MONEY!!!

Tuesday, May 31, 2011

Kakak Yang Suka Hisap Jari...Apa Faedahnya Pada Kanak-Kanak???

Nak share sikit pasal kakak yang suka hisap ibu jari...Actually, dari dalam perut lagi masa buat ultrasound, kakak memang dah hisap jari...Dan sehingga berusia 5 tahun, dia masih hisap jari...Dan paling penting hisap jari & kain napkin...Orang2 tua kata budak yang hisap jari ni baik dalam ertikata lain senang...Alhamdulillah dari dalam pantang sehingga kini memang senang nak dijaga atau tak banyak ragam...Apa yang aku terbaca mengenai kanak2 yg suka hisap jari ni, mereka menghisap jari apabila penat, takut, bosan, sakit atau cuba menyesuaikan
diri dengan cabaran baru...Yang pasti Kakak menghisap jari bila dia nak tidur, tengok tv atau duduk dalam kereta...Aku perhatikan bila dia hisap jari secara automatiknya dia akan terus tenang...Duduk diam sambil menghisap jari...Sekarang ni cuba untuk "STOP" tapi susah sebab dah sejak azali lagi...Jadi, aku biarkan aje dia berhenti sendiri tapi tak tau le sampai bila...Jom kita layan gambar2 kakak dengan "best friend"...Jari & Napkin...Susu takde pun takpe, janji jari & napkin ada...


Ketika berumur setahun lebih
Umur 3 tahun
4 tahun
setahun lebih..baru bangun tido..
Sedap betul jari ni...
Close-up hisap jari
Dalam kereta...
Dalam train...
The latest pic...5 tahun dah...
Dalam kereta nak pegi beraya...

Ada sape2 tak yang nak share anak2 yang hisap jari...Sebenarnya setiap perkara yang terjadi ada baik & buruknya...Kita tak boleh nak paksa anak2 kita berubah...Selagi "HISAP JARI" ni tak memudaratkan diri, biarlah janji mereka bahagia...

4 comments:

fyna said...

tomey anak akak..
;)




jom singgah n follow belog fyna.

aizamia3 said...

itu cuma habit yang kalau boleh elakkan selagi boleh sebab nanti gigi dia akan jarang..

armouris said...

lagi info tentang hisap jari di SIHAT SELALU - Hisap Jari Boleh Akibatkan Jongang

MARIA said...

aizamia: habit sejak dari dalam perut...sekrang tgh pujuk dia untuk tak hisap jari dengan offer barbie tapi x jalan la
armouris: Thanks for the info tapi memang gigi atas dia dah jongang sikit & jarang..gigi bwh lak bertindih dah...dah pujuk & siap panggil Marsya jongang lagi...tapi buat dek aje