MONEY!!!

Thursday, December 30, 2010

Caya la MALAYSIA


Ha tau tak lambang ape kat atas tu..Itu le lambang perlawanan bola sepak yang telah menyaksikan kemenangan Malaysia dengan agregat 4-2...Yahooo..akhirnya Malaysia menang setelah mengalahkan Indonesia..Perlawanan memang agak sengit..Tapi alhamdulillah berkat kesungguhan pemain MALAYSIA, kemenangan milik kita...Syabas n salute to MALAYSIA..I'm proud of you!!!




Memang tak sangka akhirnya pemain2 kita dapat memeluk piala yang diidamkan sekian lama..Walaupun padang agak licin, pancaran laser di sana sini dan asakan merbahaya dari pemain lawan (wah ada gaya pengulas sukan aku ni) tapi pemain Malaysia tidak gentar...Malah semua itu alah bisa, tegal biasa...Itu la dia semnagat juang yang tinggi yg ditunjukkan oleh anak didik Rajagopal..Caya la..Malaysia Boleh!!



Inila dia muka mamat yang aku tabik betul dengan dia...Kecekapan dan ketangkasan dia memang tak boleh dinafikan...Sangat fokus dengan setiap gerakan bola pihak lawan..Kalau tak...selamat la gawang Malaysia..Ini la Khairul Fahmi Che Mat yg aku rasa memang THE BEST goalkeeper...Tiada tandingan..





Anyway, semlm aku n my hubby lepak tengok bola kat umah brother my hubby sambil makan2 bersama adik-beradik yang lain dan menonton perlawanan akhir Malaysia-Indonesia...Sangat puas hati dengan permainan semlm walaupun Malaysia kalah 2-1 tapi memang "TABIK SPRING" ler kat player Malaysia...

Ole3x..Kami menang..kami lah juara..Ole3x
CAYA LA MALAYSIA!!!

Wednesday, December 29, 2010

Cerita Pelbagai...

Sudah beberapa hari tidak "BERBLOG"...Idea tak tiba2 jua...Hari ni saja baru berpeluang untuk menulis...Last FRIDAY, kakak last day kat Tadika Zon Pintar...So, as kenangan bergambo sakan ler bersama TEACHER2 n area sekolah dia sbb after this kakak dah tak school kat sini lagi...Lepas ambik dia terus jalan2 ke Jaya Jusco, Wangsa Maju...Lama gak tak pegi sana...Just spend a few hour..Jalan2 n makan2 aiskrim sajer...Ada a few pic yg tak sempat nak upload lagi ni...Nanti leh sambung...


Bersama Teacher2 yg pernah mengajar KAKAK

Kakak kat depan pintu kelas


Gambo dengan Teacher Rahimah, Teacher Sal, Teacher Yap & Teacher

Mural TRAIN kat dinding school kakak
Lupe nak citer lagi satu story..Last Sunday celebrate birthday baby Marissa..ONE YEAR...Actually, besday dia on 6.12.2010 tapi buat lambat ler sikit...Sgt penat tapi puas hati sbb dapat buat besday party untuk adik...Yg tak bestnya kamera takde bateri...Aduss sgt hangin satu badan sbb takde pic besday adik..So, kena la minta pada adinda n bonda yg ada pic besday adik..Sian adik..Mama tak tangkap gambo besday dia ye...Takpe ler dik nanti kita bergambo lagi yer...

Alkisah hari ini ada sedikit kelam-kabutnya dari pagi...Tapi alhamdulillah semuanya dapat diatasi...Nak register kakak kat school baru jadi lmbt..Sampai ofis lambat...On d way balik umah, kena tahan polis (aku tau ler kereta aku cantik)...Siap ugut2 lak nak saman sbb tinted kereta gelap n ada sunroof...Ape kes???

Thursday, December 23, 2010

Kisah & Topik...

Aktiviti hari ni bermula pada pukul 5 pagi di mana aku perlu mengejut hubby aku untuk pergi kerja...Amboi kan main awal lagi hubby aku bangun, kalau tak liat sungguh untuk bangun...Lepas dia dah gi keje, aku pun apa lagi sambung lah tido sampai telefon aku berbunyi menandakan "ALARM CLOCK"...Aku terus bangun tanpa menyedari pukul berapa..Tetiba aku terdengar sayup2 suara ngaji..Rupanya aku bangun awal kul 5.30 pagi...Takpe le bangun saja la and siap2 untuk pegi keje...Lepas dah kejut kakak, mandikan dia n mengganti tugas ayahnya..hantar kakak ke sekolah..seawl 7 pagi lagi kakak dah terpacak kat pintu school dia...Aku pun sampai ofis awl hari ni...Bagus cantik ler sikit punch card aku...(Punch card lagi kat tempat kerja aku ni, org lain main swipe jer)...

Itu kisah pagi tadi yang biasa2 jer le...Almaklum memang sebegitu rutin hariannya...Ni nak buka satu topik...Pasal "MULUT LASER"...Aku kat ofis ni boleh dikategorikan mulut laser gak dalam ertikata lain keberanian bersuara sbb kalau cakap tu nak "OUT SPOKEN" jer takde tapis2 terutamanya yg berkaitan dengan keje...Tapi memang ler ada baik n buruknya...Baiknya semua keje berjln dgn lancar sbb aku kalau ada bab yang sengal2 ni aku BAGI jer kat dalam meeting...Majoriti staff memang menyokong kelantangan bersuara aku (ceh puji diri sendiri ler pule)...Tapi setakat ni belum ler lagi sampai menyakitkan hati orang lain hingga buat orang benci kat aku....Masih boleh dikawal lagi...Jangan tak baik tau sakitkan hati orang...





Ape kes tetiba gambo mamat ni??? Ye ler orang kata (orang kata bukan aku kata) dia merupakan salah seorg artis yang mulut laser kat Malaysia ni...Betul ke??? Ala2 joyah gitu..Siapa sokong, angkat tangan...He..he sian dia menjadi mangsa keadaan...

Wednesday, December 22, 2010

MY BREASTFEEDING JOURNEY

Aku merupakan ibu muda kepada 2 orang anak perempuan. Di sini Aku ingin berkongsi pengalaman Aku berkaitan penyusuan eksklusif. Sewaktu melahirkan anak pertama pada tahun 2006, ilmu berkaitan susu ibu amatlah cetek. Masa tu tak terfikir nak “fully BF” dan tak beli pun pam. Walaupun anak pertama dilahirkan di hospital rakan bayi tapi Aku tak tahu kenapa anak Aku langsung tak pandai menghisap hinggakan Aku menangis di hospital sbb baby x pandai hisap langsung. Aku sumbat juga puting sbb nurse bagitahu yg susu Aku ada. Dapat la baby rasa sikit2 susu Aku. Selebihnya baby bnyk tidur je. Kesian pada baby. Balik saja rumah terus ajar baby FM. Esoknya tukang urut datang n urut baru la susu keluar melimpah2 hinggakan satu hari sampai 5-6 helai baju Aku tukar baju sbb basah kuyup dgn air susu. Bodohnya Aku waktu tu biarkan makanan ank Aku meleleh sebegitu tanpa inisiatif untuk mengepam krn kurangnya ilmu. Kemudian, sepupu Aku sendiri telah pinjamkan pam manual (AVENT) untuk Aku dan dapatlah Aku pam susu walapun bukan untuk stok. Alhamdulillah slps 3 hari, barulah anak Aku pandai menghisap puting Aku tapi disebabkan kebodohan Aku, siang Aku bagi FM sebelah mlm BF. Bila dah masuk keja pun Aku topup dgn FM. Jadi ank pertama hanya dapat menyusu badan sehingga 8 bulan shj secara tidak eksklusif (siang FM, mlm BF).

Untuk anak kedua pula, mulanya Aku tak terfikir langsung untuk eksklusif BF. Saja survey2 blog n terbaca psl BF. Akhirnya waktu baby 6 bulan dalam kandungan, Aku set mind untuk fully BF sekurang-kurangnya 6 bulan pertama (Itu target pertama). Alhamdulillah, baby kuar je terus dia pandai cari n hisap puting Aku. Mcm tak percaya sbb kakak dulu tak pandai hisap langsung. 30 minit lepas dilahirkan terus Aku dakap n susukan baby. Masa dalam pantang dah start buat stock dari hari ke-5. Memang sgt murah rezeki sekali pam terus dapt 12oz. Bila stock dah bnyk terfikir pulak camne nak abiskan. Tapi bila dah lepas target 6 bulan stok masih bnyk jadi terus target untuk setahun pulak. Sekrg baby dah setahun n masih fully BF. So, target seterusnya sampai 2 tahun. Masa mula2 ckp dgn suami nak fully BF, suami siap boleh tanye cukup ke susu awk? Tapi bila semua org puji ank dia sihat, putih tembam, suami dah tak malu nak bagitau semua org yg ank dia fully BF n now sekrg dia fully support Aku sbb takyah pk nak beli susu, nak bancuh susu tgh mlm n bawa bakul susu. Dia sendiri terasa yang anak kedua ni tak terasa proses tumbesarannya sbb dia tak susah payah nak bangun tgh mlm n bawa bakul susu.

Walaupun penat bekerja dan belajar sblh mlm Aku pastikan stok susu tetap maintain. Ke mana saja Aku pergi kursus, taklimat, mesyuarat di luar kwsn, pam mesti Aku bawe untuk sesi perahan Aku. Dulu Aku pakai manual, Aku masuk kerja terus beli elektrik double pumping. So, meriah la susu. Sekrg ni jadi penasihat tak bertauliah kepada kaum kerabat, sanak-saudara yang pregnant supaya fully BF. Syukur sgt sbb dapat fully BF anak kedua sampai sekrg. Tapi menyesal juga sbb tak tuntut ilmu BF awal2. Rasa bersalah sgt pada ank sulung sbb x sempurnakan hak dia. Dari kesilapan lalu Aku nekad untuk full BF ank kedua. Walaupun penat n sibuk Aku pastikan sesi perahan setiap 3-4 jam sehari. Member2 kat ofis pun support n tak caya yg Aku still fully BF ank even ank dah setahun. Aku percaya bonding between ibu n ank sgt kuat dgn air susu. Buktinya ank kedua lebih rapat dgn Aku berbanding ank sulung yang lebih kepada ayah. Insya-Allah akan Aku teruskan perjuangan penyusuan eksklusif Aku dan adik-beradik menggelar Aku “BREASTFEED ADDICTED”. Ya! Aku sgt addicted dengan BF n Aku bangga sgt sbb ank Aku menyusu bdn. Org lain sibuk beli FM yang pelbagai brand Aku sibuk tambah stok susu...

p/s : Ada gak suara sumbang berkata2 tapi aku tak ambik port...Bak kata Farah SARAKIDS "FM bukan tak bagus tapi kalau dah ada yang THE BEST buat apa nak pilih 2nd options"...Susu Ibu the best ever milk in the world...

Apa Ceritanya...

Meh le baca kisah yang ditulis hari ini...Tentang beberapa kisah semalam...Petang semalam kakak ngaji awl...So, pukul 6petang dah hantar kakak...Lepas maghrib ajak hubby pegi GIANT...Kami pun pegi SECRET RECIPE untuk order kek adik (katanya  nak nyambut besday)..Bila dah pilih tu (STRAWBERRY CHOCOLATE)...Pegi ler makan KFC (abistu perut dah lapar)...Aduss adik ni buat perangai lak kat GIANT siap jerit2 panggil ayah n ngamuk sbb nmpk car mainan (kes nak naik ler tu)...Sekrg ni kat mana2 shopping complex, diorg cam bagi naik kereta mainan yang ada bateri tu tapi kena bayor la ye...ambik kau RM5, 10 MINIT SAHAJA..Disebabkan adik dah ternampak kakak main, jadi dia pun nak naik sama ler...Ayah pun letak je ler kat dalam kereta yg tak gerak punyer...Jerit2 la nak naik yang gerak...Langsung taknak duk diam...Semlm adalah hari yang hyper bagi adik..Tak tau ler nape...Seronok n excited sangat dia...Balik rumah sampai kul 10.30 apalagi time to sleep...

Lambang GIANT dah ler...


Camni ler rupa kereta mainan bateri tu

Secret Recipe, GIANT BATU CAVES

Ni ler rupe kek Adik...Bukan dia punye yang real la...
  
  
Pagi ni cam biasa la rutin harian aku bermula seawal 6 pagi...Dah siap antar anak dan terus gerak ke ofis...Sampai kat ofis buat itu, ini..9.15 kena panggil TPP pasal meeting bajet..Aduss pagi2 dah panggil..Dah ler tengah mkn..Potong terus mood makan...Pegi ler adap TPP sampai kul 10 lebih...Bla..Bla..Bla..sampai selesai...


Ok ler dah takde kisah ape lagi...Hari ni a bit moody sikit ler..Aku tahu semua orang mesti pernah tertanya-tanya pada diri sendiri, kenapa aku kahwin lambat?, kenapa kahwin tapi tak dapat anak lagi dan pelbagai persoalan melanda di kotak fikiran...Pastinya setiap persoalan itu ada hikmahnya...Kekdang umur dah lanjut tapi Allah tak temukan jodoh lagi..Mungkin Allah nak kita berbakti lebih lama lagi pada Ibubapa atau complicated case..DUIT TAKDE/DUIT TAK CUKUP(HE..HE..)..Macam aku sendiri, berkahwin pada usia yang baru nak masuk 23 tahun (22 tahun 10 bulan)..terus ngandung..Hikmahnya menjadikan aku lebih matang dan pandai manage life...Alkisahnya...

p/s: Never give up in ur life...



Tuesday, December 21, 2010

Cerita tentang KAKAK...

Halooo...Nak cerita sikit beberapa kisah semlm n hari ni yang belum pun berakhir...Semlm ambik kakak dari school around 12.30pm...Kakak pun apa lagi ngepow mama la...Dengan nada manja meminta simpati "Mama, kakak nak ice blended?"..Wah anakku sekrg bukan main demand lagi..dah taknak air2 biase ni...Best partnya nak yg kat 7eleven cam ayh beli...Then, aku pun bagitau ler, yang kat 7eleven tu slurpee bukan iceblended...Jadi, sampai saja di rumah terus menuju ke kedai yang jual ice blended...n minta Vanila Blue Ice Blended...Wah nikmatnya...Siap offer kat mama dengan nada yg sungguh lembut (ada harapan nak minta lagi la tu).."Mama ambik la Asya puye ice blended ni skit. Ada banyak lagi ni"...Wah baiknya anakku..Aku pun ape lagi terus ler menikmatinya...Ye le tengahari tu panas...
 
Ala2 camni ler kalernya...Tapi ni bukan yg real...

Dia nipun malas bangun tidur...
Balik tu tanya le kat kakak..."Kakak, teacher tak tanye ke nape kakak tak pegi school last week?..Kakak pun dengan selamba berkata.."Ada"...Aku tanya balik.."Dahtu kakak jawab ape?"...Dengan wajah selamba seraya berkata.."Kakak jawab saje je sbb MAMA saya kata takpe takyah pegi school"..Aduss..Oh anakku,,begitu hebat dan bernas sekali jawapan yang diberi...'Mana ada mama kata takyah pegi school, kakak tu yang malas & susah sgt nak bangun pagi"...Kakak pun ketawa ler dengan selambenya...Apa la kakak ni, lain kali bagi la jawapan yang bernas, ini MAMA pulak yang kena...Ada ke patut...Ni la dia baru 4 tahun dah malas nak gi school...Siap selamba jer jwpn kat teacher...Dia pun kata ala takpe Teacher tak marah pun...Memang le Teacher tak marah sbb dia pun takyah nak ajar budak naughty cam kakak ni...

Lepas dah hantar dia balik umah babysitter, aku pun balik ler ofis balik...Camni le life aku...Ofis-School Kakak-Ofis-Kelas-Rumah...Kekadang tu terkejar-kejar dibuatnya sampai tak sempat nak makan...Sampai maksimum level berat pun tinggal 43kg (wah ringan ke???)..But now I have put on my weight to 45kg...Ok le normal to me but my hubby still suruh makan lagi naikkan badan...ooohh tidak...Nak naik memang senang, nak turun ape kes??? Berjanggut-jinggut ler juga dibuatnya....


Nak juga secantik dia di atas...


Se"VOGUE" bini Beckham..(Ada brani??)

Setidak-tidaknya pun seperti dia...Kenal tak sape ni??? Dulu lain sekarang dah lain.

 Walau sebusy mana pun diri aku...Aku akan pastikan sesi perahan untuk stok susu adik tidak diabaikan kerana dalam sehari di rumah babysitter, adik hanya minum 3x shj...Jadi aku akan menggantikannya semula dengan 3x sesi perahan...Sesi pertama jam 9.30 pagi...Sesi kedua- antara 1pm-2.30pm..dan sesi terakhir sebelum balik umah atau sesampai saja di rumah sebelum ambik budak2..Memandangkan cuti semester, takde le terkejar2 sgt...Kalau ada kelas make sure seblm pegi kelas kena pam sbb waktu break around 7.30pm, aku akan melakukan sesi perahan terakhir sebelum abis kelas & pulang ke rumah...Make sure pam "FREESTYLE ELECTRIC", "COOLER BAG", "ICE PACK" & beberapa aset berkaitan dibawa bersama kalau tidak "MANUAL" ler jawabnya...

Ni contoh cam pam aku...aku punye Medela Electric gak tapi ni bukan la real aku punye...
Yang ni contoh ice pack tapi aku punye brand lain..Mesti ada 3 yer...

Yang ni memang cooler bag aku untuk simpan stok susu

Yang ni contoh botol simpan susu..Yang penting BPA FREE...
Contoh Plastik Simpan Susu tapi takleh recycle..Sekali pakai jer...
 Alkisah hari ini akan aku selitkan pada esok hari sbb waktu sekrg jam sudah menunjukkan jam 12.30..So, aku perlu bergerak untuk ambik anak aku di sekolah...Kesian gak dia sbb waktu kelas dia abis kul 12 tapi aku takleh kuar awl jadi kena ler dia tunggu dulu about one hour seblm aku sampai..tu yang tiap2 hari nak ngepow jer...Dah namanya anak...Mcm2 perangai... 


Ni la 7 Eleven kat Taman Koperasi Polis..

p/s: Anakanda Marissa Ilmi baru tumbuh gigi semlm..Akhirnya...

Monday, December 20, 2010

The Last week for KAKAK

Salam...Everybody must wonder why "The Last Week for KAKAK"...Actually, last week, 4 days kakak tak pegi school. So, today kejut dia untuk pegi school...Tetiba ayah bersuara, this week kakak last la pegi school..start minggu depan dah tak payah pegi, rehat kat rumah untuk start kat new school...After one year menimba Ilmu di TADIKA ZON PINTAR, TAMAN BULLION MEWAH, kakak akan memulakan sessi persekolahan baru di tadika lain...Macam2 kenangan yang dicipta di tadika ni...Ingat lagi hari pertama kakak ke sekolah..Balik je dia bercerita pasal seorang budak pompuan rambut blond yang gedik (katanya)..Almaklum la perkataan budak 4 tahun ni tak terduga..Apa yang terlintas di kepala semuanya disebut..Seronok sgt masa 1st day sekolah even aku still dalam pantang masa tu aku tunggu dia the whole day kat sekolah dia...Teacher memang kata dia seorang yg independence tapi a bit naughty (normal la bagi seorg budak, kalau tak nakal bukan la budak namanya)...Tiap2 hari cerita apa yang dia belajar, nama2 teacher (Teacher Sal, Teacher Ain, Teacher Yap, Teacher Asma, Teacher Rahimah dll)...Nama kawan2 (Fariz, Hariharan, Najihah, Dania, Warits etc) sekadar menyebut nama2 yg dia selalu sebut..dah tu je yg ingat...Ada saja cerita, aktiviti yang dia bawa balik..Kekadang tu malas nak dengar tapi aku tahu there's no turning back...Semua tu akan jadi kenangan bila aku dah tua nanti sbb masa tak akan berulang dan maybe aku takkan dapat dengar lagi apa yang telah kakak ceritakan..Jadi sedaya upaya aku akan tanya dan dengar semua cerita dia...Kalu boleh nak rakam semua yang dia cerita setiap hari...Ada saja celotehnya...

Lepas ni kakak dah tak perlu pegi Tadika Zon Pintar sbb ayah dah register kakak kat sekolah tadika yang dekat sikit dgn umah..bezanya sebelum ni tadika swasta n after this tadika gomen...bagi aku tak kisah le swasta atau gomen janji dia nak blajar...Bezanya mahal n murah, silibus yang berlainan, environment, dulu satu kelas 10 org maksimum lepas ni mungkin lebih 10 orang...Di Tadika Zon Pintar semuanya in English tapi kat sekolah baru ni Bahasa Melayu menjadi keutamaan...Banyak PRO & CON but I will make sure that kakak can adapt what she will learn next...

Masa bagitau Teacher yang Marsya last this month, teacher n kakak sendiri muka dah lain..cam sedey gak le..aku sendiri sedey gak sbb aku suka kakak belajar kat sini..Bnyk bende yg dia belajar..This is the first place that she learn about everything especially "FRIENDSHIP"...

Kat bawah ni beberapa gambo kakak masa SPORT DAY bulan April hari tu...


On d way nak ke sekolah

Kakak menang masa ni...Pertandingan sapa paling cepat makan (he..he..he)

Kibar bendera rumah merah

Acara perbarisan dan baca ikrar


Semua yang kakak alami menjadi pengalaman berharga buat diri kakak...Peperiksaan juga telah menjadikan kakak seorang yang sentiasa perbaiki setiap kelemahan diri..Keputusan kakak tak pernah menghampakan..Peperiksaan akhir tahun kakak dapat no. 2...Semoga kakak sentiasa diingati oleh guru2 di Tadika Zon Pintar..Yang paling penting kakak takkan lupakan jasa Teacher2 kakak kerana mereka la yang menjadikan kakak budak pandai dan dari mereka la perjalanan Ilmu yang pertama kakak alami...Terima kasih kepada teacher2 di Tadika Zon Pintar...Jasa Teacher2 semua hanya Tuhan saja yang mampu membalasnya...




Saturday, December 18, 2010

RIUHNYA KAMI...

Hari ni punye citer tak tau nak mula dari mana...Yang pasti syukur alhamdulillah masih diberi kesempatan hidup di dunia fana ini...oo lupe semlm (17.12.2010) kami di Unit Kewangan adakan gathering bersempena dengan apa pun aku tak tau...Tapi saje spend time together2...Tempat makan yang kami tuju adalah RESTORAN HASLAM yang terletak berhadapan Hospital Tawakkal baru...Seronok la juga sekali sekala makan2 beramai-ramai sambil mengeratkan silaturrahim...Kalau di JAWI, Unit Kewangan adalah unit yang paling kecoh sekali...Almaklum la majoriti adalah staff pompuan..Memang meriah dan gamat dibuatnya...Kalau tak cukup korum tu memang tau ler sapa yang xde...Terasa la sunyi nye...Itu lah kami di Unit Kewangan penuh dengan gelak tawa dan riuh rendah...Kalau tak riuh bukan la Unit Kewangan namanya...Banyak gak bahagian2 lain yg jeles tapi kami memang begini sentiasa ceria..kalau tak ceria camne nak buat keje..Dah namanya Unit Kewangan "STRESS" nya tak terkata...maka kami penuhi dengan gelak tawa untuk hilangkan stress yg melanda...

Kami ibarat sebuah keluarga...Kalau nak pk pasal keje memang le tak terkata x bestnya tapi "ENVIRONMENT" yang mebuatkan aku masih di sini...Susah senang bersama...Happy selalu walaupun kadangkala ada gak dukanya tapi semua tu kitorg tak pernah ambik port sgt...Yang penting adalah kami "UNIT KEWANGAN JAWI"..aPA yang penting "KERJASAMA"..WALLA..

Inilah kami "UNIT KEWANGAN" JAWI

Tulang Belakang Unit Kewangan

Aku dan CC..

Aku pun nak posing gak...

Aku bersama mereka2 yang masih single-mingle

Kami yang sedang menikmati makanan

Memang sedap sungguh...

Single & Available...(Eh ye ke???)

Thursday, December 16, 2010

Perjalanan sebuah "ILMU"


Salam buat semua... Hari ni nak citer sikit pasal Pentingnya Ilmu...Kita sedia maklum zaman sekarang setiap perkara yang kita buat perlu ada Ilmu..Actually, kat dunia ni mcm2 Ilmu yang kita boleh tuntut cuma jgn le tuntut ilmu yang salah atau songsang yang mana boleh memudaratkan diri sendiri...Aku sendiri masih dalam perjalanan menuntut Ilmu...Masih menanti segulung ijazah yang bakal aku genggam 2 tahun lagi..Insya-Allah...



Dan di sini la bermulanya episod perjalanan aku dalam menuntut Ilmu..Pada tahun 2000 sebagai penuntut Diploma Komunikasi dan Pengajian Media...Kini, 2010 bakal menjelma 2011 perjalanan aku masih di sini sebagai "STUDENT PLK" membawa harapan untuk menggenggam Ijazah Sarjana Muda (K) Pentadbiran  Korporat...Harapan aku tetap sama dalam menuntut Ilmu...Moga Ilmu yang dituntut diberkati...Aku sendiri menuntut Ilmu atas dasar kepuasan...Aku mahu menjadi contoh kepada anak2 aku...Sekurang-kurang ada perkara yang harus dibanggakan dalam perjalanan ini...Insya-Allah apabila selesai perjuangan ini akan aku harungi untuk perjalanan seterusnya...Bukankah menuntu Ilmu itu wajib dalam Islam...Selagi terdaya kudrat ini akan aku harungi "PERJALANAN SEBUAH ILMU" ini...Tidak lah pula aku memandang rendah kepada mereka yang tidak berkelulusan tinggi kerana bagi aku setiap manusia ada kelebihan dan kekurangannya...Jika tidak berminat apa harus dikatakan lagi..Mungkin ada Ilmu lain yang boleh dicungkil sebagai sesuatu yang akan menjadi kebanggan untuk diri sendiri setidak-tidaknya...


Islam itu INDAH...Segala keindahan Ilmu juga ada dalam Islam...Selain Ilmu duniawi, harus la juga kita sebagai umat Islam menuntut Ilmu ukhrawi...Sempurnakah Ilmu ukhrawi aku??? Masih banyak perkara yang harus dituntut dan dipelajari...Ya Allah permudahkan segalanya, permudahkan perjalanan ku dalam menuntut Ilmu..Kau berkatilah segala Ilmu yang telah aku tuntut dan bakal aku tuntut...Moga2 Ilmu itu dapat memberi syafaat kepada aku...

Entri hari ini ada sedikit emosinya...Kerana indahnya Ilmu itu aku menamakan anak2 aku dengan "ILMI"...Semoga dengan garapan nama "ILMI" yang menghiasi penghujung nama Marsya dan Marissa akan menjadikan mereka anak2 yang tidak jemu menuntut Ilmu...Moga MARSYA ILMI & MARISSA ILMI akan sentiasa menjadi kebanggan mama & ayah...

p/s: Insya-Allah bakal anak2 lelaki pun letak nama "ILMI"... 

Wednesday, December 15, 2010

SUSU IBU




Alkisah hari ini setelah menyelesaikan segala kerja2 yang tergendala maka dapat la aku menghabiskan waktu membaca blog terutama berkaitan "SUSU IBU"...Very informative n very motivation...Ni ada beberapa pesanan ringkas bagi mereka2 yang "BREASTFEED" dan dalam masa yang sama untuk motivate ibu2 yang nak menyusu baby secara eksklusif...
  • Satu perkara penting yang perlu anda ketahui ialah penyusuan badan adalah cara terbaik untuk menurunkan berat berlebihan yang anda ‘kumpul’ sepanjang tempoh kehamilan.

Ni gambo ERRA masa pregnant. Dan waktu ni berat ERRA sangat menakutkan

  • Kajian mendapati setiap kali anda menyusukan bayi, kira-kira 500 kalori hilang tanpa perlu bersusah payah bersenam. Pada keadaan biasa kita perlu berlari atau naik tangga selama 64 minit; joging atau berbasikal (72 minit); senaman aerobik (90 minit) atau dua jam berbasikal untuk membakar kalori sebanyak itu.


Senaman yang meletihkan dan memerlukan masa...Ada ke masa nak buat???



Ha hebat tak "BREASTFEED" ni...Takyah pening2 kepala nak gi spa kuruskan badan dan tak payah susah payah nak exercise...Senang jekan nak bakar lemak2 di badan tanpa perlu bersusah-payah & berpenat lelah..Jadi pikir2kan la ye...



Tuesday, December 14, 2010

Penyusuan Eksklusif...



Salam semua...Bersua kita dalam topik yang memang amat aku gemari...Kenapa aku mengamalkan penyusuan eksklusif??? Banyak sebab-musababnya...Antaranya
  • JIMAT - Dalam ertikata tak perlu nak beli susu...
  • KEBAIKAN SUSU IBU - Tak perlu nak diceritakan how fabulous is SUSU IBU..
  • BONDING- Sangat akrab...
  • SENANG- as fast as furious (he..he..selak aje tapi cover ler sikit)
  • SIHAT & SLIM- Yang ni akui coz my shape back to normal (Pinggang dah tinggal 26cm)
  • SUNNAH- Sila baca entry sebelum ni berkaitan ayat2 Al-Quran yang menyebut tentang penyusuan susu ibu.


Baca "FAKTA" di atas ni berkaitan "Adult Intelligence"..Rasanya bagus gak aku breastfeed ni since I am still a student...Ye le dah makin berumur ni IQ dah makin kurang...So, "BREASTFEED IS GOOD TO ME"...


Ini WARDINA SAFIYYAH...Ape kes tetiba gambo dia...Dia adalah antara artis yang mengamalkan penyusuan eksklusif sehingga anak2nya 2 tahun...Alhamdulillah murah rezeki anak2 dia...Artis yang kita ketahui jadual mereka tersangat la padat pun boleh breastfeed inikan kita yang bukan artis ni...Jangan bagi alasan untuk tidak "breastfeed" anak2...Rajin2kan diri untuk melakukan sesi perahan setiap 3 jam sekali (aku pun kekdg skip gak sesi perahan akibat kekangan masa & kerja)...


Ini ialah Puan Farah Farhan...Nak tahu nape aku letak gambo dia..Sbb dia la "MENTOR" aku dalam penyusuan eksklusif..Kalau baca blog dia pasal "BREASTFEED" ni sangat teruja dan menyentuh jiwa perasaan...Macam mana pengorbanan beliau sebagai seorang IBU & Pakar Laktasi yang memperjuangkan penyusuan eksklusif...I'm proud of you...

Dan kisah aku...aku masih bersyukur kerana sehingga kini masih dapat menyusukan Marissa Ilmi secara eksklusif...Alhamdulillah setiap hari buat penambahan stok susu..Dan jumlah stok susu yang ada dalam peti ais sekarang ada 30 stok..Lepas ni kena usaha lagi untuk tambah stok supaya cukup (in case kena tinggal marissa lama2)...Semoga usaha aku diberkati dan tak lupa buat suami yang sentiasa menyokong penyusuan eksklusif aku...

p/s: Buat semua IBU di luar sana...Sempurnakanlah hak anak2 anda...

Monday, December 13, 2010

Cerita-Ceriti...

Salam Isnin semua...biasa ler bila masuk kerja kalau tak citer pasal kerja yang berlambak takkan sah...Since, aku berkhidmat di Unit Kewangan, bertimbun la segala baucer bayaran serta segala claim yang perlu diperaku...Setiap bil ada dateline yang perlu dikejar...That's why ler kerja di Unit Kewangan ada "STRESS" yang sedang menanti...Berbalik pada "PERSONAL LIFE"...Bila Sabtu & Ahad tu biasa ler ada saja aktiviti yang akan dipenuhi...Sabtu just attend kenduri...Semalam lak for the first time bawe Marissa pegi tengok wayang...Wah seronok betul sikenit ni mula2 masuk wayang tapi agak "JAKUN" sbb tgk skrin yang lebih besar dari kat umah...Siap nganga2 mulut...Mula2 tu rileks gak sambil ketawa2..Ye le org ketawa, sikenit tupun ikut ketawa walhal dia tak paham pun...Agaknya bila dah terlalu lama timbul rasa bosan...Apa lagi kecoh gak dibuatnya maka tanpa berlengah aku terus nyusukan dia...Terus tido...Alhamdulillah takde le seteruk n sekecoh mana pun...Cuma Marissa dah ngantuk jadi tidur kan aje le...Oh lupe nak bagitau kami tengok citer "NGANGKUNG" mmg best n kelakar giler dibuatnya...Hilang juga "STRESS" dijiwa...Ni nak citer kisah lain...Kisah orang yang tak boleh tengok orang lain lebih dari diri dia...Aku pun tak paham nape aku selalu jadi mangsa keadaan sebegini...Apa kes???? Aku rasa, aku dah jadi se"HUMBLE" yang boleh...Alhamdulillah...dari kecil sampai dah nak kawin aku dah rase what is "LUXURY"...Syukur pada Allah..Ibu & Ayah memang x pernah berkira when it comes to "SHOPPING"...Rasa cam nak patah balik cam dulu2, takyah pk nak shopping sendiri, keluar duit sendiri...Everything fully sponsored by Ibu & Ayah...So, pada mereka2 yang x boleh tgk org lain lebih tu takyah ler nak eksyen sgt dgn aku...Dalam ayt pendek "Ada aku kisah"...

Ni kakak posing kat pokok krismas di "THE GARDEN"

Before tengok wayang kena makan kenyang2 dulu

Adik & Kakak posing dulu seblm tgk wayang

Kakak posing lagi kat depan panggung GSC

Posing ala2 lentok

Ni posing lagi...