MONEY!!!

Sunday, June 26, 2011

Bentan Yang Terjadi Pada Ibu2 Dalam Pantang

Ni nak share sikit info pasal "BENTAN" yang selalu terjadi pada ibu2 dalam pantang...Kalau ikutkan "BENTAN" ni macam2 kan tapi hari ni aku spesifikkan pada ibu2 dalam pantang sebab one of my friends still in confinement sibuk tanye pasal hal "BENTAN" ni...Apa yang aku tahu bila rasa "BENTAN" ni, ibu2 akan rasa badan tu seram sejuk, siap gigil2 dan rasa nak demam...Lepas tu berlaku turun darah yang banyak...So, bila dah terjadi, amalan berpantang tu kena patah balik maknanya bertambah lagi lah hari berpantang...Contohnya kalau dah 30 hari berpantang tetiba hari 31 terjadinya "BENTAN" maka dengan itu hari seterusnya dikira hari pertama berpantang balik sehinggalah tamatnya temph 44 hari...Itu yang aku tahulah, yang aku tak tahu ada sape2 blogger yang nak share info lagi??? So, buat ibu yang dalam pantang sebab tu la kalau dalam pantang ni badan kita kena sentiasa rasa "hangat", pakai stokin, baju sejuk dan elakkan makan bende2 sejuk supaya "BENTAN" ni tak terjadi pada kita...Lagi satu kipas jangan la direct kat kita, aircond tu kalau boleh takyah langsung...Bukan apa, body nak pakai lama...Kalau asyik sakit sana-sini, lenguh2 badan, nak buat apa pun tak larat...Tak gitu??? Sayangilah diri anda, bila body terjaga, Insya-Allah, Hubby pun tak le cari lain...Wah tetiba laks!!! Betul ape, sebab zaman sekarang ni aku tengok, masa anak dara body bukan main solid lagi tapi bila dah anak sorang, nape taknak maintan??? So, jagalah penampilan diri tu bukan untuk sape pun untuk Hubby sendiri gaks...Eh, ni nak bagitau, en3 ni takde kaitan dengan sesiapa pun sekadar berkongsi pendapat ok...Jangan ada yang terasa dan berkecil hati pulak...Ingatan untuk diri sendiri juga almaklum la Hubby aku dari awal memang dah bagi WARNING suruh jaga body if not jangan harap la nak jalan sama...Ni kira motivasi untuk diri sendiri juga untuk jaga body...Sapa yang taknak cantikkan???

(google)

3 comments:

harrazdani said...

isteri sy baru nak masuk 20 hari ....harap xder apa2....thanks for sharing

Redbloodsnow said...

insya'allah tahun depan...turn zie plak yg melalui ini..hehe

NaNeMouS said...

kalu hari yg ke 44 tu kene bentan, kne tmbh lg 44 ari..mak aiii, 3bulan la brpantang yea..kne jge betul3 ni