MONEY!!!

Monday, September 12, 2011

Kunjung-Mengunjung @ Ziarah-Menziarahi

Apa maksud sebenar di sebalik perkatan2 tajuk en3 hari ni??? Adakah kita masih mengamalkannya??? Susah nak ckp sebab amalan ini telah hampir lupus di kawasan bandar...Bagi kawasan kampung pulak amalan ini masih terasa dan masih wujud...Almaklum la zaman sekarang ni susah sangat nak tengok orang datang rumah kita melainkan kita dijemput & buat open house...Baru2 ni ada sorang Ustaz mengatakan bahawasanya "open house" tu kalau boleh tak perlu sebab konsep utamanya seolah2 cam nak menunjuk...Namun begitu apa yang penting adalah "nawaitu" kita untuk menjamu selera kepada tetamu kita selain berkongsi rezeki...Selain itu, ziarah-menziarahi ni bukan setakat tetamu datang ke rumah kita sahaja tetapi kita juga perlu membalas kunjungan tetamu yang datang ke rumah kita tu...Barulah betul konsep kunjung-mengunjungi @ ziarah-menziarahi...Tak gitu??? Sebab musabab yang utama wujudnya ziarah-menziarahi @ kunjung-mengunjungi ni adalah untuk mengeratkan silaturrahim...Apa2 pun semoga silaturrahim di antara kita semua berkekalan hendaknya...Psssttt, ada sesape nak buat open house tak???


(google pics)

6 comments:

azam said...

kalau kunjung mengunjung....xyah open house pun xpe...

datang je, tapi call la dulu kan??
datang xde orang susah pulak....

xkan tuan rumah nak halau kot

working mom... said...

tu lah, masyarakat kit ahari ni dah mcm lupa dgn tujuan utama berziarah...kadang2 tu kesian ngan tuan rumah..ntah2 dia tgh susah ker..xmampu nak sediakan juadah yg hebat2 dan bnyk2..patutnya kita wat mcm baraan kat kg kanss...makan kuih n minum air.. :)
tp kalu sape2 yg ader rezeki lebih ..xsalah la nak buat open house... :)

eB ezrin said...

taun nih x kort sbb budget lari :)
tapi nk potluck x?

Cute MuM said...

jemput dtg open house rumah uyun 17/09/11.. tapi buat kat rumah mak..

aanie said...

x buat kot...xde bajet...huhu...

PinKy MoMMa said...

tganu mcm dah abis raya je huhu..KL tgh sakan ni kan :)