MONEY!!!

Monday, May 30, 2011

Suami Punca Utama Perceraian...


Siapa harus dipersalahkan??? (google)

Macam2 hal sekarang ni...Jangan salah sangka statement ni bukan aku yang buat tau..Well, KOSMO hari ni menyorot mengenai punca perceraian yang terjadi di kalangan pasangan Islam di Malaysia adalah berpunca dari suami...Benarkah dakwaan itu??? Perkara ini telah terbukti melalui hasil kajian yang dilakukan olehJabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)...Actually, kalau nak lebih tepat lagi statistik perkahwinan dan perceraian di Kuala Lumpur ni dibuat oleh JAWI...Mengapa & Kenapa??? Ini terjadi kerana suami gagal melaksanakan tanggungjawab dalam rumahtangga sehinggakan ada isteri menganggap kalau takde suami pun diorg tak kisah kerana sekiranya adapun hanya mendatangkan beban kepada mereka...Sampai macam tu sekali...Jadi apakah sebenarnya peranan suami ini dalam rumahtangga??? Selain sebagai Ketua Keluarga, memberi nafkah apalagi tanggungjawab seorang suami??? Entahlah sebenarnya sebelum melangkah ke gerbang perkahwinan bakal2 suami ni perlu memantapkan diri dengan pelbagai persediaan terutamanya dari segi kewangan kerana zaman sekarang ni kebanyakan punca perceraian adalah "DUIT"...Ye le takde duit pun susah gak...Yang si isteri pun janganlah mata duitan sangat ye...Hidup sama2kan jadi "yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing"...Jauhi perceraian..Hidup bahagia selamanya...Insya-Allah..Sama2lah kita berdoa ke arah kebaikan...


Berdoalah & Bertawakkallah (google)

3 comments:

pena rozie said...

Duit penting. Tapi biarlah berpada-pada.

Redbloodsnow said...

Yeah tol tu. thats y before married...make sure financial suma stable. bukan sbb mata duitan but for living, kan :)

MARIA said...

Betul tu...Maria keje kat JAWI macam2 kes cerai berai ada...Sian kat anak2 la...Selalunya memang husben la yg problem...Duit la paling utama sbb duk kat KL semua mahal..Bila suami x mampu beban kat isteri..