MONEY!!!

Wednesday, May 18, 2011

Apakah BMI anda???...Sesuai ker???

Korang rasa korang ni gemuk ker, sedang2 elok ker or kurus sangat...Apa tunggu lagi??? Nak kira sesuai ke tak silakan...Kekadang ada orang rasa diri dia gemuk tapi bila orang lain tengok biasa jer..Begitulah juga sebaliknya...Kalau nak tau berat badan kita ni sesuai ngan tinggi kita atau tidak kenalah kira BMI badan kita yer...Aku kira sesuailah dengan tinggi 154cm & berat 45kg...Tak tau la lepas ni kot ada pertambahan lemak2 degil yg berlebihan...Tapi Hubby aku memang dah siap2 warning setiap kali aku mengandung..."Tolong jaga body ye"...Cam dah jadi "mind set" untuk kuruskan badan..Ye le kenalah cantik, jaga bodykan..Bukan untuk sape pun, untuk laki sendiri..Tapi perception perempuan zaman sekarang ni cam tak kisah je bila dah kawin, dah malas nak jaga body..Itu jam, kalau laki cari lain jgn salahkan laki ye....Wah, dah start dah celoteh aku ni..Betul ape...Kalau anak dara taknak jaga body takpe le sebab kalau BF dia taknak, boleh cari BF lain tapikan kalau mak dara taknak jaga badan, dahtu Hubby taknak, boleh ker cari lain...Ha jangan nak cari lain lak..Sedar diri sikit, dah jadi bini orang..Jadi penyelesaiannya jagalah body anda yer...







Alhamdulillah berat badan masih seperti dulu masa zaman2 sebelum kahwin 45kg...Senang citer masa zaman anak dara lah...Pernah gak naik mendadak sehingga 50kg...Wah sangat tergezut tau waktu tu..Rasa cam diri gemoks sangat!!! Aku ni lak jenis yang melantak je selagi boleh..Istilah diet dalam diari hidup belum lagi tapi kalau nak diet aku tukar lah istilah puasa...Eh tak sama ke??? Ye le diet tak bermakna puasakan tapi kalau puasa secara automatiknya kena diet....Pasal berat badan aku tak kisah sangat tapi potongan badan yang penting...Sebabnya ada orang kurus tapi peha besar, takpun betis besar, lengan besar, pinggul besar takpun perut buncit..Eh betul ape??? Sebelum memikirkan tentang berat badan baik pikirkan juga jumlah kalori yang korang ambik dalam pemakanan seharian...Kalau badan kurus tapi kalori tak hengat punye tinggi, for sure la boleh kena penyakit2 seperti "high colestrole", "high blood pressure" seterusnya jantung & strooke tak dilupakan jua kencing manis...Jadi sebelum semua ini terjadi, kawallah pemakanan anda ye...


So, buat mak2 dara sekalian, jangan lupa untuk menjaga diri korang kerana yang cantik, yg kurus, yg montok adalah korang..Bukan untuk tatapan sesiapa tapi untuk tatapan suami korang...Takkan korang nak suami korang cari pompuan lainkan...Minta dijauhkan ye...Sayangi diri anda selalu...Pesanan ikhlas dari aku...




Taknak ker body secantik JLO-google-




Teringin gak body secantik BEYONCE-google-


No comments: