MONEY!!!

Thursday, September 22, 2011

Nak Pinjam or Nak Buat Reta...


(google)


Ini statement bukan pertanyaan yek...Bukan apa kekadang kita ni manusia selalu terlupa bila kita pinjam hak orang, terlupa nak pulangkannya...Tapi bila dah teringat tu janganlah pulak buat2 lupa dan terus buat "reta" ajer...Sendiri mau ingatla!!! Tak payahlah nak bajet2 sangat, nak save duit sampai pinjam "reta" orang terus buat hak mutlak sendiri...Issshhh..ishhh, tak baik tau!!! Apa kata lepas ni kita check barang2 kat rumah yang kita rasa bukan hak kita dan pikir2kanlah siapa yang empunya barang...Or else kalau malu sangat buat2lah pulangkan balik kat tuan empunya tu dengan nada sebegini "sorilah ye pinjam barang hari tu, lupa nak pulangkan, terbuat reta la pulak"...Ha yang tu ayat aku yang selalu gunakan bila aku terbuat "reta" adik2 aku...Aku pun selalunya pinjam "reta" adik beradik je...Apa yang penting, kalau pinjam barang orang tu, pandai2lah pulangkannya...Ye le bila masa tuan empunya diri nak guna, mana nak cekau...Sendiri mau ingat la...

6 comments:

Anum said...

betul2 jgn wat harta sendiri plak

azam said...

hehehe.....hidup ini pun suatu pinjaman....sendiri ingat ye

eB ezrin said...

mmg ader yg g2. skt ati kan? hu3

aizamia3 said...

sedar-sedarlah diri tu.. dah reti pinjam retilah pulangkan balik.. walau mungkin bagi dia menda tu takde makna pada diri dia tapi ianya tetap berharga dengan nilai yang orang lain tak tau..

fiQ'Ra said...

http://fiqracake.blogspot.com/2011/09/contest-im-proud-to-be-muslimah.html

Azeanthy Paiman said...

huh,sy paling pantang jumpa org mcm tu sis...mmg kena la org tu if dgn sy.huhu.