MONEY!!!

Tuesday, April 12, 2011

Kuantiti atau Kualiti??

Jika diberi pilihan antara kuantiti atau kualiti, yang mana satu pilihan hati??? Ha korang mesti wonder ape yg kuantiti, ape yang kualiti...ANAK la wei...Since I'm a mother of 2 daughters, of course I will talk about children...Ha meh nak citer sama dengan bujang2 sekali so that, yang bujang2 ni boleh la planning dari awal...

Yang mana satu???
Masa zaman tok, apak, nenek moyang kita dulu, rasanya tak pernah terpk pun diorg pasal kuantiti atau kualiti nikan...Yang diorg tahu ramai anak, murah rezeki...Itu memang aku akui tapi zaman sekarang ni masihkah relevan lagi kuantiti anak tu??? Entahla TAPIKAN yang pasti zaman sekarang ni semua perkara kena rancang termasuk le merancang anak..Kalau dah rezeki ramai anak, Alhamdulillah...Yang pasti rezeki ada anak atau takde semuanya ditentukan oleh Allah...Orang dulu tak pening kepala pun nak antar anak kat sekolah mane...Bijak n menjadi gak...Sekarang ni mcm2 jenis sekolah ada..Pilih jer yang mana tapi ongkosnye juga kena ada ya! Dulu takyah nak pakai bibik tapi sekrg perlu ada bibik untuk tolong uruskan rumah ye...Almaklum la masing2 berkerjaya...Ada la bezanya dulu mak2 semua duk kat umah jer, bapak2 je pegi kerja..So it's fair & square kalau mak2 buat kerja dari A to Z...Now ni..no..no..no..hasben pun kena sama2 buat keje rumah..Mana bolehkan isteri sorang2 buat keje..Dah le sama2 pegi keja, penat sama2 tapi bile tang anak & keje umah, dia buat dek jer...Seb baik le laki aku pandai layan anak2..Thanks ye Yang sebab jaga anak2 masa ketiadaan mama....
Good Quality

Yes, bagi aku tak kisah le kuantiti atau kualiti..Yang penting anak2 terjaga dengan sempurna serta dapat kasih sayang yang sempurna...Mengenangkan sekarang ni "BAJET" untuk anak2 melebihi segalanya jadi kuantiti perlu dikurangkan untuk menghasilkan kualiti yang "PERFECT"...Itu pilihan aku & Hubby...Asyik duk sibuk nak kumpul harta dunia je, anak2 terabai..Padahal anak2 adalah harta kita di akhirat kerana doa anak2 yang soleh & solehah sahaja akan dapat membantu kita di sana kelak...Ape2 pun terpulang pada setiap individu sama ada kuantiti & kualiti tapi bagus gak kalau ada dua2..Mane le tau kot tercalon "IBU MITHALI"..Ngeh..ngeh..Mampukah aku???
Anak ramai atau anak sorang???

1 comment:

fizanur said...

menggambarkan karektor penulis yang gila-gila, outspoken, tegas, ada prinsip hidup. Agaknya kalau jumpa camner ek. mesti saya ni asyik dengar dan gelak.Saya suka mendengar, lebih2 lagi kalau jumpa dengan orang yang ramah cam awk. boleh bayangkan.

of courselah pilih kualiti.tapi kalau udah rezeki terima aje.