MONEY!!!

Thursday, August 18, 2011

Sudah 7 Hari kakak Berpuasa


Alhamdulillah...Dah 7 hari kakak berpuasa penuh...Tapi tiap2 pagi kena kejut bangun sahur & makan bersuap...Kalau tak lena balik...Masa hari pertama dan kedua tu memang dugaan buat dia...Mana taknya tiap2 hari, balik sekolah Cikgu bekal makanan untuk buka puasa...Menu tiap2 hari bertukar...Karipap, Kuih Ketayap, Mee Hon Goreng, Pasta Goreng, Mee Goreng etc...Adusss...tak payahkan kakak boleh tergoda, aku ni pun tengok boleh tergoda dibuatnya...Bila masuk hari ketiga puasa dia dah rasa seronok...Siap bagitau aku masa buka puasa "mama, puasa ni seronoklah"...Then, ada gak tunjuk "YOUTUBE" video anak2 somalia tu kat dia...Aku tengok dah emosi, dia pun sama emosi mengalirkan air mata...Terus kakak tanya "mama, kenapa budak2 tu kurus sangat??? Aku jawablah "sebab tu kita kena puasa, kena ingat kat orang lain yang tak makan mcm budak2 kat video tu"...Tak boleh bazir2, budak2 tu lagilah puasa setahun, kakak cuma puasa sebulan aje tu pun tak penuh"...Terus dia diam...Hopefully, masuklah kat kepala otak dia tentang mensyukuri nikmat Allah ni...Sama ada dia faham atau tidak, cubalah untuk fahamkan dia because she's only 5 years old...Bila buka puasa walaupun dia nak macam2 tapi aku control juga dari beli banyak2...Taknaklah nanti membazir pulak kalau tak abis...Apa2 pun semoga tahun depan kakak dapat puasa penuh...Insya-Allah...

14 comments:

Anum said...

bestnya... tahniah

aizamia3 said...

seronok bila tengok anak berjaya mengharungi seharian untuk berpuasa.. ;)

Azeanthy Paiman said...

waaa...congrats to her!mcm tu la..bru tdidik sikit kn sis...hehe...

aanie said...

bagus kakak...tahun depan blh puasa penuh....ok gak tunjuk video tu kan...insya-Allah lama2 nti dia akan paham...

Redbloodsnow said...

wahhh bgs lah ur anak dara ni maria. thumbs up buat dia. tahniah :)

Redbloodsnow said...

wahhh bgs lah ur anak dara ni maria. thumbs up buat dia. tahniah :)

PinKy MoMMa said...

tahniah kakak :)
aduh tergoda aunty tgk air kakak tu huhu

Kak Aya said...

bagus la kakak dapat puasa penuh macam tu..thn depan mesti dia lagi teruja nak puasa.

GaRy™ said...

jangan risau kak... tentu boleh... kalau 5 tahun dah boleh puasa sekurang-kurangnya 7 hari, insyaallah tahun depan dah boleh full... cuma kena pelan2 la ajak dia.. jak dia puasa sunat ke sebulan sekali ke... hehe..

working mom... said...

Tahniah kakak !...am proud of you dear !..nnt ibu bg duit raya ye...hehehe

Lulu Caldina said...

Blog ni dah tersenarai dalam bloglist Lulu-Pages :)

Run Away said...

Salam kenal.../selamat hari raya...;d/budak2 skrg tecik2 dah poce kan...;d

Gen2Merah said...

tahniah utk si kakak.. ehehe

berkunjung dari blog cik Lulu Caldina..
followed u .. salam ukhuwah

Ikhlas
~GenMerah~

Bui Junaidi said...

bgsnya dia..
cendol tu nampak sedaplah..hehe