MONEY!!!

Thursday, September 8, 2011

Pre Hari Raya

Inilah cerita sebelum sambut raya...Baru nak tayang en3 ni...Kirenya dah terlambat juga tapi saje nak share alikisah sebelum raya ni tragedi yang telah melanda...Untuk aku, untuk kakak & adik, untuk Hubby dan tak lupakan juga my parents & my sister...Tahun ni ter"banyak" la pulak baju...Cam tahun2 lepas 2-3 helai aje tapi tahun ni setelah disemak semula ada 5 pasang...Handbag raya & kasut raya wajib tau untuk diri sendiri...Hubby laks tetiba berjiwa muda tahun ni hanya beli T-shirt tak berkolar 3 helai...Agak tergezut gak aku sebab memang susah nak tengok Hubby pakai T-Shirt tak berkolar ni...Tahun ni ubah selera pulak...Yang tak menahan tu, kaler2 baju..Kuning, merah & pink ok...Kasut tak beli sebab masih ok so, dia beli sandal sahaja..Senang nak gi solat raya...Untuk rumah lak, langsir tak tukar sebab baru ajer tukar awal tahun hari tu...Cuma tambah aksesori seperti karpet & kusyen...Fuhhh bergaya sungguh!!! Ye ler takkan tuan rumah je nak cantik, rumah pun nak cantik gak...Yang tak leh menahan ialah 2 hari sebelum raya, sofa kat rumah sudah "bolos" akibat "ketiadaan" skru penyambung...Ala paham2 je ler sofa IKEA yg murah2 tu...Maka terpaksalah kami mengeluarkan bajet untuk beli sofa baru...Ambik kau konon nak bajet sekali ter"over" bajet untuk beli sofa..Takkan orang datang beraya duduk atas karpet aje...Aduh pening kepala gaks bila kukenang kembali duit yang telah selamat diperhabihkan...Dahtu camne??? Banyak sangat agenda2 kecemasan yang tetiba menjelma...Lepas ni dah taknak plan2 sangat sebab bila plan lagi banyak abis duit lah pulak...Kalau tak plan camne lak??? Agak2 lagi banyak habis kot??? Ngeh..ngeh...




(pics taken from google)

6 comments:

eB ezrin said...

rajin maria tukar eh? eBnyer sofa berlubang dh, mama tampalkan jerk.. langsir dh 3 taun pn tuh gaks la.. ha ha ha... taun dpn kot baru nk tukor... ;p

aizamia3 said...

wah.. meriah persiapannya.. ;)
yang hal yang tak dijangka tu lah buat rasa terduduk kejap.. tapi takpelah janji tak menyusahkan bajet bulanan sudah..

MARIA LIZA said...

Eb: takde ler rajin mana pun tapi Hubby kita tu kalau boleh semua mesti nampak sempurna di mata dia...
aizamia: tu lah pasalnya..bab kecemasan ni memang tak dpt nak dielakkan walaupun kalau boleh memang nak sgt elak...

syawalsimpsons said...

sue pon langsir lama dah x tukar..dah bising ngan en asbeen bila nak tukar...nilai3 takda la jauh mana...M en asbeen besar

Anum said...

rajin sis tukar ek

aanie said...

kalau x plan, confirm la lagi byk keluar..mmg kena ada la duit kecemasan kan?? huhu....