaja. Jadi kotoran2 dlm saluran rahim yg terdiri drp keputihan, sisa2 air mani, sisa haid/nifas akan terkumpul dan terjadilah apa yg dinamakan ketumbuhan/kanser. Sebagusnya, kita gunakan dulu jamu yg jenis membersihkan kotoran dlm saluran rahim terlebih dahulu sebelum makan jamu yg mengetatkan. Baru lah rahim akan bersih dan sihat . ;)

Mazz Lynn said...

Jamu yg dikatakan boleh menyebabkan dapat kanser rahim tu mmg benar. Tp dgn penggunaan yg betul, penyakit2 ni dapat di elak malah dpt jamu membantu menyihatkan rahim wanita. Yg jadi kanser adalah sekiranya kita mengambil jamu2 yg ketatkan faraj sahaja. Jadi kotoran2 dlm saluran rahim yg terdiri drp keputihan, sisa2 air mani, sisa haid/nifas akan terkumpul dan terjadilah apa yg dinamakan ketumbuhan/kanser. Sebagusnya, kita gunakan dulu jamu yg jenis membersihkan kotoran dlm saluran rahim terlebih dahulu sebelum makan jamu yg mengetatkan. Baru lah rahim akan bersih dan sihat . ;)

gaitkelapa palong7 said...

Tak nampak pon punca ketumbuhan/kanser dari jamu berdasarkan statement sis👆
Sisa kotoran air mani punca betul tak? Jamu ni bahan semula jadi.sejenis herba & sayur ape yg tak bagusnya? Takut salah paham ni.sbb blogger ni pon tak attend seminar tu.walhal jamu la yg banyak pulihkan cyst fibroid dan sebagainya.jgn share ape² kalu tak tak pasti.