MONEY!!!

Monday, November 29, 2010

Last week story...

Hari ni dah masuk hari Isnin (29hb Nov 2010)..sekejap je seminggu dah berlalu...Aktiviti di hujung minggu adalah "VACATION"..Of course, mesti le nak berehat2...Alhamdulillah, tahun ni dapat juga kami bercuti empat beranak...Destinasi.."COLMAR TROPICALE, BUKIT TINGGI"...Nice place but kalau nak holiday mesti ada kids baru ler meriah percutian...Just 2 days 1 night jer tapi kami enjoy...Tempatnye takde le besar sgt tapi just nak spend our quality time together..at least ank2 tak le boring asyik duk kat umah jer...Next year pun banyak lagi planning bercuti yang listed...ape yang penting "ONGKOSNYA" (no money, no vacation)...Rasa cam banyak bende je nak citer tapi takde idea pulak...Ok ler dah ada idea kita sambung our vacation punye story...

Tuesday, November 23, 2010

KASIHNYA MAMA

Pagi ni sampai ofis aku terus buka email...Sedih baca satu email bertajuk "KASIH IBU TIDAK BERBALAS"...Tiba-tiba emosi tak terkawal lantas menitiskan airmata...Bila dah jadi ibu ni baru ler tau macammna rasenya bile ank2 melawan n tak dengar kata (betul kata ibu aku)...Tak tahu ler apa salah n punca anak2 sekrg jadi camtu..Takut n risau sangat terlalu banyak kes ank2 menderhaka kepada ibu bapa...Siapa nak kita salahkan bila anak2 derhaka??? Rasanya dah sempurna dan cukup kasih sayang, perhatian yang dicurahkan tetapi mengapa ada anak2 sebegini..Mungkin Allah nak menguji kesabaran hambanya...

MAY HAPINESS ALWAYS WITH US...
Setiap hari aku bermohon dan berdoa kepada Allah agar anak2 aku tidak menjadi anak derhaka kerana tempat yang menanti bagi anak2 derhaka ini adalah "NERAKA"..Nauzubillah...Aku berharap dengan titisan air susu yang aku beri kepada anak2 aku akan menjadikan mereka anak2 yang solehah dan mendengar kata...Walaupun Marsya tidak mendapat susu ibu selama mana Marissa tapi harapan aku tetap sama pada Marsya...Kepada anak2ku Marsya Ilmi dan Marissa Ilmi harapan Mama, moga dengan air susu Mama yang mengalir dalam tubuh kalian, akan menjadikan kalian seorang yang patuh dan taat kepada ibubapa serta agama...Pada Marsya Ilmi, maafkan Mama kerana tidak dapat menyempurnakan hak kakak selama 2 tahun tapi tak pernah sedetik di hati Mama menyesali melahirkan dirimu...Malah melahirkanmu adalah satu kesempurnaan pada diri Mama dan Mama amat berbangga melahirkanmu...Kerana dengan hisapan pertama kakak maka adik dapat menikmatinya hingga kini...Mama mohon maaf kerana kurangnya ilmu mengenai hebatnya "SUSU IBU" maka kakak tidak mendapat hak kakak yang sepatutnya...Alangkah bahagianya seorang ibu itu apabila dapat menyempurnakan hak seorang anak selama 2 tahun...Sekiranya Mama ketahui dari awal pasti akan Mama sempurnakan hak kakak...Marissa Ilmi, alhamdulillah hampir setahun dapat menikmati air susu mama tanpa susu tambahan...Walaupun pelbagai dugaan dihadapi, Insya-Allah akan Mama sempurnakan hakmu...Adik juga harus berterima kasih kepada kakak kerana adanya kakak "EVERYTHING COME NATURALLY"... Mama bangga dapat melahirkan kalian kerana kalian lahir dari rahim yang sama dan benih yang sama (tapi berbeza perangai)...Semoga kalian menjadi anak2 yang solehah serta berjaya di dunia dan akhirat...Andai kakak n adik dapat membaca apa yang Mama luahkan ketika ini, ingin Mama katakan melahirkan kalian adalah kebahagian dan kesempurnaan buat diri Mama n Ayah...Walaupun kadangkala, kemarahan itu wujud tapi hanya sekadar di mulut kerana Marsya Ilmi dan Marissa Ilmi adalah racun dan penawar buat Mama & Ayah...

Marsya Ilmi (kakak) & Marissa Ilmi (Adik)


Isnin yang mengantuk

Hari Isnin merupakan hari pertama bagi segala hari...Bila sebut saja Isnin atau dalam Bahasa Inggerisnya, Monday...aduss mcm2 perasaan ada...terutamanya M***S...Adakah ini satu penyakit biasa atau dah memang sejak azali lagi sebut je Isnin..Semuanya in a bad mood hinggakan wujudnya istilah "MONDAY BLUES"/":BLUES MONDAY" (which one is correct???)...Aku pun kekadang tak terkecuali dari penyakit hari Isnin ni...Almaklum le dah cuti dua hari (Sabtu & Ahad)..Bak kata org jawa "BANGKONG" (bangun pagi lewat)..jadi hari Isnin je kena bangun awal amatlah liat sekali...Oh hari ni sampai jer ofis kerja2 sedang menanti..Yang aku peliknya, aku rasa Jumaat lepas aku dah settlekan semua kerja tapi asal  hari Isnin jer ada jer kerja2 tambahan yang perlu diselesaikan sampaikan tak cukup2 ler masa...Penat MAMA VOGUE ni tau...(Penat tak penat ler...).. Dahle takde ape nak diceritakan..Aktiviti Sabtu & Ahad dipenuhi dengan perkara2 yang berfaedah..Of course ler takkan takde pekdah kot...Sabtu pagi, balik kampung Ijok untuk berurut..Ye ler sekali-sekala memanjakan diri...Badan ni rasanya dah malas2 jadi kena le urut supaya "FRESH"...Tidur 1 mlm...Wake up early in the morning, get ready to go back home but send kakak first to "ART CLASS" then balik umah..tengahari pegi wedding cousin, tidur...Petang my parents datang umah n lepak sampai malam...Itu saja le coretan untuk hari ini..Alkisah ler...

Tuesday, November 9, 2010

NOVEMBER...

Wah cukup lamanye "MAMA VOGUE" ni tak mengupdate blog...Almaklum le "MAMA VOGUE" ni sgt busy dgn study...tapi takpe dah abis exam boleh le aku merajinkan diri untuk update blog ni...Marissa dah 11 bulan soonest will be 1 year...Wah gumbiranya aku, anak aku dah nak setahun n yang pastinya a lot of things yang dia dah explore n learn...Kakak, Marsya dah semakin nak memanjakan diri sendiri ye le die tahu dah ada pesaing (need more attention from mama n ayah) but she's really independence and loving big sister to her "ADIK"...Thanks Allah for giving me 2 cute daughters to complete my life as a mother...n I'm proud for having them...My Hubby (Zairul) u completed me...

FRIDAY BLUES...

What a moody day??? Pity on marsya...Menjadi mangsa keadaan but she's only 4 years old...Bangun pagi dah lewat pukul 6.30 pagi (late!!!)...Ape nak dikatakan aku pun kelam-kelibut ler n die pun siap boleh termenung di pagi hari... Dah namanya "ANAK"...aDUH APO NAK DIKATO...Actually citer ni adalah pada hari Jumaat (bile pun tak tau) tp disebabkan lama tak meng"update" so, keluar for november punye citer...(Ape le...he..he..)