MONEY!!!

Thursday, March 17, 2011

Nape Suka Berhutang???

Ape kes ni??? Kelmarin kuar kat paper lagi pasal Staff Gomen ni banyak sangat berhutang sampai kena declare "bankrap"...Aku akui sebagai penjwat awam memang senang sangat le staff gomen ni nak buat "loan"...Bertugas kat Unit Kewangan ni ada sajer staff yg dtg minta CTC (Certified True Copy) atau dlm BM, Salinan Sah Betul DAN sewaktu dengannya...Tiap2 hari ada jer "flyers" pasal "personal loan" bersepah kat JAWI ni...Tak paham aku nape le diorg ni nak buat "loan" bebnyk..Itu belum ditambah lagi hutang kredit kad, hutang kereta, hutang belajor, hutang Courts Mammoth dan seangkatan dengannya..Wah aku ni ngata orang, diri sendiri pun ada hutang (He..he..he..)..So, camne nak buat jgn berhutang???Antara sebab2 yg dapat aku kesan orang berhutang:-
1) Nak kawin
2) Nak beli umah
3) Nak beli brg2 dlm umah (tv, set sofa, dsb)
4) Jadi mangsa hutang (Guarantor)

Korang lak camne??? Apa yang menyebabkan korang berhutang??? Kalau tak hutang memang tak rasa la nak ada "ASET"..Tak kisah le ape2 aset pun asalkan hak mutlak milik diri sendiri..Tak gitu??? Jadi pada mereka2 yang berhutang tu, jangan lupe bayor hutang, jgn biarkan hidup anda diselubungi hutang..Esok, lusa kalau dah "sadakallahhulazim"..Ha sape yg susah??? Mereka2 yang ditinggalkan juga yg susah...Takpe le bayor je le sikit2 jgn sampai dibankrapkan...Naye tau kalau dah bankrap ni..Apa segala jenis loan pun susah nak buat..Nak pegi sana sini lagi la..Duk je le diam2 kat Mesia ni...Ada duit pening, takde duit lagi la pening...Dahtu camno??? Cer citer..cer citer...

1 comment:

working mom... said...

hutang tak salah..yg salah kita yg tak reti nak uruskan hutang...for me, hutang just bende2 yg besar yg mmg xleh nak elak like rumah, keta, loan belajar (nasib dah lame settle...heheheh)....tp utk perabot umah lebih baik beli cash..kumpul duit skit2 br beli..sbb tu k.ngah tak kesah kalu umah k.ngah takde bende or kosong dr umah org lain..biar lambat asal selamat...hehehehe